Misiunea Fondului Monetar International a sosit miercuri, 28 octombrie la Bucuresti, pentru discutii cu autoritatile române, în vederea stabilirii conditiilor în care vor fi acordate României sumele prevazute în documentele semnate anterior cu FMI.

În fata Ministerului de Finante, o manifestatie de amploare a agricultorilor, care cer sprijin financiar, a fost organizata, începând cu ora opt, pentru a atrage atentia oficialilor fondului asupra situatiei agriculturii românesti, care se presupune ca sunt la minister si urmeaza sa se întâlneasca cu ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Primul ministru interimar, Emil Boc a apreciat ca nu este nevoie de o renegociere a acordului cu FMI si ca pâna acum România si-a respectat obligatiile contractuale.

„Pâna la 1 octombrie, România si-a respectat toate angajamentele”, a precizat Boc.

Premierul a spus însa ca pot exista si o serie de probleme.

„Într-adevar, avem Legea pensiilor pe care parlamentarii au preferat s-o amâne si sa-si pastreze privilegiile, avem Legea responsabilitatii fiscale care este gata si saptamâna viitoare o vom depune la parlament prin intermediul parlamentarilor, a treia obligatie fundamentala este adoptarea pâna la sfârsitul anului a Legii bugetului de stat. Guvernul lucreaza lasând viitorului Guvern cadrul pregatit”, a spus Boc.

Concomitent cu misiunea FMI, la Bucuresti se va afla o delegatie a Bancii Mondiale, care va avea ca obiectiv discutarea conditiilor în care va fi acordat României cel de-al doilea împrumut din Programul de Politici de Dezvoltare (DPL), în valoare de 360 de milioane euro. Programul de politici de dezvoltare se concentreaza asupra managementului finantelor publice, asupra masurilor din sectoarele social si financiar si vine în completarea programelor sprijinite de Fondul Monetar International (FMI) si de Uniunea Europeana.

Primul împrumut din cadrul DPL, în valoare de 300 de milioane euro, a fost aprobat de Board-ul BM pe data de 16 iulie 2009, a fost semnat pe 1 septembrie 2009 si a fost transferat României pe 20 octombrie 2009. „Agenda convenita în cadrul Programului de Politici de Dezvoltare sprijina politicile si reformele structurale care au ca obiectiv sustenabilitatea fiscala a României si sprijinirea procesului de relansare economica. Misiunea BM va lucra în strânsa colaborare cu FMI si UE pentru evaluarea progreselor facute de autoritatile române în elaborarea si aplicarea politicilor si reformelor structurale convenite anterior. O decizie asupra celui de-al doilea împrumut din cadrul DPL va putea fi luata numai dupa o atenta evaluare a realizarii programului de reforme convenit anterior”, a subliniat Banca Mondiala în finalul unui comunicat transmis vineri, 23 octombrie.

„Ca urmare a cererii presedintelui României, FMI va trimite o delegatie la Bucuresti, în perioada 28 octombrie – 9 noiembrie. Având în vedere situatia politica actuala, misiunea FMI va începe discutiile cu autoritatile de la Bucuresti cu privire la cea de-a doua evaluare conform Acordului Stand-By”, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI în România. Conform declaratiei lui Jeffrey Franks, între conditiile pe care le va pune FMI se va afla si cea referitoare la limitarea deficitului bugetar la cel mult 5,9 la suta din PIB.

Presedintele Basescu a precizat ca, în opinia sa, ar trebui modificate o serie de prevederi ale Acordului Stand-By cu FMI: „În primul rând, trebuie constatat daca România si-a îndeplinit obligatiile asumate pe primele trei trimestre pentru a se elibera transele de împrumut pentru luna decembrie si, în acelasi timp, trebuie facuta revizuirea Acordului pentru anul 2010.

Pe data de 15 decembrie este sedinta board-ului FMI în care se pot aproba revizuiri ale acordului si este clar ca trebuie facute anumite modificari, pentru ca România nu va putea îndeplini toate obligatiile asumate pâna la 31 decembrie”, a precizat seful statului.

Traian Basescu a mai subliniat ca „daca nu primim banii de la Fond, putem intra într-o mare dificultate sociala. Iar acest lucru trebuie evitat”.

 

Sursa: agerpres.ro