Adresa reprezinta raspunsul UNBR la adresa nr. 52989/08.05.2009 a Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti prin care comunica UNBR modificarea pozitiei si politicii institutionale a Minsiterului în legatura cu modalitatea decontarii costurilor implicate de „sistemul de ajutor public judiciar”.

Catre Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti

Domnului Ministru

av. dr. Marian Catalin PREDOIU

 

Stimate Domnule Ministru,

Am luat act cu îngrijorare de adresa nr. 52989/08 mai 2009 prin care ati comunicat Uniunii Nationale a Barourilor din România modificarea pozitiei si politicii institutionale a Ministerului în legatura cu modalitatea decontarii costurilor implicate „de sistemul de ajutor public judiciar”.

Continutul adresei a fost analizat în sedinta Comisiei Permanente a U.N.B.R. din 8 mai 2009, când, conducerea executiva a U.N.B.R. a luat act de împrejurarea ca, în realitate, pozitia Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti echivaleaza cu refuzul punerii în aplicare a dispozitiilor art. 69 alin. (3) din O.U.G. nr. 159/2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, potrivit carora „fondurile necesare organizarii si functionarii serviciilor de asistenta judiciara din cadrul barourilor se asigura… potrivit art. 26 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 146/1997. cu modificarile si completarile ulterioare, pe baza propunerilor transmise anual Ministerului Justitiei, de catre U.N.B.R., cu ocazia întocmirii proiectului bugetului de stat.”

Dispozitiile art. 69 alin. (3) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, în prezent în vigoare, au în vedere notiunea de asistenta judiciara în sensul reglementat de art. 68 alin. (1) din acelasi act normativ si se refera atât la apararea obligatorie, în cauzele penale, cât si la asistenta avocatiala ca modalitate de acordare a ajutorului public judiciar, ori la solicitarea organelor administratiei publice locale.

Din continutul adresei nr. 52989/08 mai 2009 rezulta ca modificarea politicii institutionale a Ministerului vizeaza exclusiv modalitatea decontarii costurilor implicate de asistenta avocatiala ca modalitate de acordare a ajutorului public judiciar.

În consecinta, sunt si ramân nesolutionate numeroasele solicitari formulate de barouri direct catre Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti pentru decontarea cheltuielilor legate de functionarea serviciilor de asistenta judiciara. Avocatii constientizeaza exigentele impuse de diminuarea drastica a bugetului Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

În presa de specialitate, sunt informatii procurate, în majoritate, prin declaratii facute de societati de avocati specializate în domeniul consultantei juridice, informatii pretins confirmate oficial de organele fiscale, din care rezulta ca numai în anul 2008 cifra de afaceri a unor societati de avocati incluse în anuare profesionale, editate de entitati care nu-si permit sa puna în circulatie informatii false, este de circa 250 milioane euro.

Chiar daca niciunul din anuarele editate de revistele de specialitate, din domeniul economic, nu este agreat de U.N.B.R., nu pot fi ignorate realitati în raport de care impozitul pe veniturile ce sunt reprezentate de onorariile avocatilor, daca sunt reale, sunt suficiente pentru a acoperi nevoile bugetare ale Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, din care ar trebui sa se asigure decontarea cheltuielilor privind organizarea si functionarea serviciilor de asistenta judiciara din cadrul barourilor, în realitate, un serviciu public încredintat prin lege autoritatilor profesionale obligate sa asigure, organizatoric, asistenta prin avocat în situatiile prevazute de art. 68 alin. (1) din Legea nr. 51/1995.

Resursele bugetare constituind cota de 75% provenind din impozitele încasate din onorariile avocatilor, ale notarilor publici si ale executorilor judecatoresti, cuprinse distinct în bugetul Ministrului pe care îl conduceti sunt suficiente pentru a onora obligatia legala prevazuta de art. 69 alin. (3) din Legea nr. 51/1995.

Nu se justifica modificarea pozitiei si a politicii institutionale a Ministerului când este cazul îndeplinirii unei obligatii legale, iar constrângerile evocate în adresa dumneavoastra reflecta fie refuzul nejustificat al respectarii legii, fie dezinformarea Ministerului pe care îl conduceti de catre organele Ministerului Finantelor Publice care nu comunica public si transparent realitatea sumelor încasate la bugetul de stat cu titlu de impozit pe onorariile avocatilor, sursa bugetara pentru „finantarea sistemului de ajutor public judiciar si a sistemului de asistenta juridica” conform art. 26 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.

Modificarea legislativa survenita prin Legea nr. 76/2009 pentru aprobarea O.U.G. nr. 75/2008 nu vizeaza destinatia impozitului încasat din onorariile avocatilor, astfel ca în numele Corpului profesional al avocatilor va solicitam sa aplicati strict legea sau sa informati public realitatea situatiei privind finantarea activitatilor de organizare a asistentei judiciare din resurse provenite din eforturile avocatilor, care nu pot sa suporte, prin barouri, sarcina organizarii serviciului public al asistentei judiciare.

Cu speranta ca legea va fi corect aplicata de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti cu privire la decontarea cheltuielilor legate de functionarea serviciilor de asistenta judiciara din cadrul barourilor, iar functionarea justitiei nu va fi distorsionata datorita indiferentei manifestate fata de serviciul public al asistentei judiciare, va asiguram de disponibilitatea de a conlucra constructiv pentru a înlatura disfunctiile create.

 

P R E S E D I N T E ,

Av. dr. Gheorghe FLOREA