Guvernul a adoptat noi solutii pentru finantarea spitalelor si asigurarea resurselor financiare pentru serviciile medicale si medicamente. „Am adoptat o ordonanta de urgenta prin care am abilitat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si casele de asigurari de sanatate sa contracteze suplimentar în anul 2009 servicii medicale în limitele sumei de 2.800 milioane lei, astfel încât, pâna la sfârsitul anului sa fie asigurate toate resursele financiare pentru serviciile medicale si pentru medicamente”, a anuntat premierul Emil Boc.

Pe lânga ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, Guvernul a adoptat si o Hotarâre pentru modificarea Contractului-cadru privind acordarea asistentei medicale, a precizat la rândul sau, purtatorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Potrivit acestui act normativ, se majoreaza termenul de plata a medicamentelor cu si fara contributie personala la 180 de zile, respectiv 90 de zile pentru medicamentele din programele nationale de sanatate, astfel încât plata acestora sa se poata face în 2010.

Ordonanta de urgenta aprobata miercuri prevede si eliminarea incompatibilitatii privind exercitarea functiilor si activitatilor din domeniul medical pentru directorii coordonatori si directorii coordonatori adjuncti ai directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti.

De asemenea, purtatorul de cuvânt al Guvernului a anuntat ca, în vederea suplimentarii surselor de finantare a sistemului public de sanatate, începând cu 1 octombrie, va fi introdus în domeniul sanitar sistemul „clawback”, un mecanism cost-volum.

Masura va fi aplicata tuturor producatorilor sau detinatorilor de autorizatii de punere pe piata a medicamentelor de la 1 octombrie 2009, pentru veniturile provenite din relatia cu institutiile publice de sanatate, si anume pentru vânzarile de medicamente incluse în programele nationale de sanatate, pentru cele din lista medicamentelor compensate, precum si pentru cele care sunt achizitionate de catre spitale.

Clawback este un sistem prin intermediul caruia toti producatorii de medicamente, care desfac produse pe piata româneasca, vor contribui la finantarea sistemului public de sanatate începând de la 5% pâna la 11% din veniturile realizate în urma vânzarii produselor. Grila de contributie va fi progresiva, permitând implementarea principiului cost-volum din noua Politica a Medicamentului, adica scaderea efortului financiar public pe masura cresterii volumelor de medicamente achizitionate.

 

Sursa: avocatnet.ro