Guvernul a aprobat marti, 22 septembrie, ordonanta de urgenta ce ratifica aranjamentul stand-by cu Fondul Monetar International (FMI), convenit prin scrisoarea de intentie din aprilie 2009 si completat în urma evaluarii si a scrisorii suplimentare de intentie din 8 septembrie, a anuntat, la Palatul Victoria, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

El a precizat ca Executivul a aprobat conditiile tehnice aplicabile transelor a doua si a treia din împrumut, referitoare la costuri si perioade de gratie, iar jumatate din aceste doua transe, respectiv circa 1,788 miliarde euro, intra în trezoreria statului, beneficiar fiind Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Banii vor fi utilizati pentru finantarea deficitului bugetului de stat, pe masura necesarului de echilibrare a contului curent al trezoreriei si în acest fel statul se va împrumuta mai putin de pe piata interna si obtine resurse de la FMI pe termen mai lung, la dobânzi mai avantajoase, a explicat Pogea.

Ministrul Finantelor a adaugat ca România beneficiaza de la FMI, prin cele doua institutii – BNR si MFP – de 9,87 miliarde DST (Drepturi Speciale de Tragere) si respectiv 1,563 miliarde DST.

MFP va beneficia în total de 1,788 miliarde euro din împrumutul de la FMI, din care circa 920 milioane euro vor intra în 48 de ore la trezoreria statului, într-un cont în valuta deschis la BNR.

Împrumutul are o perioada de gratie de trei ani si o maturitate de cinci ani.

„Guvernul îsi reafirma în continuare angajamentul de a continua si accelera politicile de reforma structurala a statului, as aminti-o doar pe cea care priveste consolidarea politicilor fiscale si, în acest sens, pâna la finele anului vom aduce modificari considerabile în ceea ce priveste procesul bugetar printr-o noua lege a responsabilitatii fiscale. În legatura cu acest lucru as vrea sa subliniez ca pe termen mediu vom introduce proceduri îmbunatatite de elaborare a bugetelor multianuale, limite privind rectificarile bugetare care pot fi efectuate pe parcursul anului, reguli fiscale privind cheltuielile, datoria publica si deficitul primar”, a spus ministrul Finantelor.

El a adaugat ca se va crea un consiliu fiscal care sa asigure analiza independenta, pentru un cadru de gestiune mai buna a cheltuielilor bugetului statului.

Potrivit lui Pogea, Guvernul îsi reafirma mentinerea tintelor privind nivelul arieratelor, chiar daca la finele lunii iunie au fost depasite.

„Ele au crescut ca urmare a redimensionarii stocului de arierate, lucru care a fost acceptat de board-ul FMI. În continuare vom fi extrem de atenti si vom monitoriza din punct de vedere financiar companiile de stat, astfel încât si acestea trebuie sa continue procesul de îmbunatatire a performantelor si sa-si aduca o contributie sporita la majorarea veniturilor nete ale bugetului de stat”, a spus oficialul MFP.

Ministrul Finantelor a mai mentionat ca va fi acordata în continuare o atentie deosebita procesului de descentralizare, în sensul accelerarii acestuia.

„În aceste zile, ca si în saptamânile care s-au încheiat, Ministerul Finantelor împreuna cu celelalte ministere lucreaza la acele standarde de cost si normative de personal, pe care vrem sa le finalizam în timp cât mai scurt, chiar daca e o mica întârziere, datorata complexitatii acestor normative. Cred ca vom putea sa ducem la bun sfârsit reforma în ceea ce priveste reducerea cheltuielilor de functionare ale statului. Guvernul în continuare, chiar daca este criza, nu uita de reformele structurale care sunt strict necesare pentru a putea discuta despre o Românie care este pe un drum al modernizarii si se dezvolta de o maniera sustenabila”, a sustinut ministrul Gheorghe Pogea.

 

Sursa: agerpress.ro