Printr-o scrisoare comuna semnata de presedintele AMR, judecator Mona Pivniceru, si de presedintele UNJR, judecator Dana Gîrbovan, s-a cerut sa se supuna aprobarii adunarilor generale ale judecatorilor propunerea de continuare a protestului.

„CATRE

 

Presedintii Curtilor de Apel, ai Tribunalelor si ai Judecatoriilor,

În atentia judecatorilor constituiti în Adunarile Generale ale Judecatorilor

 

Stimata doamna/stimate domnule Presedinte,

Stimati colegi Judecatori,

 

Reactia corpului profesional fata de degradarea fara precedent, pe parcursul acestui an, a statutului profesional si economic al Judecatorilor, a fost ferma, solidara si omogena la nivelul tuturor instantelor Judecatoresti din România, începând cu Înalta Curte de Casatie si Justitie. Protestul puterii Judecatoresti  a aratat clasei politice si societatii în ansamblu ca independenta justitiei nu este o chestiune negociabila intre decidentii publici, ci este un imperativ al statului de drept.

Potrivit centralizarilor facute de Reteaua Nationala a Adunarilor Generale ale Judecatorilor (RNAG), organism informal creat pentru a facilita comunicarile între instante, la acest moment toate instantele Judecatoresti din tara se afla în exercitarea formelor de protest declansate anterior, potrivit celor stabilite prin Hotarârile Adunarilor Generale ale Judecatorilor ce au avut loc în perioada 28.08-3.09.2009.

Majoritatea adunarilor generale au stabilit desfasurarea formelor de protest pâna la solutionarea tuturor solicitarilor formulate.

La data de 14 septembrie 2009, RNAG, Asociatia Magistratilor din România si Uniunea Nationala a Judecatorilor au solicitat Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor constituirea unor comisii parlamentare speciale pentru elaborarea unei Conventii a puterilor legislativa, executiva si Judecatoreasca privind separatia si echilibrul acestora în stat (Pact National pentru Justitie), Conventie care sa reuneasca cele trei puteri sub semnul colaborarii si echilibrului constitutional, precum si pentru identificarea unor solutii imediate, pe termen mediu si pe termen lung de rezolvare a gravei crize prin care trece statul de drept, în primul rând de natura legislativa, dar si prefigurarea unor solutii de natura administrativ-tehnica pe care ar trebui sa le adopte celelalte doua puteri pentru asigurarea independentei puterii Judecatoresti si a echilibrului interinstitutional între puterile statului.

Pâna la acest moment nu am primit un raspuns oficial cu privire la aceste solicitari.

Evaluând modul de îndeplinire a solicitarilor formulate de Judecatori, constatam urmatoarele:

1. Salarizarea tuturor Judecatorilor, indiferent de gradul instantei, la nivelul celorlalte doua puteri în stat, respectiv stabilirea coeficientilor de salarizare pentru Judecatorii definitivi, în contextul legii salarizarii unitare, începând de la nivelul de salarizare al secretarului de stat si pâna la coeficientul maxim – OBIECTIV NEREALIZAT.

2. Garantarea  nediminuarii pentru toti Judecatorii a veniturilor nete, cu includerea tuturor drepturilor trecute în carnetele de munca, recunoscute prin lege si prin hotarâri Judecatoresti – OBIECTIV NEREALIZAT (Legea unica de salarizare nu asigura pastrarea veniturilor brute realizate la nivelul lunii mai 2009,  cu luarea în considerare a sporurilor obtinute prin recursuri în interesul legii – nu se mai acorda sporul de conditii grele de 15%, sporul de doctorat de 15%, sporul de mediu rural de 10% etc.).

3. Demararea procedurilor administrative de preluare potrivit legii, de la 1 ianuarie 2010, de catre ICCJ a atributiilor MJCL referitoare la gestionarea bugetului curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al Judecatoriilor, precum  si a patrimoniului de sistem gestionat în prezent de MJCL – OBIECTIV NEREALIZAT.

4. Stabilirea pentru bugetul justitiei, respectiv al curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al Judecatoriilor, al ICCJ si al Ministerului Public, cumulate, a unui prag minim de 1% din PIB – OBIECTIV NEREALIZAT.

5. Trecerea imediata a taxelor de timbru si a timbrului judiciar de la bugetele locale si Ministerul Justitiei la bugetele ICCJ si al instantelor Judecatoresti, având ca destinatie expresa finantarea functionarii acestora, prin modificarea prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului a prevederilor din Legea nr. 76/2009, precum si a sumelor încasate la bugetul de stat cu titlu de impozit  pentru toate activitatile în legatura cu sistemul judiciar, a amenzilor si cheltuielilor judiciare – OBIECTIV NEREALIZAT.

6. Angajamentul ferm din partea Guvernului ca vor fi platite drepturile salariale obtinute prin hotarâri Judecatoresti – OBIECTIV NEREALIZAT.

7. Eliminarea obligatiei de participare a Judecatorilor la orice activitate legata de  orice fel de scrutinuri electorale, începând cu alegerile prezidentiale din noiembrie 2009 – OBIECTIV NEREALIZAT.

8. Recunoasterea justitiei drept domeniu strategic de interes national si elaborarea pâna la sfârsitul anului a unei strategii de consolidare a sistemului judiciar, precum si încheierea unui Pact asupra justitiei, de catre puterea executiva, legislativa si Judecatoreasca, care sa garanteze respectarea recomandarilor Comitetului Ministrilor cu privire la independenta Puterii Judecatoresti (volumul de activitate pe Judecator, finantarea sistemului judiciar, excluderea atributiilor nejuridice ale Judecatorilor, luarea de masuri pentru îmbunatatirea imaginii justitiei, asigurarea independentei economice a magistratilor) – OBIECTIV NEREALIZAT.

Concluzionând, constatam faptul ca reprezentantii celorlalte puteri în stat nu au manifestat deschidere pentru solutionarea solicitarilor noastre, nefiind demarate negocieri pe majoritatea acestora.

În consecinta, continuarea protestului pâna la solutionarea tuturor solicitarilor adoptate în adunarile generale constituie unica solutie pentru a determina puterea executiva si puterea legislativa sa respecte principiul separatiei si echilibrului puterilor în stat.

Având în vedere preocuparea permanenta de a asigura cetatenilor români accesul la o justitie independenta si impartiala, va propunem sa optati pentru continuarea ferma a protestului, pâna la luarea în considerare de catre puterea executiva (Guvern) si legislativa (Parlament) a solicitarilor legitime ale puterii Judecatoresti, menite sa consolideze statul de drept în România si cresterea capacitatii sistemului judiciar de a-si realiza menirea constitutionala de aparare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

Va propunem ca prin masurile ce le vom hotarî sa demonstram ca Judecatorii nu se afla în conflict cu societatea, astfel cum decidentii politici au încercat sa acrediteze public si sa luati în discutie continuarea protestului în urmatoarea modalitate, pâna la data de 5 octombrie 2009, când urmeaza sa aiba loc o noua evaluare a stadiului de solutionare a solicitarilor:

1. solutionarea tuturor cauzelor declarate de lege urgente;

2. amânarea tuturor celorlalte cauze;

3. deschiderea arhivelor si registraturilor tuturor instantelor timp de o ora/doua zilnic;

4. neimplicarea Judecatorilor în birourile electorale de circumscriptie;

5. stabilirea datei de 6 octombrie ca data la care activitatea în instanta sa fie întrerupta total, în cazul în care pâna la data de 5 octombrie nu obtinem bugetul instantelor si trecerea taxelor de timbru în bugetul ICCJ.

Va propunem, de asemenea, sa luati în discutie si sa hotarâti asupra:

1. emiterii unui comunicat de presa prin care sa anuntati continuarea ferma a protestului cel putin pâna la 5 octombrie 2009 si sa solicitati imperativ, ca exponent al puterii Judecatoresti, Guvernului respectiv Parlamentului, sa manifeste disponibilitate de dialog si sa ofere garantii certe, pâna la data desfasurarii urmatoarelor Adunari Generale a Judecatorilor, cu privire la rezolvarea tuturor revendicarilor puterii Judecatoresti în actiunea acesteia de întarire a statului de drept si de întarire a independentei justitiei, ca valoare fundamentala a democratiei.

2. transmiterii catre parlamentarii locali, deputati si senatori, a textului petitiei online intitulata „Apel la solidarizarea puterii legislative”, însotit de solicitarea dvs. de a se alatura, prin masuri concrete de sprijinire a revendicarilor instantelor, actiunii puterii Judecatoresti de promovare a independentei justitiei, aparând astfel statul de drept si democratia constitutionala fundamentata pe suprematia Constitutiei, echilibrul, separatia si colaborarea puterilor în stat.

Va rugam sa supuneti aprobarii adunarilor generale ale Judecatorilor aceasta propunere de continuare a protestului, iar în vederea pastrarii caracterului omogen al acestor adunari generale sa ne comunicati hotarârile adoptate, astfel încât sa le putem centraliza si comunica celorlalte instante, în vederea construirii unei agende comune de discutii.

 

Va multumim,

 

Asociatia Magistratilor din România

Presedinte

Judecator Mona Pivniceru

 

Uniunea Nationala a Judecatorilor din România

Presedinte

Judecator Dana Gîrbovan”

 

În urma acestei scrisori comune, RNAG informeaza ca, pâna la aceasta ora, au votat pentru continuarea protestelor judecatorii din urmatoarele instante:

Curti de Apel: Curtea de Apel Pitesti; Curtea de Apel Suceava; Curtea de Apel Bucuresti; Curtea de Apel Iasi; Curtea de Apel Brasov; Curtea de Apel Oradea; Curtea de Apel Târgu-Mures; Curtea de Apel Ploiesti; Curtea de Apel Timisoara; Curtea de Apel Cluj

Tribunale: Tribunalul Olt; Tribunalul Dolj; Tribunalul Harghita; Tribunalul Arges; Tribunalul Gorj; Tribunalul Suceava; Tribunalul Sibiu; Tribunalul Salaj; Tribunalul Vrancea; Tribunalul Botosani; Tribunalul Bucuresti; Tribunalul Bihor; Tribunalul Braila; Tribunalul Bacau; Tribunalul Satu Mare; Tribunalul Giurgiu; Tribunalul Ialomita; Tribunalul Iasi; Tribunalul Tulcea; Tribunalul Timis; Tribunalul Neamt; Tribunalul Vâlcea; Tribunalul Teleorman; Tribunalul Comercial Cluj; Tribunalul Cluj; Tribunalul Arad; Tribunalul Maramures

Judecatorii: Judecatoria Vaslui; Judecatoria Alba Iulia; Judecatoria Oradea; Judecatoria Braila; Judecatoria Tulcea; Judecatoria Timisoara; Judecatoria sectorului 1; Judecatoria sectorului 2; Judecatoria sectorului 5; Judecatoria Onesti; Judecatoria Râmnicu-Vâlcea; Judecatoria Bacau; Judecatoria Botosani; Judecatoria Salonta; Judecatoria Falticeni; Judecatoria Târgul Carbunesti; Judecatoria Moinesti; Judecatoria Medgidia; Judecatoria Faget; Judecatoria Petrosani; Judecatoria Satu Mare; Judecatoria Negresti-Oas; Judecatoria Nasaud; Judecatoria Carei; Judecatoria Segarcea; Judecatoria Suceava; Judecatoria Deva; Judecatoria Piatra Neamt; Judecatoria Pitesti; Judecatoria Roman; Judecatoria Bicaz; Judecatoria Bistrita; Judecatoria Târgul Neamt; Judecatoria Cornetu; Judecatoria Alexandria; Judecatoria Sibiu; Judecatoria Arad; Judecatoria Constanta; Judecatoria Drobeta Turnu Severin; Judecatoria Horezu; Judecatoria Iasi; Judecatoria Craiova; Judecatoria Onesti; Judecatoria Lugoj; Judecatoria Sebes; Judecatoria Calarasi; Judecatoria Slatina; Judecatoria Dragasani

Parchete: Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Bucuresti; Parchetul de pe lânga Tribunalul Galati; Parchetul de pe lânga Judecatoria sectorului 6; Parchetul de pe lânga Tribunalul Mures

 

Sursa: juridice.ro