Parlamentul European, reunit în sesiune plenara la Strasbourg, l-a reconfirmat miercuri, 16 septembrie, în functia de presedinte al Comisiei Europene, pentru perioada 2009-2014, pe portughezul Jose Manuel Durao Barroso, singurul candidat pentru sefia executivului european.
Barroso a primit 382 voturi pentru, 219 voturi contra, în vreme ce 117 eurodeputati s-au abtinut. Astfel, numarul voturilor exprimate a fost de 718, dintr-un total de 736 (numarul membrilor PE alesi în alegerile din 4-7 iunie), aprobarea desemnarii presedintelui Comisiei Europene necesitând majoritatea simpla a voturilor exprimate, conform prevederilor Tratatului de la Nisa.
La scurt timp dupa realegerea sa la conducerea executivului UE, Jose Manuel Barroso a declarat în fata eurodeputatilor prezenti la Strasbourg ca este constient de raspunderea pe care trebuie sa si-o asume. Politicianul portughez a promis ca va colabora cu toate grupurile politice care îi împartasesc programul, destinat consolidarii „Europei libertatilor si solidaritatii”.
Realegerea lui Barroso a fost salutata de premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, a carui tara asigura presedintia prin rotatie a UE. Acesta a subliniat ca votul Parlamentului European va contribui la garantarea stabilitatii Europei fata de cu marile provocari ce o asteapta.
„Ma bucur sa vad ca Parlamentul European a aprobat astazi realegerea portughezului în fruntea Comisiei Europene”, releva un comunicat de presa. „Acest lucru ne va da stabilitatea necesara pentru a ne putea concentra din plin asupra viitoarelor provocari importante, cum ar fi criza economica sau schimbarile climatice”, adaugat seful cabinetului de la Stockholm.
La rândul sau, presedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, si-a exprimat satisfactia pentru confirmarea lui Barroso la conducerea Comisiei pentru înca cinci ani, apreciind-o drept „o victorie a democratiei”.
În 22 iulie 2004, Jose Manuel Barroso obtinuse pentru mandatul de presedinte al Comisiei Europene pentru perioada 2004-2009, 413 voturi pentru, iar 251 de eurodeputati votasera împotriva, iar alti 44 s-au abtinut.
Sursa: Agerpres.ro