Comisariatul pentru Societatea Civila a denuntat respectiva lege pentru ca încalca drepturile omului privind secretul corespondentei, viata intima, libera circulatie si libertatea de exprimare. Conform documentului, a carui aplicare a fost amânata pâna la 31 decembrie, operatorii de telefonie fixa si mobila sunt obligati, începând din luna ianuarie, sa stocheze pentru o perioada de sase luni anumite date despre apelurile din retea.
Curtea Constitutionala a discutat marti, 8 septembrie, o exceptie invocata de Comisariatul pentru Societate Civila în cadrul unui proces intentat companiei de telefonie mobila Orange, cu privire la dispozitiile Legii 298/2008.
Potrivit comisarului general al organizatiei, Ioan Prodan, Comisariatul pentru Societatea Civila a chemat în instanta compania Orange, cu care are contract pentru prestarea de servicii de telefonie mobila, pentru ca aceasta sa fie obligata sa respecte clauzele contractuale ce privesc confidentialitatea convorbirilor telefonice.
„Am solicitat prin ordonanta presedintiala ca pârâta (n.r., Orange) sa fie obligata sa respecte contractele de furnizare privind intimitatea convorbirilor telefonice. Vrem sa ridicam exceptia de neconstitutionalitate si sa transferam procesul la Curtea Constitutionala, cerând Curtii anularea legii”, declara Ioan Prodan în februarie.
În exceptia de neconstitutionalitate ridicata, Comisariatul arata ca Legea 298/2008 nu ar respecta dispozitiile mai multor articole din Constitutie care reglementeaza drepturi fundamentale ale omului: art. 28 privind secretul corespondentei, art. 26 privind viata intima familiala si privata, art. 25 privind libera circulatie si art. 30 privind libertatea de exprimare.
Prodan considera ca legea face din „fiecare cetatean român un posibil infractor”. „Prin aceasta lege se aduce o atingere grava în primul rând cetateanului de rând pentru ca fiecare cetatean prin aceasta lege poate fi privit ca un infractor. (…) Se încalca demnitatea poporului român. Este o lege abuziva care încalca niste drepturi constitutionale garantate de statul român. (…) Este clar ca nu se doreste doar ambalajul bomboanei, ci se doreste si preluarea continutului a ceea ce exista”, a declarat Prodan în cadrul unei conferinte de presa.
În plus, Prodan banuieste ca legea va servi intereselor unor persoane corupte care se vor folosi de informatiile si de datele preluate din convorbirile telefonice pentru „a santaja oameni politici sau oameni publici, în sensul de a le schimba optiunea sau de a-i face sa taca”.
Procesul a început pe 5 februarie la Tribunalul Bucuresti, dar a fost suspendat dupa ce instanta a dispus sesizarea Curtii Constitutionale. În luna februarie, Guvernul a adoptat un memorandum de amânare a aplicarii prevederilor Legii 298/2008 privind retinerea datelor din retelele de comunicare electronica, pâna pe 31.12.2009.
Reprezentantii Executivului declarau, la acea vreme, ca intentioneaza sa promoveze o ordonanta de urgenta astfel încât legea privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii sa fie amânata pâna pe 31.12.2009. Demersul promis de Guvern nu s-a concretizat, practic, în ciuda acestor declaratii. Masura venea ca urmare a obiectiilor venite dinspre autoritati si operatorii vizati de lege, informeaza Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).
Legea 298/2008, care a intrat în vigoare în 21.01.2009, stabilea obligatia furnizorilor de servicii si retele publice de comunicatii electronice de a retine timp de 6 luni anumite date generate sau prelucrate. Informatiile colectate puteau fi puse la dispozitia autoritatilor competente în scopul utilizarii în cadrul activitatilor de cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave, aplicându-se doar datelor de trafic si de localizare a persoanelor fizice si juridice pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului înregistrat.
Sursa: rador.ro, gardianul.ro