În Monitorul Oficial nr. 199 din 17 martie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 233/2016 al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul și de elaborare și actualizare a documentațiilor de urbanism.
În extras
PREAMBUL
În cuprinsul prezentelor norme metodologice, Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, cu modificările și completările ulterioare, este denumită în continuare Lege. Pentru celelalte acte normative menționate se specifică numărul și titlul acestora.
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1.
(1) Prezentele norme metodologice sunt elaborate în scopul aplicării unitare a prevederilor Legii, precum și în corelare cu prevederile aplicabile în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului ale altor acte normative în vigoare.
(2) Formularele utilizate în cadrul procedurii de eliberare a avizelor de oportunitate prevăzute la art. 32 din Lege și modelul de aviz pentru Planul urbanistic zonal și pentru Planul urbanistic de detaliu sunt prezentate în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice.
Art. 2.
În vederea asigurării dezvoltării echilibrate, coerente și durabile a teritoriului național, autoritățile administrației publice locale își armonizează deciziile în domeniul planificării teritoriale, prin corelarea activităților de utilizare și planificare a teritoriului de la etapa de inițiere a documentațiilor până la etapa de implementare, aplicare și monitorizare și prin consultarea reciprocă a autorităților administrației publice locale învecinate cu privire la proiectele de planuri de amenajare a teritoriului sau de urbanism pentru proiectele care au ca scop dezvoltarea de investiții pe zone aflate la limita unității administrativ-teritoriale.
Art. 3.
(1) Elaborarea strategiilor de dezvoltare (prin direcționarea globală pe termen lung sau sectorială a acțiunilor), a politicilor de dezvoltare (ca mijloace politico-administrative, organizatorice și financiare utilizate în scopul realizării strategiei), a programelor de dezvoltare (ca ansamblu de obiective concrete propuse pentru realizarea politicilor), precum și a documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism (ca instrumente de aplicare și control al dezvoltării) impune constituirea, întreținerea, extinderea și dezvoltarea bazei de date urbane și teritoriale în domeniul specific.
(2) La elaborarea documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism se utilizează limitele unităților administrativ-teritoriale disponibile în geoportalul Infrastructurii naționale pentru informații spațiale (INIS), gestionat de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, care poate fi accesat la adresa http://geoportal.gov.ro/Geoportal_INIS/catalog/main/home.page.
(3) În situația existenței unor litigii cu privire la limitele administrativ-teritoriale, zonele aflate în litigiu se evidențiază explicit în planșele componente ale documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism și vor fi prevăzute cu interdicție de construire până la reglementarea situației juridice. În cadrul documentațiilor de amenajare a teritoriului și urbanism, pentru asigurarea coerenței dezvoltării spațiale vor fi cuprinse prevederi cu caracter indicativ cu privire la modul de ocupare și utilizare a terenurilor și prioritățile de dezvoltare și pentru zonele aflate în litigiu.
CAPITOLUL II
Documentații de amenajare a teritoriului și de urbanism
SECȚIUNEA 1
Planul de amenajare a teritoriului zonal regional
Art. 4.
(1) Planul de amenajare a teritoriului zonal regional, denumit în continuare P.A.T.Z.R., reprezintă documentul de planificare strategică teritorială, care stabilește cadrul general de dezvoltare spațială pe termen lung, prin care se corelează investițiile publice sectoriale în plan teritorial, la nivel regional. Nivelul regional este stabilit prin Legea nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Prevederile P.A.T.Z.R. se corelează cu planurile de dezvoltare regională, cu secțiunile Planului de amenajare a teritoriului național, cu programele guvernamentale sectoriale și altele asemenea.
(3) Prevederile P.A.T.Z.R. sunt obligatorii pentru documentațiile de amenajare a teritoriului de nivel inferior și pentru documentațiile de urbanism, precum și pentru fundamentarea, din punct de vedere teritorial, a investițiilor publice de interes regional.
(4) Prin P.A.T.Z.R. se identifică și se stabilesc măsuri privind:
a) păstrarea echilibrului între necesitățile de dezvoltare economică și socială la nivelul fiecărei regiuni, cu protejarea, utilizarea durabilă și valorificarea resurselor disponibile;
b) identificarea oportunităților de cooperare între județele ce compun regiunea și parteneriatele privind dezvoltarea interregională, regională și locală;
c) soluționarea problematicilor identificate privind profilul socioeconomic și zonificarea teritoriului, în funcție de posibilitățile de dezvoltare pentru teritorii, grupate în zone cu caracteristici comune, geografice, economice și/sau de altă natură;
d) corelarea proiectelor amplasate pe teritoriul mai multor județe componente sau care traversează și regiuni vecine sau părți ale acestora;
e) structurarea unei rețele policentrice a sistemului de localități și promovarea cooperării dintre mediul urban-urban, urban-rural și rural-rural;
f) asigurarea coeziunii teritoriale și dezvoltarea echilibrată a regiunilor din România;
g) identificarea proiectelor cu relevanță regională.
Art. 5.
P.A.T.Z.R. este compus din secțiuni specializate, respectiv: căi de comunicație, apa, zone protejate, rețeaua de localități, zone de risc natural și tehnologic, turismul, dezvoltarea rurală, infrastructura socială și de educație.
Art. 6.
(1) Pentru fiecare secțiune specializată, P.A.T.Z.R. este structurat după cum urmează:
a) o componentă integrată cu toate regiunile de dezvoltare, ce va cuprinde elementele prezentate la alin. (2) și (3);
b) câte o componentă detaliată pentru fiecare regiune de dezvoltare, ce va cuprinde elementele prezentate la alin. (2) și (3).
(2) P.A.T.Z.R. se organizează pe părți, după cum urmează:
a) partea I:
• analiza situației existente;
• identificarea elementelor care condiționează dezvoltarea, cu evidențierea problemelor, disfunctionalităților și tendințelor;
• identificarea peisajelor naturale și culturale;
b) partea a II-a: diagnosticul prospectiv;
c) partea a III-a: schema de dezvoltare teritorială regională;
d) partea a IV-a: politici publice teritoriale, programe, proiecte.
(3) P.A.T.Z.R. conține piese scrise și desenate, pentru toate cele 4 părți, părțile desenate fiind întocmite la o scară adecvată reprezentării lizibile a elementelor studiate și propuse din teritoriul zonal regional, atât pentru secțiunea integrată, cât și pentru secțiunile aferente regiunilor de dezvoltare.
(4) P.A.T.Z.R. va include o bază de date geospațială realizată în format GIS, pe straturi tematice, în sistem de proiecție stereografică 1970.
Art. 7.
Autoritatea administrației publice centrale responsabilă cu domeniul amenajării teritoriului și urbanismului inițiază și coordonează elaborarea P.A.T.Z.R. și propune aprobarea acestuia prin hotărâre a Guvernului, în condițiile legii.
SECȚIUNEA a 2-a
Planul de amenajare a teritoriului județean și planurile de amenajare a teritoriului zonale intercomunale, interorășenești și interjudețene
Art. 8.
(1) Planul de amenajare a teritoriului județean, denumit în continuare P.A.T.J., este structurat pe părți, după cum urmează:
a) partea 1:
• analiza situației existente;
• identificarea elementelor care condiționează dezvoltarea, cu evidențierea problemelor, disfuncționalităților și tendințelor;
• identificarea zonelor cu potențial natural sau cultural;
b) partea a 2-a: diagnostic prospectiv și general;
c) partea a 3-a: strategia de dezvoltare teritorială a județului;
d) partea a 4-a: planul de acțiune pentru implementarea prevederilor planului – politici publice teritoriale, programe și proiecte.
(2) P.A.T.J. va include o baza de date geospațială realizată în format GIS, pe straturi tematice, în sistem de proiecție stereografică 1970.
Art. 9.
Partea 1 a P.A.T.J. are următorul conținut-cadru:
1. structura teritoriului:
1.1. localizare geografică;
1.2. cadrul natural/mediul;
1.3. patrimoniul natural și construit, peisaje;
1.4. rețeaua de localități;
1.5. infrastructurile tehnice majore;
1.6. zonificarea teritoriului;
2. structura sociodemografică:
2.1. evoluția populației și potențialul demografic;
2.2. resursele umane;
2.3. infrastructura socială (educație, infrastructura medicală);
3. structura activităților economice (conform clasificării CAEN);
4. contextul teritorial interjudețean, regional și național:
4.1. coridoare de transport, orașe-poartă;
4.2. structura policentrică, poli de creștere și de dezvoltare, centre urbane;
4.3. zone de cooperare transfrontalieră, sisteme urbane transfrontaliere;
4.4. zone metropolitane, periurbane, zone urbane funcționale.
Art. 10.
(1) Partea a 2-a a P.A.T.J. cuprinde diagnosticul prospectiv al dezvoltării teritoriale a județului, pe domeniile-țintă și componentele acestora, elaborat în baza problemelor, disfuncționalităților și tendințelor majore identificate în partea 1.
(2) Prin diagnosticul prospectiv se urmăresc investigarea și estimarea evoluțiilor viitoare ale fenomenelor și proceselor din domeniile-țintă diagnosticate, pentru evidențierea problemelor și oportunităților legate de desfășurarea acestora, raportate la necesitățile și obiectivele colectivităților.
(3) Diagnosticul general are ca scop integrarea rezultatelor analizelor în vederea evidențierii principalelor aspecte negative care afectează structurile teritoriale, sociale și economice ale județului, precum și a potențialului de care acesta beneficiază. Diagnosticul general stabilește relațiile dintre diferitele domenii, în scopul formulării sintetice a problemelor identificate și al stabilirii ierarhiei priorităților de soluționare, în funcție de complexitatea problemelor.
Art. 11.
(1) Partea a 3-a a P.A.T.J. cuprinde strategia de dezvoltare teritorială a județului cu direcțiile și prioritățile de dezvoltare a județului în plan teritorial, stabilite în baza diagnosticului prospectiv, urmărind să se asigure eliminarea/reducerea decalajelor de dezvoltare.
(2) În situația existenței unei strategii de dezvoltare socioeconomică a județului, strategia de dezvoltare teritorială transpune în plan teritorial prevederile acesteia și o completează cu obiective și măsuri specifice.
(3) Pentru o structurare mai bună a propunerilor de dezvoltare, pot fi elaborate secțiuni pe teme sectoriale și fișe detaliate pe unități administrativ-teritoriale ale componentelor, pentru a fi preluate în planurile urbanistice generale și în planurile de investiții.
Art. 12.
Partea a 4-a a P.A.T.J. cuprinde măsuri de organizare în timp, precizarea responsabilităților și a surselor de finanțare, a politicilor publice, programelor și proiectelor de investiții publice necesare dezvoltării durabile și competitive a teritoriului.
Art. 13.
(1) Planurile de amenajare a teritoriului zonale intercomunale, interorășenești și interjudețene se întocmesc pentru soluționarea unor probleme specifice apărute în zone ce cuprind, parțial sau în întregime, teritoriul administrativ al mai multor unități administrativ-teritoriale.
(2) În cazul acestor tipuri de documentație, domeniile-țintă se tratează în mod diferențiat în funcție de obiectivele propuse și se completează cu un capitol specific privind cooperarea intercomunală, interorășenească sau interjudețeană.
(3) În cazul în care teritoriul care face obiectul planului de amenajare a teritoriului este situat într-o regiune frontralieră, se va pune accentul și pe cooperarea transfrontalieră, ca modalitate complementară de dezvoltare socioeconomică în profil teritorial.