În Monitorul Oficial nr. 930 din 16 decembrie a.c. a fost publicată Hotărârea nr. 9/2015 a Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România pentru aprobarea Codului deontologic al notarilor publici din România.
Nou în Legalis – Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole. Ediția 2. Accesează volumul!
În extras
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
ARTICOLUL 1
Reguli generale
(1) Codul deontologic al notarilor publici din România, denumit în continuare Cod, stabilește principiile de bază ale eticii profesionale a notarilor, standardele de conduită morală și etică după care notarii se vor ghida în relațiile cu autoritățile de stat, cu persoanele fizice și juridice, cu ceilalți colegi, cu Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, denumită în continuare Uniune, Camerele Notarilor Publici, denumite în continuare Camere, precum și cu entitățile acestora.
(2) Codul este menit să garanteze buna îndeplinire de către notarul public a misiunii sale.
(3) Scopul acestui Cod este acela de a stabili standarde de conduită etică în procesul de desfășurare a activității profesionale, de a spori încrederea statului și a publicului în instituția notarului, de a proteja prestigiul și autoritatea profesiei de notar.
(4) Normele Codului sunt obligatorii pentru notari.
(5) În conformitate cu dispozițiile legii, încălcarea dispozițiilor și principiilor prezentului Cod atrage răspunderea disciplinară a notarilor.
ARTICOLUL 2
Principiile deontologiei notariale
Notarul public trebuie să își exercite funcția și să își desfășoare activitatea prin aplicarea și cu respectarea următoarelor principii:
a) principiul legalității și securității juridice;
b) principiul echidistanței, imparțialității și independenței;
c) principiul adevărului, echității și al bunei-credințe;
d) principiul justiției preventive;
e) principiul loialității față de stat;
f) principiul apărării și promovării prestigiului profesiei de notar public;
g) principiul pregătirii profesionale continue;
h) principiul disponibilității;
i) principiul confidențialității și păstrării secretului profesional;
j) principiul nediscriminării.
ARTICOLUL 3
Principiul legalității și securității juridice
(1) Notarul public are vocația de a proteja interesele cetățenilor, ale comunității din care face parte și ale statului. Notarul public facilitează și contribuie la crearea unui sistem de securitate juridică în stat, întărind legalitatea și respectarea legii. În acest scop, notarul public va refuza perfectarea actelor și procedurilor care cuprind clauze contrare legii sau bunelor moravuri.
(2) Notarul public își va întemeia exercitarea profesiei pe respectarea valorilor ocrotite de societate și pe preceptul moral „alterum non laedere” (nu leza pe altul).
ARTICOLUL 4
Principiul echidistanței, imparțialității și independenței
(1) Activitatea notarială se întemeiază pe echidistanță, imparțialitate și independență profesională.
(2) Notarul public are obligația de a consilia beneficiarii serviciului notarial, în mod corect, dezinteresat și nepărtinitor, cu privire la consecințele și efectele actului notarial sau procedurii notariale solicitate.
(3) Notarul public se va abține să colaboreze cu un beneficiar, când se ivește un conflict de interese ori când secretul profesional riscă să fie încălcat sau când independența sa riscă să fie afectată.
(4) Notarul public trebuie să se abțină de la exercitarea activităților incompatibile cu funcția de notar, evitând orice interferențe între profesie și afaceri, evitând situațiile ce pot prejudicia prestigiul profesiei de notar.
(5) Imparțialitatea notarului public trebuie să fie de natură a compensa absența sau dezechilibrul de informații între părți. Totodată, notarul public se va abține de la a perfecta acte și îndeplini proceduri notariale care l-ar putea favoriza în mod direct sau indirect, pe sine ori pe rudele sau afinii săi, până la gradul IV inclusiv, în detrimentul celorlalte părți.
(6) Notarul public are dreptul și obligația de a colabora cu instituțiile și autoritățile statului.
(7) Notarul public nu poate urmări drept unic scop al activității sale profesionale obținerea de foloase materiale.
ARTICOLUL 5
Principiul adevărului, echității și al bunei-credințe
(1) Notarul public va îndeplini actele și procedurile notariale în concordanță cu voința reală a părților și în condițiile prevăzute de lege și bunele moravuri. Orice îndoială în legătură cu legalitatea activității notariale trebuie să fie înlăturată înainte de îndeplinirea acesteia.
(2) În întreaga sa activitate, notarul public va urmări adevărul, va promova dreptatea și nepărtinirea față de beneficiarii serviciilor notariale.
(3) Notarul trebuie să consilieze beneficiarii serviciilor notariale cu bună-credință. Informațiile transmise beneficiarilor trebuie să fie fidele, veridice, să respecte secretul profesional și să fie în concordanță cu prevederile legale și cu bunele moravuri.
(4) Notarul public este obligat să deslușească raporturile juridice reale dintre părți și să explice acestora într-un mod clar, exact și onest consecințele soluției alese.
ARTICOLUL 6
Principiul justiției preventive
Misiunea notarului este aceea de a evita litigiile între oameni. În acest scop, notarul își va desfășura activitatea echilibrat, întotdeauna adecvat cazului concret, actele instrumentate având un conținut clar și cursiv.
ARTICOLUL 7
Principiul loialității față de stat
(1) Notarul va fi loial statului și se va abține de la orice manifestare care aduce atingere ordinii publice și statului de drept.
(2) Notarul public are obligația de a percepe și vira către stat, în termenul și prin modalitățile prevăzute de lege, toate taxele și/sau tarifele colectate în numele statului și ale autorităților sale. În acest sens, activitatea notarială nu constituie și nu poate fi asimilată unui act de comerț.
ARTICOLUL 8
Principiul apărării și promovării prestigiului profesiei de notar public
Notarul se va implica activ și va depune toate eforturile pentru apărarea și promovarea profesiei de notar.
ARTICOLUL 9
Principiul pregătirii profesionale continue
(1) Notarul este obligat să cunoască legislația aplicabilă actelor sau procedurilor instrumentate, opiniile și deciziile organelor profesionale, precum și să fie la curent cu doctrina și jurisprudența relevantă. Este în răspunderea notarului să asigure perfecționarea continuă a angajaților biroului notarial.
(2) În înțelesul prezentului cod, prin birou notarial se înțelege: birou individual notarial sau societate profesională notarială.
ARTICOLUL 10
Principiul disponibilității
Notarul public are dreptul și obligația de a instrumenta acte și proceduri, la cererea părților, cu excepțiile prevăzute de lege.
ARTICOLUL 11
Principiul confidențialității și păstrării secretului profesional
(1) Notarul public are obligația de a păstra, în conformitate cu dispozițiile legale, confidențialitatea și secretul profesional.
(2) Notarul public nu poate fi obligat să comunice date confidențiale sau secrete profesionale, acte sau registre notariale ori copii ale acestora, decât persoanelor autorizate în acest sens, în cazurile strict prevăzute de lege.
(3) Notarul public are obligația de a face tot ceea ce este necesar ca acest principiu să fie respectat și de angajații și colaboratorii biroului notarial.
ARTICOLUL 12
Principiul nediscriminării
În desfășurarea activității notariale, notarul public nu va ține cont de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex și apartenență sexuală, opinie sau apartenență politică, avere, origine socială etc., toate persoanele fiind egale.
CAPITOLUL II
Raporturile dintre notari
ARTICOLUL 13
Natura colectivă a instituției
(1) Natura colectivă a instituției notarului este fundamentată pe respect reciproc, încredere, solidaritate și colaborare profesională între colegii notari.
(2) Ca principiu cu aplicare generală, notarul va evita diferendele cu colegii săi notari. În cazul apariției unei situații conflictuale, notarii implicați vor încerca mai întâi să soluționeze problemele prin mediere și arbitraj, în cadrul profesiei, în condițiile legii.
(3) Comportamentul angajaților biroului notarial față de beneficiarii activității notariale, față de alți colegi notari, precum și față de personalul angajat sau reprezentanții Camerelor, Uniunii și entităților acestora, ține de răspunderea personală a notarului. În acest scop, fiecare notar își va supraveghea activ angajații și colaboratorii, pentru a evita și a elimina posibilele comportamente lipsite de respect sau de etică în relația cu beneficiarii, colegii notari sau cu personalul angajat ori reprezentanții Camerelor, Uniunii și entităților acestora.
(4) Constituie o îndatorire colegială atenționarea făcută personal și cu tact acelui notar care, prin atitudinea sa și/sau modul de instrumentare a actelor ori de îndeplinire a procedurilor notariale, aduce atingere probității profesionale sau intereselor părților.
ARTICOLUL 14
Îndatoririle notarului public
Notarul public, pe tot parcursul activității sale, are următoarele îndatoriri:
a) să respecte natura colectivă a profesiei, în orice împrejurare;
b) să stabilească relații cu colegii săi pe bază de onestitate și respect reciproc, să manifeste, în orice caz, în raport cu aceștia, tact, politețe și bunăvoință;
c) să își informeze colegii despre situațiile ce pot afecta activitatea comună, precum și despre alte probleme de solidaritate profesională;
d) să ia măsurile necesare în relația cu angajații, să nu le permită acestora să încalce legea, morala și etica în relațiile cu cetățenii, colegii notari ori cu personalul sau reprezentanții organelor statutare ale profesiei;
e) să nu desconsidere demnitatea și autoritatea profesională a colegului său;
f) să nu propage informații personale cu potențial negativ despre colegul său.