În Monitorul Oficial nr. 184 din 2 aprilie a fost publicată Decizia nr. 7/2013 a Camerei de Comerţ şi Industrie a României privind aprobarea normelor de organizare şi funcţionare şi a procedurilor Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.

În cadrul Regulilor de procedură arbitrală ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional se arată:


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie


Dispoziţii de principiu

Art. 1. Formele arbitrajului

(1) Părţile, prin convenţia arbitrală, sunt libere să prevadă:

a) că litigiile lor vor fi supuse unei instituţii permanente de arbitraj, caz în care arbitrajul se va desfăşura în conformitate cu dispoziţiile Legii camerelor de comerţ din România nr. 335/2007, cu modificările şi completările ulterioare, cu dispoziţiile Codului de procedură civilă în măsura în care aceste norme nu contrazic prezentele reguli de procedură arbitrală, denumite în continuare reguli, cu dispoziţiile art. 1 pct. 2 lit. b) şi ale art. 4 alin. (1) din Convenţia europeană de arbitraj comercial internaţional, încheiată la Geneva la 21 aprilie 1961, cu Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, aprobat prin decizia Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României;

b) că litigiile vor fi supuse unui arbitraj ad-hoc în conformitate cu dispoziţiileLegii nr. 335/2007, cu modificările şi completările ulterioare, cu dispoziţiile Codului de procedură civilă, cu dispoziţiile din convenţiile internaţionale la care România este parte şi cu dispoziţiile din prezentele reguli care privesc arbitrajul ad-hoc.

(2) Nominalizarea instituţiei permanente de arbitraj prin convenţia arbitrală cu privire la soluţionarea litigiilor determină competenţa exclusivă a respectivei instituţii, iar părţile optează automat, prin această desemnare, pentru aplicarea regulilor sale de procedură, orice derogare de la această prevedere fiind nulă. În organizarea şi desfăşurarea arbitrajului se vor aplica regulile de procedură ale instituţiei permanente de arbitraj desemnată, în vigoare la momentul sesizării acesteia.

(3) În cazul în care instituţia permanentă de arbitraj nu este nominalizată şi părţile au prevăzut în convenţia arbitrală soluţionarea litigiilor pe calea arbitrajului instituţionalizat, în lipsa altor indicii, competenţa va fi determinată de regulile arbitrajului instituţionalizat, unde s-a înregistrat cererea de arbitrare/acţiunea arbitrală de către reclamant.

(4) În condiţiile în care în convenţia arbitrală părţile au prevăzut că litigiile lor vor fi supuse unei proceduri arbitrale ad-hoc, părţile vor avea dreptul:

a) de a-şi numi arbitrii, titulari şi supleanţi sau de a stabili modalităţile potrivit cărora vor fi numiţi aceştia, în caz de litigiu, numărul lor, precum şi modalitatea de numire a unui supraarbitru, titular şi supleant, în cazul tribunalului colegial;

b) de a-şi stabili regulile de procedură pe care le vor urma arbitrii;

c) de a determina locul arbitrajului;

d) de a stabili limba în care se vor prezenta înscrisurile şi se vor desfăşura dezbaterile.

Art. 2. Competenţa exclusivă a tribunalului arbitral

Încheierea convenţiei arbitrale exclude, pentru litigiul care face obiectul acesteia, competenţa instanţelor judecătoreşti.

PARTEA I. Arbitraj instituţionalizat

CAPITOLUL I. Dispoziţii generale

Art. 3. Organizarea arbitrajului instituţionalizat

(1) Organizarea arbitrajului instituţionalizat se face de către Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, denumită în continuare Curte de Arbitraj, şi de către curţile de arbitraj de pe lângă camerele judeţene, conform dispoziţiilor art. 4 lit. i), art. 28 alin. (2) lit. e) şi art. 29 alin. (3) din Legea nr. 335/2007, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) În soluţionarea litigiilor, tribunalele arbitrale vor aplica prezentele reguli, care se vor completa cu normele Codului de procedură civilă, după caz, în măsura în care acestea nu contravin dispoziţiilor cuprinse în reguli.

Art. 4. Natura juridică a litigiilor arbitrabile

(1) Curtea de Arbitraj organizează şi administrează soluţionarea litigiilor interne şi internaţionale, pe calea arbitrajului instituţionalizat sau ad-hoc, dacă părţile au încheiat, în acest sens, o convenţie arbitrală scrisă şi solicită acest lucru în mod expres.

(2)Litigiu arbitral, în înţelesul prezentelor reguli, este orice litigiu derivând dintr-un contract, inclusiv referitor la încheierea, interpretarea, executarea sau desfiinţarea lui, ca şi din alte raporturi juridice arbitrabile.

(3) Litigiul este intern când părţile au naţionalitatea sau cetăţenia română, iar raportul juridic nu conţine elemente de extraneitate care să pună în discuţie aplicarea legii străine.

(4) Litigiul este internaţional când decurge dintr-un raport juridic care interesează comerţul internaţional sau din raporturi juridice civile cu elemente de extraneitate.

Art. 5. Capacitatea persoanelor convenţii de arbitraj

Persoanele care au capacitatea deplină de exerciţiu a drepturilor pot conveni să soluţioneze pe calea arbitrajului litigiile dintre ele, în afară de acelea care privesc starea civilă şi capacitatea persoanelor, de a încheia relaţiile de familie, precum şi drepturile asupra cărora părţile nu pot să dispună.

Art. 6. Definirea arbitrajului instituţionalizat

(1)Arbitrajul instituţionalizat constă în încredinţarea, prin convenţia arbitrală, Curţii de Arbitraj să judece un litigiu determinat.

(2)Tribunalul arbitral

Arbitrul unic sau după caz, totalitatea arbitrilor şi supraarbitrilor învestiţi constituie, în sensul prezentelor reguli, tribunalul arbitral al Curţii de Arbitraj.

(3) Tribunalul arbitral constituit este abilitat să judece un litigiu determinat şi să pronunţe o hotărâre definitivă executorie şi obligatorie pentru părţi potrivit prezentelor reguli.

Art. 7. Asigurarea drepturilor părţilor

În întreaga procedură arbitrală trebuie să se asigure părţilor, sub sancţiunea nulităţii hotărârii arbitrale, egalitatea de tratament, respectarea dreptului de apărare şi a principiului contradictorialităţii.

Art. 8. Obligaţia de confidenţialitate

(1) Dosarul litigiului este confidenţial. Nicio persoană, în afara celor implicate în desfăşurarea litigiului respectiv, nu are acces la dosar fără acordul scris al părţilor.

(2) Curtea de Arbitraj, tribunalul arbitral, precum şi personalul camerelor de comerţ au obligaţia să asigure confidenţialitatea arbitrajului, neavând dreptul de a publica sau a divulga datele de care iau cunoştinţă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, fără a avea încuviinţarea părţilor.