În Monitorul Oficial nr. 679 din 19 august a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 97/2017 privind procedura şi condiţiile tehnice în care se realizează şi se stochează înregistrările examenului de obţinere a permisului de conducere şi măsurile pentru protejarea acestora şi a datelor cu caracter personal.

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1.

Prezentul ordin are ca scop stabilirea condiţiilor de utilizare a sistemelor tehnice de monitorizare a modului de desfăşurare a examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Art. 2.

În sensul prezentului ordin, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:

a) serviciu public comunitar – serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor organizat în cadrul instituţiei prefectului;

b) sistem tehnic de monitorizare – acele echipamente prin care se asigură înregistrarea video a probei teoretice, amplasate în sala de examinare, şi înregistrarea audio şi video a probei practice, amplasate pe autovehiculul folosit la susţinerea acestei probe;

c) lucrătorul din sala de examinare – agentul sau ofiţerul de poliţie din cadrul serviciului public comunitar, desemnat prin dispoziţie a şefului serviciului public comunitar;

d) examinator – ofiţerul sau agentul de poliţie din cadrul serviciului public comunitar atestat potrivit reglementărilor în vigoare.

Art. 3.

Pentru utilizarea sistemelor tehnice de monitorizare a modului de desfăşurare a examenului pentru obţinerea permisului de conducere, prin prezentul ordin se stabilesc:

a) procedura de realizare şi stocare a înregistrărilor audio şi video;

b) condiţiile tehnice în care se realizează şi se stochează înregistrările audio şi video;

c) măsurile pentru protejarea datelor cu caracter personal şi a înregistrărilor audio şi video.

CAPITOLUL II

Procedura şi condiţiile tehnice de realizare şi stocare a înregistrărilor audio şi video

SECŢIUNEA 1

Realizarea şi stocarea înregistrărilor video la proba teoretică

Art. 4.

(1) În sala de examinare în care se desfăşoară proba teoretică se instalează camere video.

(2) Camerele video se instalează astfel încât să asigure supravegherea continuă a fiecărei staţii de examinare, a fiecărui candidat şi a lucrătorului din sala de examinare.

Art. 5.

(1) Sistemul tehnic de monitorizare se pune în funcţiune înainte de începerea probei teoretice.

(2) Lucrătorul din sala de examinare are obligaţia să întrerupă examinarea atunci când sistemul tehnic de monitorizare nu funcţionează. Examinarea se reia numai după repunerea în funcţiune a sistemului tehnic de monitorizare.

(3) Sistemul tehnic de monitorizare se opreşte numai după ce toţi candidaţii au părăsit sala de examinare.

Art. 6.

Datele colectate se transferă din sistemul tehnic de monitorizare în mediul de stocare prin proceduri automate, cu asigurarea integrităţii şi autenticităţii datelor.

Art. 7.

(1) Stocarea datelor se realizează astfel încât să permită identificarea exactă a înregistrărilor după sală, ziua şi ora examinării.

(2) Procedura de transfer al datelor în mediul de stocare se stabileşte prin dispoziţie a directorului Direcţiei regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, denumită în continuare DRPCIV.

SECŢIUNEA a 2-a

Realizarea şi stocarea înregistrărilor audio şi video la proba practică a examinării

Art. 8.

(1) Fiecare examinator care participă la proba practică se asigură că sistemul tehnic de monitorizare utilizat este funcţional.

(2) Camera audiovideo a sistemului tehnic de monitorizare se instalează, într-un punct fix, în autovehiculul pe care este afişată vizibil menţiunea „EXAMEN”. Aceasta se orientează paralel cu partea carosabilă, astfel încât să surprindă traficul pe direcţia de deplasare a autovehiculului.

(3) Examinatorul se asigură că, pe întreaga durată a probei practice, obiectivul camerei audiovideo nu este obturat.

Art. 9.

(1) Examinatorul porneşte sistemul tehnic de monitorizare înaintea începerii desfăşurării fiecărei probe.

(2) Examinatorul are obligaţia să întrerupă examinarea atunci când sistemul tehnic de monitorizare nu funcţionează şi să consemneze, la rubrica „Menţiuni” din anexa la testul de examen, ora şi punctajul de penalizare acumulat de candidat până la întreruperea examinării. Examinarea se reia numai după repunerea în funcţiune a sistemului tehnic de monitorizare.

(3) Atunci când proba nu poate fi reluată şi finalizată în aceeaşi zi, conform programului normal de lucru, candidatul se reprogramează în cel mai scurt timp posibil.

(4) Sistemul tehnic de monitorizare se opreşte numai după finalizarea probei practice şi coborârea candidatului din autovehicul.

Art. 10.

(1) Datele colectate se transferă din sistemul tehnic de monitorizare în mediul de stocare prin proceduri automate sau, dacă transferul automat nu este posibil, de către persoana anume desemnată la nivelul serviciului public comunitar. Transferul se realizează cu asigurarea integrităţii şi autenticităţii datelor.

(2) Lipsa înregistrărilor audio şi video în sistemul tehnic de monitorizare se consemnează într-un proces-verbal, care se înregistrează la serviciul public comunitar şi se transmite, în copie, la DRPCIV.

Art. 11.

(1) Stocarea datelor se realizează astfel încât să permită identificarea exactă a înregistrărilor după examinator, ziua şi ora examinării.

(2) Procedura de transfer al datelor în mediul de stocare se stabileşte prin dispoziţie a directorului DRPCIV.