În Monitorul Oficial nr. 653 din 8 august a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 558/2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investiţiilor în turism – Masterplanul investiţiilor în turism – şi a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism.

Art. 1.

Programul pentru dezvoltarea investiţiilor în turism, denumit în continuare Masterplanul investiţiilor în turism, urmăreşte:

a) dezvoltarea comunităţilor locale din zonele cu potenţial turistic ridicat, prin creşterea investiţiilor publice în infrastructura turistică;

b) dezvoltarea competitivă a turismului prin identificarea, evaluarea, prioritizarea pe forme de turism şi o direcţionare eficientă a investiţiilor publice;

c) dezvoltarea unei reţele de destinaţii turistice competitive pe plan internaţional;

d) valorificarea durabilă a specificului local şl a elementelor de identitate naţională prin turism;

e) identificarea unei abordări integrate a politicii turistice la nivelul regiunilor, prin dezvoltarea durabilă a turismului.

Art. 2.

Masterplanul investiţiilor în turism vizează realizarea următoarelor activităţi majore:

a) dezvoltarea turismului de sănătate;

b) dezvoltarea domeniului schiabil;

c) dezvoltarea infrastructurii turistice de agrement;

d) dezvoltarea echilibrată şi integrată a zonei turistice din Delta Dunării şi a staţiunilor de pe litoralul Mării Negre;

e) dezvoltarea infrastructurii turistice de-a lungul Dunării;

f) dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montană înaltă.

Art. 3.

În scopul îndeplinirii activităţilor majore prevăzute la art. 2 lit. a) se are în vedere finanţarea următoarelor investiţii: amenajare/reabilitare/realizare parc balnear, traseu de cură, construcţie/reabilitare centru balnear, construcţie/reabilitare bază kinetoterapie, construcţie/reabilitare instalaţie de punere în valoare a mofetelor, construcţie/reabilitare aquaparc/parc acvatic, construcţie/reabilitare baie tradiţională, amenajare în scop turistic a lacurilor naturale cu proprietăţi terapeutice, creare/reabilitare facilităţi de utilizare a izvoarelor minerale, amenajare plajă.

Art. 4.

În scopul îndeplinirii activităţilor majore prevăzute la art. 2 lit. b) se are în vedere finanţarea următoarelor investiţii:

a) amenajare/reabilitare domeniu schiabil: pârtie de schi, pârtie de schi fond, instalaţie de transport pe cablu, instalaţie de iluminat nocturn, instalaţie de zăpadă artificială, utilaj de bătut zăpada, clădire administrativă, parcare şi utilităţi aferente proiectului, pârtie/pistă săniuş;

b) infrastructură pentru alte activităţi recreaţionale, bandă transport, trambulină, amenajare/reabilitare patinoar, parcuri tematice de iarnă.

Art. 5.

În scopul îndeplinirii activităţilor majore prevăzute la art. 2 lit. с) se are în vedere finanţarea următoarelor investiţii: amenajare/reabilitare parcuri tematice, construcţie/ amenajare/reabilitare aquaparc, instalaţie sanie/tobogan/carusel pentru petrecerea timpului liber alternativă de vară, infrastructură pentru alte activităţi recreaţionale, bandă transport, realizare/amenajare centru/zonă de agrement, amenajare în scop turistic a lacurilor pentru agrement, construire/amenajare/reabilitare patinoar, construcţie/ amenajare/reabilitare zonă de picnic/campare, camping, sat de vacanţă.

Art. 6.

În scopul îndeplinirii activităţilor majore prevăzute la art. 2 lit. d) se are în vedere finanţarea următoarelor investiţii: construcţie/amenajare/reabilitare post de prim ajutor/foişor salvamar, construcţie/amenajare/reabilitare port de agrement/ marină turistică/miniport turistic, construcţie/reconstruire/ amenajare/reabilitare cheu de acostare/ponton acostare, zonă de campare şi pentru pescuit în Delta Dunării, infrastructură uşoară de vizitare şi observare în zonele protejate, extindere/reabilitare Delfinariu.

Art. 7.

În scopul îndeplinirii activităţilor majore prevăzute la art. 2 lit. e) se are în vedere finanţarea de investiţii ce cuprind: proiecte de agrement cu specific nautic, respectiv: construcţie/amenajare/reabilitare port de agrement/marină turistică/miniport turistic, realizare/amenajare centru/zonă de agrement, amenajare în scop turistic a lacurilor/plajelor de agrement.

Art. 8.

În scopul îndeplinirii activităţilor majore prevăzute la art. 2 lit. f) se are în vedere finanţarea următoarelor investiţii: construcţie sau refacere refugiu montan/centru/bază/punct salvamont, amenajare/reabilitare infrastructură de acces.

Art. 9.

(1) În vederea realizării activităţilor majore prevăzute în prezenta hotărâre se are în vedere finanţarea propunerilor de proiecte prevăzute în anexa nr. 1.

(2) Anexa nr. 1 se actualizează anual prin hotărâre a Guvernului.

Art. 10.

Se aprobă criteriile de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism, prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 11.

(1) Sumele de la bugetul de stat pentru finanţarea investiţiilor în turism, cu excepţia costurilor pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice, în condiţiile legii, se alocă, în limita fondurilor prevăzute anual cu această destinaţie, prin transferuri de la bugetul Ministerului Turismului, către bugetele locale, pentru susţinerea financiară a unităţilor administrativ-teritoriale, în completarea surselor proprii ale acestora, şi se defalcă prin ordin al ministrului turismului.

(2) Proiectele prevăzute în anexa nr. 1 lit. В pct. I pot fi implementate direct de către Ministerul Turismului.

Art. 12.

(1) Transferul de fonduri de la bugetul Ministerului Turismului, titlul VI „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”, cod 51.02.21 „Transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale pentru realizarea obiectivelor de investiţii în turism”, către unităţile administrativ-teritoriale ale căror proiecte au fost selectate pe baza criteriilor de eligibilitate prevăzute în anexa nr. 2, se face conform prevederilor din contractele de finanţare.

(2) Unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia respectării tuturor prevederilor legale în vigoare la utilizarea sumelor primite pentru realizarea proiectelor de investiţii şi au obligaţia înregistrării separate în contabilitatea proprie a operaţiunilor legate de primirea şi utilizarea fondurilor alocate de la Ministerul Turismului.

(3) Ministerul Turismului monitorizează anual derularea contractelor de finanţare prin structurile sale de specialitate sau prin desemnarea altor Instituţii publice sau private în condiţiile legii.

Art. 13.

Nivelul fondurilor alocate în contractele de finanţare este următorul:

a) pentru investiţii realizate în staţiunile de interes naţional, atestate în condiţiile legii, contribuţia Ministerului Turismului este de 90%, iar contribuţia unităţii administrativ-teritoriale beneficiare este de 10%;

b) pentru investiţii realizate în staţiunile de interes local, atestate în condiţiile legii, contribuţia Ministerului Turismului este de 85%, iar contribuţia unităţii administrativ-teritoriale beneficiare este de 15%;

c) pentru investiţii în domeniul de aplicare al prezentei hotărâri, altele decât cele de la lit. a) şi b), contribuţia Ministerului Turismului este de 70%, iar contribuţia unităţii administrativ-teritoriale beneficiare este de 30%;

d) pentru investiţiile de importanţă naţională contribuţia Ministerului Turismului este de 100%.

Art. 14.

(1) Unităţile administrativ-teritoriale care solicită finanţarea propunerilor de proiecte prevăzute în anexa nr. 1 lit. В au obligaţia să depună la Ministerul Turismului, în vederea avizării, documentaţia tehnico-economică a proiectului şi autorizaţia de construire până la data de 31 decembrie 2018.

(2) Neprezentarea documentaţiei tehnico-economice până la data de 31 decembrie 2018 determină eliminarea corespunzătoare a propunerii de proiect din anexa nr. 1.

(3) Pentru investiţiile propuse de unităţile administrativ-teritoriale ulterior anului 2017, în vederea actualizării anuale conform art. 9 alin. (2), data-limită de transmitere a autorizaţiilor de construire va fi de 31 august a fiecărui an calendaristic.

Art. 15.

Contractelor de finanţare aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri li se aplică prevederile legale în vigoare la data încheierii acestora.

Art. 16.

Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 17.

La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 120/2010 privind aprobarea Listei cuprinzând programele şi proiectele de investiţii în turism şi a surselor de finanţare a documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor de execuţie a programelor şi obiectivelor de investiţii în turism, precum şi pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a programelor şi proiectelor de Investiţii în turism, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 126 din 24 februarie 2010, cu modificările şi completările ulterioare.