În Monitorul Oficial nr. 541 din 10 iulie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Afacerilor Externe nr. 1.100/2017 pentru aprobarea domeniilor de activitate apropiate de cele ale Ministerului Afacerilor Externe avute în vedere la acordarea gradelor diplomatice sau consulare.

Domeniile de activitate apropiate de cele ale Ministerului Afacerilor Externe în vederea acordării gradelor diplomatice sau consulare

Domeniile de activitate apropiate de cele ale Ministerului Afacerilor Externe avute în vedere la acordarea gradelor diplomatice sau consulare sunt:

• activitatea desfăşurată în funcţii din cadrul instituţiilor din administraţia publică centrală;

• activitatea desfăşurată în organizaţii interguvernamentale regionale şi internaţionale;

• activitatea în funcţii didactice şi de cercetător în cadru universitar din România şi din străinătate;

• activitatea în calitate de avocat (în conformitate cu prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare) şi de notar public (în conformitate cu prevederile Legii notarilor publici şi activităţii notariale nr. 36/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare);

• activitatea desfăşurată în domeniul relaţiilor internaţionale, în cadrul unor organizaţii publice sau private, dovedită prin copii certificate ale contractului de muncă şi fişei postului din care să rezulte timpul lucrat în acest domeniu.

NOTĂ:

Se vor lua în considerare numai perioadele ce reprezintă vechime în muncă, în conformitate cu legislaţia românească, pe posturi cu studii superioare. Pentru avocat şi notar public se vor lua în calcul perioadele în care a fost exercitată profesia, fără a avea suspendată această calitate, pe baza adeverinţelor emise de barourile de înregistrare, respectiv de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România.