În Monitorul Oficial nr. 470 din 22 iunie a.c. a fost publicat Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară nr. 4/2017 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 10/2016 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Art. I.

Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 10/2016 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.006 din 15 decembrie 2016, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 66, punctul 11 se abrogă.

2. La articolul 94, punctul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„12. avizează reglementările/procedurile emise de Fondul de garantare a asiguraţilor, Fondul de compensare a investitorilor, Fondul de garantare a drepturilor în sistemul de pensii private şi Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România;”.

3. La articolul 94, după punctul 12 se introduce un nou punct, punctul 121, cu următorul cuprins:

„121. elaborează şi propune spre aprobare Consiliului A.S.F. reglementări/proceduri privind organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a asiguraţilor, Fondului de compensare a investitorilor, Fondului de garantare a drepturilor în sistemul de pensii private şi Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, în conformitate cu prevederile legale incidente;”.

4. La articolul 94, punctele 13, 14 şi 15 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„13. verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru membrii Consiliului de administraţie/Consiliului director al Fondului de Garantare a Asiguraţilor, al Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, al Fondului de compensare al investitorilor şi al Fondului de garantare a drepturilor în sistemul de pensii private, după caz, şi propune avizarea/aprobarea acestora, conform prevederilor legale;

14. exercită atribuţii de supraveghere şi control asupra modului în care Fondul de garantare al asiguraţilor, Fondul de compensare al investitorilor, Fondul de garantare a drepturilor în sistemul de pensii private şi Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România îşi desfăşoară activitatea şi propune luarea măsurilor şi aplicarea sancţiunilor necesare, în conformitate cu prevederile legale;

15. analizează cererile şi documentaţiile necesare în vederea aprobării/autorizării a actelor/documentelor referitoare la organizarea/funcţionarea/activitatea Fondului de garantare al asiguraţilor, Fondului de compensare al investitorilor, Fondului de garantare a drepturilor în sistemul de pensii private şi Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, conform prevederilor legale;”.

5. La articolul 145, după punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 4, cu următorul cuprins:

„4. Direcţia supraveghere intermediari şi supravegherea regulilor de conduită.”

6. La articolul 152, punctul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„4. analizează propunerile şi observaţiile la proiectele de reglementări transmise de asociaţiile profesionale ale asigurătorilor, precum şi ale brokerilor şi altor intermediari în asigurări referitoare la activitatea de asigurare;”.

7. La articolul 153, punctele 1, 7 şi 8 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„1. analizează şi formulează propuneri privind soluţionarea solicitărilor transmise de societăţile de asigurare şi/sau reasigurare, brokerii şi alţi intermediari în asigurări şi vehiculele investiţionale, cu privire la obţinerea avizului prealabil şi/sau a autorizaţiei de funcţionare, precum şi cu privire la aprobarea modificărilor documentelor sau condiţiilor în baza cărora au fost autorizate, după caz, conform prevederilor legale în vigoare;

………………………………………………………………………………………………………………………………

7. evaluează permanent modul de îndeplinire de către acţionari, societăţi şi persoanele din conducerea acestora a condiţiilor legale în baza cărora s-a acordat autorizarea/ aprobarea;

8. analizează documentaţia privind transferul de portofoliu, fuziunea, divizarea, lichidarea în cadrul procedurii de insolvenţă şi în cadrul procedurii de lichidare voluntară a societăţilor de asigurare şi/sau reasigurare şi a brokerilor şi a altor intermediari în asigurări;”.

8. La articolul 153, după punctul 8 se introduce un nou punct, punctul 81, cu următorul cuprins:

„81. realizează, împreună cu direcţiile de specialitate cu atribuţii specifice, demersurile necesare în vederea îndeplinirii de către A.S.F. a obligaţiilor care îi revin potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare;”.

9. La articolul 153, punctele 11 şi 14 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„11. verifică, în colaborare cu alte direcţii din A.S.F., nivelul de respectare a principiilor prudenţiale de către societăţile care îşi asumă angajamentul sau subscriu riscuri în alt stat membru şi transmite/primeşte notificări către/de la autorităţi competente din alte state membre, ca urmare a avizării extinderii activităţii societăţilor de asigurare şi/sau reasigurare, respectiv a brokerilor şi a altor intermediari în asigurări pe teritoriul statelor membre în baza dreptului de stabilire sau în baza libertăţii de a presta servicii;

………………………………………………………………………………………………………………………………

14. asigură actualizarea bazei de date SAR prin intermediul aplicaţiei «Bază SAR.exe», ca urmare a deciziilor emise de direcţie pentru asigurători/reasigurători, respectiv pentru brokeri şi alţi intermediari în asigurări şi a notificărilor primite de la autorităţi din Uniunea Europeană şi menţine şi actualizează Registrul asigurătorilor-reasigurătorilor, respectiv Registrul brokerilor de asigurare şi/sau reasigurare;”.

10.Articolul 154 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 154.

Direcţia supraveghere şi control asigură realizarea obiectivelor A.S.F. privind supravegherea activităţii şi situaţiei financiare a asigurătorilor-reasigurătorilor, precum şi realizarea acţiunilor de control asupra activităţii desfăşurate de către aceştia.”

11.Articolul 157 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 157.

Direcţia supraveghere şi control are în componenţă următoarele servicii:

1. Serviciul supraveghere prudenţială I;

2. Serviciul supraveghere prudenţială II;

3. Serviciul supraveghere prudenţială III;

4. Serviciul actuariat şi managementul riscului;

5. Serviciul control societăţi de asigurare şi reasigurare.”

12. La capitolul VII secţiunea a 4-a, titlul subsecţiunii 4.1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„SUBSECŢIUNEA 4.1

Serviciul supraveghere prudenţială I”

13. La articolul 158, partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 158.

Atribuţiile specifice Serviciului supraveghere prudenţială I sunt:”.

14. La articolul 158, după punctul 3 se introduc două noi puncte, punctele 31 şi 32, cu următorul cuprins:

„31. analizează şi evaluează modul în care societăţile de asigurare-reasigurare respectă cerinţele referitoare la sistemul de guvernanţă;

32. analizează şi evaluează împreună cu Serviciul actuariat şi managementul riscului modul în care societăţile de asigurare-reasigurare respectă cerinţele referitoare la modalitatea de realizare a ORSA şi de utilizare a rezultatelor acesteia;”.

15. La articolul 158, după punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 41, cu următorul cuprins:

„41. transmite Serviciului control societăţi de asigurare şi reasigurare aspectele care necesită a fi verificate în cadrul activităţii de control în cazul în care identifică posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare;”.

16. La articolul 158, punctele 7 şi 10 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„7. realizează în colaborare cu Serviciul actuariat şi managementul riscului şi cu Direcţia strategie şi stabilitate financiară evaluări/simulări/teste de stres privind lichiditatea, solvabilitatea sau nivelul de capitalizare a societăţilor de asigurare şi/sau reasigurare supravegheate şi propune măsuri şi, după caz, sancţiuni în cazul în care acestea s-ar afla în dificultate financiară;

………………………………………………………………………………………………………………………………

10. participă în baza deciziei de control la efectuarea acţiunilor de control;”.

17. La articolul 158, după punctul 10 se introduce un nou punct, punctul 101, cu următorul cuprins:

„101. realizează controlul permanent al asigurătorilor- reasigurătorilor alocaţi serviciului prin realizarea acţiunilor de supraveghere stabilite în planul de supraveghere;”.

18. La articolul 158, punctele 11 şi 17 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„11. sesizează, cu aprobarea Consiliului A.S.F., alte organe şi instituţii ale statului, în cazul în care apreciază incidenţa competenţei acestora;

………………………………………………………………………………………………………………………………

17. evaluează, în colaborare cu Serviciul actuariat şi managementul riscului gradul de adecvare a metodelor şi a practicilor dezvoltate de societăţi pentru a identifica potenţialele evenimente sau schimbări ale condiţiilor economice cu efecte nefavorabile asupra situaţiei lor financiare globale şi colaborează cu Serviciul actuariat şi managementul riscului pentru analizarea planului tranzitoriu al societăţilor de asigurare şi/sau reasigurare în cazul extinderii sferei de aplicare a modelului intern la alte submodule de risc şi/sau unităţi operaţionale majore pentru un anumit modul;”.