În Monitorul Oficial nr. 40 din 13 ianuarie a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 10/2017 privind adoptarea unor măsuri de siguranţă pe piaţa de energie electrică. 

[extras]

Art. 1.

În perioada 16 ianuarie-15 februarie 2017, în cazul materializării situaţiei de criză pe piaţa de energie şi dacă este ameninţată siguranţa fizică ori securitatea persoanelor, a aparatelor sau a instalaţiilor ori integritatea Sistemului electroenergetic naţional, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” – S.A., în calitate de operator de transport şi de sistem în domeniul energiei electrice, poate pune în aplicare următoarele măsuri de siguranţă, în următoarea ordine de prioritate:

a) creşterea rezervelor tehnologice de sistem din unităţile de producţie care pot funcţiona pe combustibil alternativ, de exemplu păcură, în vederea utilizării acestora, după caz;

b) reducerea/anularea capacităţii disponibile de interconexiune pe direcţia de export;

c) reducerea/anularea schimburilor notificate pe direcţia de export;

d) limitarea în tranşe a consumului de energie electrică în condiţii stabilite prin Normativul de limitare a consumului de energie electrică, pe tranşe, în situaţii de criză apărute în funcţionarea Sistemului electroenergetic naţional, potrivit prevederilor din anexa*) care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2.

(1) Necesitatea şi momentul aplicării efective a măsurilor prevăzute la art. 1 se stabilesc de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” – S.A., cu informarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi a Ministerului Energiei, în calitate de minister de resort.

(2) Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” – S.A. are obligaţia anunţării participanţilor la piaţa de energie electrică, cu cel puţin 24 de ore înainte, despre aplicarea efectivă a măsurilor prevăzute la art. 1.