În Monitorul Oficial nr. 35 din 12 ianuarie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri nr. 1.422/2016 pentru aprobarea Procedurii de înscriere la Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni de valorificare a deşeurilor.

[extras]

1. Operatorii economici care desfăşoară operaţiuni de valorificare a deşeurilor, prevăzuţi la art. 15 alin. (2) din Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se înscriu la Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

2. Prin operatori economici se înţelege orice unitate sau întreprindere, care este autorizată din punctul de vedere al protecţiei mediului să desfăşoare operaţiuni de valorificare a deşeurilor.

3. Lista operaţiunilor de valorificare este prevăzută în anexa nr. 3 la Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Lista nu este exhaustivă şi se completează cu operaţiuni detaliate prin autorizaţiile/autorizaţiile integrate de mediu.

4. Prin deşeuri se înţelege orice tip de deşeu definit în anexa nr. 1 pct. 9 din Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi încadrat conform Deciziei 2014/955/UE de modificare a Deciziei 2000/532/CE de stabilire a unei liste de deşeuri în temeiul Directivei 2008/98/CE.

5. Cererea de înscriere/reconfirmare a înscrierii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, se depune la registratura Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri sau se transmite prin poştă la adresa: Calea Victoriei nr. 152, sectorul 1, Bucureşti, cod poştal 010096.

6. Direcţia politici industriale şi transport energie din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri înregistrează cererea şi informaţiile transmise în Registrul operatorilor economici autorizaţi care desfăşoară operaţiuni de valorificare a deşeurilor, completează Adeverinţa de înscriere/reconfirmare a înscrierii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, şi o transmite solicitantului, în termen de 30 de zile de la depunerea cererii.

7. Lista operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni de valorificare a deşeurilor, înscrişi la Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri se publică, trimestrial, pe pagina web a ministerului: www.economie.gov. ro/ aparat propriu/industrie/politici-industriale/informaţii utile

8. Reconfirmarea înscrierii se face anual, până la 31 martie, în baza cererii de reconfirmare a înscrierii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, completată cu datele de identificare şi cu cele prevăzute la cap. V „Realizări pe anul precedent din cerere”. În situaţia în care au survenit modificări în activitate, se vor completa în mod corespunzător şi celelalte capitole din cererea de reconfirmare a înscrierii.

9. Nerespectarea prevederilor de la pct. 8 conduce la eliminarea operatorului economic din lista publicată pe site-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri care cuprinde operatorii economici înscrişi în Registrul operatorilor economici autorizaţi care desfăşoară operaţiuni de valorificare a deşeurilor.

10. Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta procedură.