În Monitorul Oficial nr. 618 din 12 august a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Fondurilor Europene nr. 1284/2016 privind aprobarea Procedurii competitive aplicabile solicitanţilor/beneficiarilor privaţi pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrări finanţate din fonduri europene.
Acces non-stop la legislație actualizată
În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii
În extras
CAPITOLUL 1
Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta procedură descrie principiile şi etapele minime pe care trebuie să le parcurgă:
– solicitanţii privaţi care achiziţionează produse, servicii sau lucrări, în vederea depunerii cererii de finanţare/aplicaţiei din fonduri europene, achiziţii aferente unor cheltuieli eligibile ce pot fi decontate ulterior în cadrul proiectului, în cazul în care pentru acesta se semnează contractul de finanţare/acordul;
– beneficiarii privaţi care achiziţionează produse, servicii sau lucrări în cadrul proiectelor finanţate din fondurile europene.
1.2. Solicitanţii/Beneficiarii privaţi care achiziţionează servicii sau lucrări aplică prevederile Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, denumită în continuare lege, dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute la art. 6 din lege.
Condiţiile cumulative de la art. 6 coroborate cu cele de la art. 7 din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice I. Solicitanţii/Beneficiarii privaţi respectă prevederile legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice atunci când atribuie un contract de lucrări, dacă se îndeplinesc în mod cumulativ următoarele condiţii: a) contractul este finanţat/subvenţionat în mod direct, în proporţie de mai mult de 50% din valoarea acestuia, de către o autoritate contractantă; b) valoarea estimată, fără TVA, a contractului este egală cu sau mai mare decât pragul de 23.227.215 lei; c) contractul include una dintre următoarele activităţi: 1) lucrări de geniu civil; 2) lucrări de construcţie pentru spitale, facilităţi destinate activităţilor sportive, recreative şi de agrement, clădiri ale instituţiilor de învăţământ preuniversitar şi universitar şi clădiri de uz administrativ. Dacă cel puţin una dintre condiţiile de la pct. I nu este îndeplinită, atunci solicitantul/beneficiarul privat aplică prevederile prezentei proceduri. II. Solicitanţii/Beneficiarii privaţi respectă prevederile legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice atunci când atribuie un contract de servicii, dacă se îndeplinesc în mod cumulativ următoarele condiţii: a) contractul este finanţat/subvenţionat în mod direct, în proporţie de mai mult de 50% din valoarea acestuia, de către o autoritate contractantă; b) valoarea estimată, fără TVA, a contractului este egală cu sau mai mare decât pragul de 600.129 lei; c) contractul este în legătură cu un contract de lucrări care face obiectul pct. I. Dacă cel puţin una dintre condiţiile de la pct. II nu este îndeplinită, atunci solicitantul/beneficiarul privat aplică prevederile prezentei proceduri. În situaţiile prevăzute la pct. I şi II, autorităţile contractante care finanţează/subvenţionează aceste contracte au obligaţia de a urmări respectarea dispoziţiilor Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice şi atunci când contractul este atribuit de către un solicitant/beneficiar privat sau atunci când autoritatea contractantă atribuie contractul în numele şi pentru un solicitant/beneficiar privat. Prevederile art. 8 din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu privire la revizuirea pragurilor, se aplică în mod corespunzător. Atenţie! Pentru atribuirea contractelor de furnizare solicitantul/beneficiarul privat aplică prevederile prezentei proceduri, indiferent de valoarea estimată. |
1.3. Dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile stabilite la art. 6 alin. (1) sau la alin. (3) din lege, solicitantul/beneficiarul privat va respecta în totalitate prevederile din legislaţia privind achiziţiile publice.
1.4. Sunt interzise divizarea în mai multe contracte de valoare mai mică, precum şi utilizarea unor metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate, cu scopul de a se încadra sub pragurile prevăzute în lege sau cu scopul de a evita aplicarea prezentei proceduri .
1.5. În cazul în care solicitanţii/beneficiarii privaţi se asociază cu o entitate care are calitatea de autoritate contractantă, în înţelesul art. 4 alin. (1) lit. c) din lege, aceştia au obligaţia să aplice prevederile legii.
CAPITOLUL 2
Prevederi generale
2.1. Solicitantul/Beneficiarul privat va utiliza numai termenii şi definiţiile reglementate prin prezenta procedură, în vederea evitării unor confuzii faţă de termenii utilizaţi de legislaţia aferentă domeniului achiziţiilor publice.
2.2. Toate documentele achiziţiei trebuie să respecte prevederile din manualul de identitate vizuală/alte orientări specifice.
2.3. Toate documentele achiziţiei (inclusiv clarificările) vor fi redactate, respectiv publicate/transmise de solicitantul/ beneficiarul privat în limba română. Dacă se consideră necesar, documentele achiziţiei pot fi traduse şi într-o altă limbă de către solicitantul/beneficiarul privat. În această situaţie solicitantul/beneficiarul privat se va asigura că nu există neconcordanţe între versiunea în limba română şi cealaltă/celelalte versiune/versiuni. Dacă există traduceri într-o altă limbă, în cazul unui conflict între versiunea în limba română şi orice versiune într-o altă limbă, va prevala varianta în limba română.
2.4. În cazul procedurilor competitive derulate de un solicitant privat, documentele achiziţiei trebuie corelate cu prevederile din Ghidul solicitantului sau alte reglementări ale finanţatorului, după caz.
2.5. În cazul procedurilor competitive derulate în cadrul unui proiect, beneficiarii privaţi trebuie să coreleze documentele achiziţiei cu clauzele contractelor de finanţare/acordurilor semnate.
Atenţie! În situaţia în care la nivelul contractului de finanţare/acordului se constată că după semnarea unor contracte de achiziţie se înregistrează economii, acestea pot fi utilizate de beneficiarul privat în cadrul proiectului aflat în implementare numai după aprobarea autorităţilor cu competenţe în gestionarea fondurilor nerambursabile. Modalitatea concretă prin care se pot accesa aceste fonduri diferă în funcţie de clauzele care guvernează fiecare contract de finanţare/acord în parte. Utilizarea economiilor trebuie să aibă legătură directă cu scopul contractului de finanţare/acordului şi să asigure, în primul rând, îmbunătăţirea indicatorilor de rezultat asumaţi, la nivel de proiect şi de program. |
2.6. Autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor europene trebuie să efectueze verificări ale achiziţiilor derulate de solicitanţii/beneficiarii privaţi, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii şi de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1.605/2002 al Consiliului, publicat în Jurnalul Oficial, seria L, nr. 298 din 26 octombrie 2012, respectiv reglementările specifice granturilor SEE/norvegian şi Elveţia.
2.7. În cazul contractelor de finanţare/acordurilor multianuale care se implementează pe o perioadă mai mare de 1 an calendaristic, beneficiarul privat va alege modalitatea de achiziţie ţinând cont de valoarea totală a produselor, serviciilor, lucrărilor care sunt considerate similare ori care se adresează operatorilor economici ce desfăşoară în mod constant activităţi într-o piaţă de profil relevantă estimată pentru întreaga perioadă de implementare a proiectului, fără obligativitatea derulării unei singure proceduri/achiziţii directe. Dacă va organiza mai multe proceduri/achiziţii directe, beneficiarul privat se va asigura că aceste activităţi nu vor genera costuri administrative suplimentare în cadrul proiectului.
2.8. În cazul în care un beneficiar privat implementează mai multe contracte de finanţare/acorduri în aceeaşi perioadă, pentru alegerea procedurii de achiziţii în cadrul unui proiect, valorile estimate din respectivele contracte de finanţare/acorduri pentru acelaşi tip de produs/serviciu/lucrare nu se cumulează. Ele vor fi estimate distinct pentru fiecare contract de finanţare/acord în parte.