În Monitorul Oficial nr. 620 din 12 august a.c. a fost publicată Norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 34/2016 privind sistemul de raportare contabilă semestrială în domeniul pensiilor private. La aplicarea pentru prima dată a prezentei norme, soldurile conturilor contabile la data de 1 ianuarie 2016 pentru situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, precum şi soldurile conturilor contabile la data de 30 iunie 2015 pentru contul de profit şi pierdere se reclasifică în mod corespunzător pentru a fi asigurată comparabilitatea datelor.

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1.

Prezenta normă stabileşte modul de întocmire şi depunere a raportărilor contabile semestriale pentru entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., în domeniul pensiilor private.

Art. 2.

Prezenta normă se aplică de către următoarele categorii de entităţi:

a) societăţi de pensii, înfiinţate potrivit prevederilor legale în vigoare;

b) fonduri de pensii facultative şi fonduri de pensii administrate privat, denumite în continuare fonduri de pensii private;

c) administratori de fonduri de pensii facultative care sunt societăţi de asigurare sau societăţi de administrare a investiţiilor, pentru activitatea de administrare a fondurilor de pensii facultative;

d) brokeri de pensii private, societăţi comerciale înfiinţate şi autorizate potrivit prevederilor legale în vigoare şi agenţi de marketing persoane juridice, societăţi comerciale constituite şi autorizate de A.S.F., având ca obiect unic de activitate marketingul prospectului schemelor de pensii facultative;

e) Fondul de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, denumit în continuare Fond de garantare, înfiinţat potrivit Legii nr. 187/2011 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private.

Art. 3.

(1) Raportările contabile semestriale se întocmesc în conformitate cu prevederile Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 14/2015 privind reglementările contabile conforme cu directivele europene aplicabile sistemului de pensii private.

(2) Entităţile prevăzute la art. 2 completează formularele de raportare contabilă semestrială, în lei, folosind planul de conturi aplicabil fiecărei categorii de entităţi, conform reglementărilor contabile specifice în vigoare.

Art. 4.

Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normă au semnificaţiile prevăzute la art. 2 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la art. 2 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi art. 4 alin. (2) din Legea nr. 187/2011 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private.

CAPITOLUL II

Sistemul de raportare contabilă semestrială

Art. 5.

Raportările contabile semestriale aplicabile entităţilor prevăzute la art. 2 trebuie să ofere o imagine reală a activelor, datoriilor, poziţiei financiare, precum şi a rezultatului acestora.

Art. 6.

(1) Raportările contabile semestriale aferente entităţilor prevăzute la art. 2 se semnează de către administratorul acestora sau persoana care asigură conducerea entităţii şi de către persoanele în drept, cuprinzând şi numele în clar al acestora.

(2) Rândul corespunzător calităţii persoanei care a întocmit raportările contabile semestriale se completează astfel:

a) directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie, potrivit legii; sau

b) persoanele fizice sau juridice cu care s-au încheiat contracte de prestări de servicii, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, potrivit legii.

Art. 7.

(1) Raportările contabile semestriale aplicabile entităţilor prevăzute la art. 2 se întocmesc pe baza ultimei balanţe de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie a anului pentru care se întocmeşte raportarea, în concordanţă cu balanţele de verificare ale conturilor analitice, după înregistrarea operaţiunilor evidenţiate în documente justificative.

(2) În cazul operaţiunilor contabile pentru care nu se întocmesc documente justificative, înregistrările în contabilitate se fac pe bază de note de contabilitate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

(3) Corectarea înregistrărilor făcute în contabilitate se face pe baza notelor de contabilitate întocmite în acest scop, cu menţionarea documentului, datei şi a numărului de ordine al operaţiunii care face obiectul corecţiei.

(4) Înregistrările în contabilitate se fac cronologic, prin respectarea succesiunii documentelor după data de întocmire sau de intrare a acestora în entitate, şi sistematic, în conturi contabile sintetice şi analitice.

CAPITOLUL III

Prevederi privind sistemul de raportare contabilă semestrială aplicabil societăţilor de pensii

Art. 8.

Societăţile de pensii trebuie să întocmească pentru propria lor activitate raportări contabile semestriale.

Art. 9.

(1) Dosarul raportărilor contabile semestriale ale unei societăţi de pensii trebuie să cuprindă:

a) raportările contabile semestriale – pe suport hârtie şi semnate, precum şi în format electronic;

b) balanţa de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie a anului pentru care se întocmeşte raportarea contabilă semestrială – pe suport hârtie.

(2) Raportările contabile semestriale prevăzute la alin. (1) lit. a) trebuie să cuprindă:

a) Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, conform anexei nr. A1;

b) Contul de profit şi pierdere, conform anexei nr. A2;

c) Date informative, conform anexei nr. E.

Art. 10.

(1) Societăţile de pensii depun la A.S.F. raportările contabile semestriale, până la data de 16 august a fiecărui an, astfel:

a) în format electronic. Aplicaţia şi instrucţiunile de utilizare sunt prezentate pe pagina web a A.S.F., respectiv https://raportari-pensii.asfromania.ro/itbox/

b) pe suport hârtie, componentele dosarului raportărilor contabile semestriale, aşa cum sunt prevăzute la art. 9, conform legii.

(2) În 5 zile lucrătoare de la transmiterea la A.S.F. a raportărilor contabile aferente datei de 30 iunie a fiecărui an, administratorii de fonduri de pensii private au obligaţia de a le publica pe pagina web proprie a societăţii de pensii.

Art. 11.

(1) Pentru asigurarea informaţiilor destinate sistemului instituţional al statului, societăţile de pensii trebuie să depună la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice raportările contabile semestriale, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.

(2) Pentru depunerea prevăzută la alin. (1), formatul electronic al raportărilor contabile semestriale se obţine prin folosirea programului de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice.

(3) Programul de asistenţă prevăzut la alin. (2) este pus la dispoziţia entităţilor gratuit de unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice sau poate fi descărcat de pe portalul Ministerului Finanţelor Publice, de la adresa www.mfinante.ro

(4) Raportările contabile semestriale se depun la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice până la data de 16 august a fiecărui an.

CAPITOLUL IV

Prevederi privind sistemul de raportare contabilă semestrială aplicabil fondurilor de pensii private

Art. 12.

Administratorii de fonduri de pensii facultative şi/sau fonduri de pensii administrate privat trebuie să întocmească raportări contabile semestriale pentru fiecare fond de pensii privat pe care îl administrează.

Art. 13.

(1) Dosarul raportărilor contabile semestriale ale unui fond de pensii privat trebuie să cuprindă:

a) raportările contabile semestriale – pe suport hârtie şi semnate, precum şi în format electronic;

b) balanţa de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie a anului pentru care se întocmeşte raportarea contabilă semestrială – pe suport hârtie.

(2) Raportările contabile semestriale prevăzute la alin. (1) lit. a) trebuie să cuprindă:

a) Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, conform anexei nr. B1;

b) Contul de profit şi pierdere, conform anexei nr. B2.

Art. 14.

(1) Pentru fiecare fond de pensii privat, administratorul acestuia depune la A.S.F. raportările contabile semestriale, până la data de 16 august a fiecărui an, astfel:

a) în format electronic. Aplicaţia şi instrucţiunile de utilizare sunt prezentate pe pagina web a A.S.F., respectiv https://raportari-pensii.asfromania.ro/itbox/

b) pe suport hârtie, componentele dosarului raportărilor contabile semestriale, aşa cum sunt prevăzute la art. 13, conform legii.

(2) În 5 zile lucrătoare de la transmiterea raportărilor contabile semestriale la A.S.F., întocmite pentru fiecare fond de pensii private pe care îl administrează, administratorii acestora au obligaţia de a le publica pe pagina web proprie.