În Monitorul Oficial nr. 529 din 14 iulie a.c. a fost publicat Ordinul Consiliului Concurenței nr. 439/2016 pentru punerea în aplicare a Instrucțiunilor cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrărilor economice.


Acces non-stop la legislație actualizată

În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii


În extras

În temeiul art. 26 alin. (1) și (3) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată,

Consiliul Concurenței adoptă prezentele instrucțiuni.

1. Introducere

Prezentele instrucțiuni au scopul de a aduce clarificări de ordin procedural, necesare calculului taxei de autorizare prevăzute la art. 31 din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, denumită în continuare lege.

2. Obligația de plată

Sunt obligate la plata taxei de autorizare a concentrărilor economice, instituită potrivit prevederilor art. 31 din lege, persoana, întreprinderea sau întreprinderile care a/au înaintat Consiliului Concurenței notificarea, potrivit prevederilor Regulamentului privind concentrările economice, pus în aplicare prin Ordinul președintelui Consiliului Concurenței nr. 385/2010, cu modificările și completările ulterioare, și care a/au obținut autorizarea potrivit prevederilor art. 47 alin. (2) sau alin. (4) lit. b) ori c) din lege. În urma obținerii autorizării, persoana, întreprinderea sau întreprinderile care a/au efectuat procedura notificării devine/devin persoană/întreprindere/întreprinderi plătitoare a/ale taxei stabilite potrivit dispozițiilor prezentelor instrucțiuni.

3. Cifra de afaceri

În sensul prezentelor instrucțiuni, cifra de afaceri reprezintă cifra de afaceri netă potrivit situației veniturilor și cheltuielilor din situațiile financiare sau raportările anuale, după caz, întocmite potrivit ordinelor ministrului finanțelor publice. Potrivit prevederilor Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, cifra de afaceri netă cuprinde sumele rezultate din vânzarea de produse și furnizarea de servicii care se înscriu în activitatea curentă a entității, după deducerea reducerilor comerciale și a taxei pe valoarea adăugată, precum și a altor taxe legate direct de cifra de afaceri.

Pentru determinarea cifrei de afaceri în scopul stabilirii taxei de autorizare a concentrărilor economice, prevederile Instrucțiunilor privind conceptele de concentrare economică, întreprindere implicată, funcționare deplină și cifră de afaceri se aplică în mod corespunzător.

În scopul stabilirii taxei de autorizare, din cifra de afaceri netă definită potrivit prevederilor prezentului punct se va deduce și valoarea contabilizată a exporturilor efectuate direct sau prin mandatar, inclusiv a livrărilor intracomunitare.

Cifra de afaceri luată în calcul este cifra realizată pe teritoriul României, în exercițiul financiar precedent autorizării concentrării economice. Prin exercițiu financiar se înțelege exercițiul care corespunde anului calendaristic 1 ianuarie-31 decembrie.

3.1. Cifra de afaceri în cazurile de fuziune

În cazul realizării unei concentrări economice prin fuziune, cifra de afaceri luată în considerare la stabilirea taxei de autorizare va fi cea rezultată din cumularea cifrelor de afaceri ale întreprinderilor care fuzionează.

3.2. -Cifra de afaceri în cazurile de dobândire a controlului

Atunci când operațiunea de concentrare economică se realizează prin dobândirea controlului unic, cifra de afaceri luată în considerare va fi cifra de afaceri a întreprinderii-țintă (întreprinderea asupra căreia se dobândește controlul).

În cazul concentrării economice realizate prin dobândirea controlului în comun asupra unei întreprinderi sau activități comerciale preexistente, cifra de afaceri va fi cifra de afaceri a întreprinderii sau activității comerciale preexistente.

În cazul concentrării economice realizate prin dobândirea controlului în comun asupra unei întreprinderi nou-create, cifra de afaceri va fi rezultatul cumulării cifrelor de afaceri ale întreprinderilor care preiau controlul asupra societății în comun nou-create.

Dacă persoana/întreprinderea/întreprinderile care dobândește/dobândesc controlul în comun asupra întreprinderii nou-create este/sunt formal titularul drepturilor, dar acționează ca un „vehicul”, cifra de afaceri luată în considerare la stabilirea taxei de autorizare va fi cifra de afaceri a întreprinderii/persoanei care, în fapt, dispune de puterea de a controla întreprinderea nou-creată.

În cazul în care în operațiunile de concentrare economică realizate prin dobândirea controlului în comun asupra unei întreprinderi nou-create este/sunt implicată/implicate o persoană fizică/persoane fizice, cifra de afaceri luată în considerare va fi cifra de afaceri a tuturor întreprinderilor controlate direct sau indirect pe teritoriul României de către aceasta/acestea.

În cazul dobândirii controlului prin cumpărare de elemente de activ, cifra de afaceri corespunzătoare activelor cumpărate va fi cifra de afaceri generată de respectivele active.

În cazul tranzacțiilor care implică externalizarea serviciilor prin transferul unei activități comerciale (indiferent de modul de organizare a acesteia), cifra de afaceri se calculează pe baza cifrei de afaceri interne anterioare, generată de activitatea comercială în cauză.

4. Declararea cifrei de afaceri

Cifra de afaceri necesară pentru calcularea taxei de autorizare va fi comunicată odată cu formularul de notificare a concentrării economice și, în orice caz, cel mai târziu în termen de 3 zile de la comunicarea datei efective a notificării concentrării economice.

Nota de prezentare a cifrei de afaceri va cuprinde cifra de afaceri totală la care se va aplica taxa, precum și cifrele de afaceri care au compus-o, cu menționarea întreprinderilor de la care provin. Nota va fi prezentată în original și va purta semnăturile autorizate.

Atunci când la data întocmirii notei nu sunt disponibile situațiile financiare sau raportările, după caz, pentru anul calendaristic precedent autorizării, persoana, întreprinderea sau întreprinderile care a/au notificat va/vor transmite Consiliului Concurenței calculul cifrei de afaceri pe baza situațiilor financiare/raportărilor provizorii.

În termenul stabilit prin decizia Consiliului Concurenței, persoana, întreprinderea sau întreprinderile care a/au notificat va/vor înainta Consiliului Concurenței o copie certificată a situațiilor financiare/raportărilor definitive, aferente anului calendaristic anterior autorizării, împreună cu o notă care să cuprindă cifrele de afaceri calculate pe baza acestora.

5. Valoarea taxei de autorizare

Valoarea taxei de autorizare este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentele instrucțiuni.

6. Precizări finale

Sumele reprezentând taxa de autorizare se virează de către persoana, întreprinderea sau întreprinderile plătitoare în contul deschis la Trezoreria Operativă a Municipiului București, beneficiar Consiliul Concurenței, cod fiscal 8844560. Contul și termenul în care vor fi virate sumele reprezentând taxa de autorizare sunt prevăzute în decizia Consiliului Concurenței.

Consiliul Concurenței controlează modul în care se asigură respectarea prevederilor prezentelor instrucțiuni privind stabilirea și plata taxei de autorizare a concentrărilor economice.

Taxele de autorizare, achitate sau în curs de achitare înainte de intrarea în vigoare a prezentelor instrucțiuni, rămân valabile.

Prevederile prezentelor instrucțiuni se aplică operațiunilor de concentrare economică notificate Consiliului Concurenței începând cu data intrării în vigoare a prezentelor instrucțiuni.