În Monitorul Oficial nr. 348 din 6 mai a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 358/763/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței Guvernului nr. 37/2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole și silvice.
În extras
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1.
(1) Grupurile și organizațiile de producători din sectoarele agricol și/sau silvic sunt persoane juridice organizate în una dintre formele juridice menționate la art. 12 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 37/2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole și silvice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 338/2005, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Ordonanța Guvernului nr. 37/2005, recunoscute de autoritățile competente ale statului în conformitate cu prezentele norme metodologice.
(2) Se exceptează de la prevederile prezentelor norme metodologice organizațiile de producători din sectorul fructelor și legumelor și din sectorul laptelui și produselor lactate.
Art. 2.
În condițiile prezentelor norme metodologice, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) autoritate competentă – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, denumit în continuare MADR, prin direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului București, denumite în continuare DAJ, pentru sectorul agricol și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, denumit în continuare MMAP, prin Garda forestieră pentru sectorul silvic;
b) aviz de recunoaștere – document eliberat de structura de specialitate din cadrul MADR/MMAP, responsabilă pentru elaborarea politicilor publice în conformitate cu regulamentele europene în domeniu, care certifică îndeplinirea de către persoana juridică în cauză a condițiilor de recunoaștere ca grup de producători sau ca organizație de producători și care asigură titularului toate drepturile conferite de lege, începând cu data eliberării acestuia;
c) decizie de retragere a recunoașterii – document care are ca scop revocarea avizului de recunoaștere, eliberat de structura de specialitate din cadrul MADR/MMAP;
d) primul an de la recunoașterea grupului/organizației de producători – anul care începe în ziua următoare obținerii avizului de recunoaștere și se împlinește în ziua corespunzătoare din anul următor recunoașterii;
e) personal calificat – absolvent cu diplomă al unei forme de învățământ liceale, postliceale, universitare, postuniversitare în domeniul agricol, economie agrară, marketing, industrie alimentară sau alte studii de specialitate corespunzătoare grupei de produse și/sau produselor pentru care grupul de producători este recunoscut/organizația de producători este recunoscută, care este membru/salariat al persoanei juridice respective;
f) asistență tehnică de specialitate – consiliere de specialitate oferită de o persoană fizică sau juridică acreditată/calificată privind tehnologiile de cultură practicate, siguranța alimentară, bunăstarea animalelor, practicile prietenoase cu mediul, inclusiv tehnicile de producție și gestiune a deșeurilor care să nu dăuneze mediului înconjurător.
CAPITOLUL II
Grupuri de producători
Art. 3.
(1) Persoanele juridice din sectorul agricol și/sau silvic menționate la art. 12 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 37/2005, înființate la libera inițiativă a producătorilor agricoli și/sau silvici, pot solicita recunoașterea ca grup de producători pentru una sau mai multe grupe de produse ori pentru unul sau mai multe produse din grupele de produse menționate mai jos, astfel:
a) produse agricole, inclusiv cele prelucrate:
1. fructe și legume;
2. fructe;
3. legume;
4. fructe și legume destinate prelucrării;
5. struguri de vin;
6. flori, plante ornamentale, plante dendrologice (plante vii);
7. cereale (porumb, grâu, orz, orzoaică etc.);
8. orez;
9. plante oleaginoase;
10. leguminoase;
11. plante textile;
12. sfeclă de zahăr;
13. cartofi;
14. plante furajere;
15. tutun;
16. hamei;
17. plante medicinale și aromatice de cultură;
18. lapte și produse lactate;
19. carne de bovine;
20. carne de ovine și/sau caprine;
21. carne de porcine;
22. carne de pasăre și ouă;
23. miere de albine și produse apicole;
24. gogoși de mătase;
25. lână, păr, piei și pielicele, blănuri și alte produse animaliere;
26. material de înmulțire și plantare (semințe, răsaduri, butași, stoloni, puieți, altoi, portaltoi etc.);
b) produse silvice:
1. lemn;
2. produse din lemn;
3. răchită;
4. produse din răchită;
5. material forestier de reproducere (semințe, puieți, butași etc.);
6. fructe de pădure;
7. ciuperci din flora spontană;
8. plante medicinale și aromatice din flora spontană;
9. vânat împușcat (carne, blănuri și produse cornoase);
10. vânat viu;
11. rășină;
12. produse apicole;
13. produse ornamentale (cetină, conuri, ferigă etc.);
14. produse de artizanat obținute din lemn, corn, blănuri, fructe etc.
(2) Lista produselor aparținând sectorului fructe și legume proaspete, precum și lista produselor prelucrate pe bază de fructe și legume sunt prevăzute în anexa nr. 1.
Art. 4.
Pentru a fi recunoscută ca grup de producători persoana juridică în cauză trebuie să respecte criteriile și condițiile prevăzute în anexa nr. 2.
Art. 5.
Pentru obținerea recunoașterii ca grup de producători, solicitanții înaintează MADR/MMAP, prin DAJ/Garda forestieră, următoarele documente a căror conformitate cu originalul este verificată de către personalul cu atribuții din cadrul acestora:
a) cererea prin care solicită recunoașterea ca grup de producători/conform formularului prevăzut în anexa nr. 3;
b) copia hotărârii/deciziei organului de conducere/adunării generale în care se menționează acordul acestuia/acesteia pentru efectuarea demersurilor legale stabilite prin Ordonanța Guvernului nr. 37/2005, în vederea obținerii recunoașterii;
c) copia actului constitutiv și/sau statutului, din care să reiasă îndeplinirea criteriilor prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b), d) și e), precum și alin. (2) lit. a), alin. (3) și (6) din Ordonanța Guvernului nr. 37/2005;
d) în cazul producătorilor agricoli, dovada calității de producător a fiecărui membru, astfel: membrii persoane fizice prezintă atestatul de producător, eliberat în conformitate cu prevederile Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, vizat la zi, iar membrii persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, și membrii persoane juridice prezintă copia certificatului de înregistrare la oficiul registrului comerțului/certificatul de înregistrare fiscală, după caz;
e) în cazul producătorilor agricoli, persoana juridică prezintă documente din care să reiasă că dispune de personal calificat corespunzător grupei de produse și/sau produselor pentru care este recunoscut/ă sau să prevadă în actul constitutiv că în primul an de la recunoaștere dispune de acest personal ori contractează servicii de specialitate;
f) în cazul producătorilor silvici, entitatea prezintă orice document din care să reiasă activitatea din domeniul silvic și dovedește pregătirea profesională în domeniu, iar membrii acestei entități dețin în proprietate fond forestier;
g) lista membrilor titulari, întocmită conform formularului al cărui model este prevăzut în anexa nr. 4, aprobată de adunarea generală/organul de conducere, în funcție de prevederile actelor constitutive; din mențiunile referitoare la baza materială de producție, precizate în anexa nr. 4, trebuie să reiasă inclusiv mărimea suprafețelor și tipul culturilor, în cazul fermelor vegetale, respectiv mărimea șeptelului, în cazul fermelor zootehnice, din care să rezulte că grupul de producători/organizația de producători care urmează să obțină recunoașterea poate să realizeze o valoare minimă a producției comercializate (VPC), conform prevederilor art. 6 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 37/2005;
h) copii ale documentelor care dovedesc calificarea personalului, după caz;
i) copii ale contractelor de prestări servicii de asistență tehnică specializată sau registrul propriu cu activități specifice de asistență tehnică asigurate prin intermediul personalului propriu, după caz;
j) copii ale actelor constitutive ale membrilor persoane juridice;
k) declarație pe propria răspundere a membrilor privind apartenența lor la un alt grup sau organizație de producători, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (4) și (5) din Ordonanța Guvernului nr. 37/2005;
l) adeverință eliberată în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (5) din Ordonanța Guvernului nr. 37/2005, după caz.
CAPITOLUL III
Organizații de producători
Art. 6.
Persoanele juridice din sectorul agricol și/sau silvic menționate la art. 12 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 37/2005, cu excepția celor prevăzute la art. (1) alin. (2), înființate la libera inițiativă a producătorilor agricoli și/sau silvici, pot solicita recunoașterea ca organizație de producători pentru una sau mai multe grupe de produse ori pentru unul sau mai multe produse din grupele de produse menționate mai jos, astfel:
a) produse agricole, inclusiv cele prelucrate:
1. struguri de vin;
2. flori, plante ornamentale, plante dendrologice (plante vii);
3. cereale (porumb, grâu, orz, orzoaică etc.);
4. orez;
5. plante oleaginoase;
6. leguminoase;
7. plante textile;
8. sfeclă de zahăr;
9. cartofi;
10. plante furajere;
11. tutun;
12. hamei;
13. plante medicinale și aromatice de cultură;
14. carne de bovine;
15. carne de ovine și/sau caprine;
16. carne de porcine;
17. carne de pasăre și ouă;
18. miere de albine și produse apicole;
19. gogoși de mătase;
20. lână, păr, piei și pielicele, blănuri și alte produse animaliere;
21. material de înmulțire și plantare (semințe, răsaduri, butași, stoloni, puieți, altoi, portaltoi etc.);
b) produse silvice:
1. lemn;
2. produse din lemn;
3. răchită;
4. produse din răchită;
5. material forestier de reproducere (semințe, puieți, butași etc.);
6. fructe de pădure;
7. ciuperci din flora spontană;
8. plante medicinale și aromatice din flora spontană;
9. vânat împușcat (carne, blănuri și produse cornoase);
10. vânat viu;
11. rășină;
12. produse apicole;
13. produse ornamentale (cetină, conuri, ferigă etc.);
14. produse de artizanat obținute din lemn, corn, blănuri, fructe etc.