În Monitorul Oficial nr. 292 din 18 aprilie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 1162/2016 al Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind aprobarea Cartei drepturilor și obligațiilor persoanei fizice supuse verificării situației fiscale personale.


BECK HANDBOOK – Călăuza juristului. Cereri și acțiuni în justiție. Ediție online martie 2016. DOAR ÎN LEGALIS! Cere accesul la noua ediție!


În extras

Verificarea situației fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit, prevăzută la art. 138 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală, reprezintă ansamblul activităților desfășurate de organul fiscal central având ca obiect examinarea totalității drepturilor și a obligațiilor de natură patrimonială, a fluxurilor de trezorerie și a altor elemente relevante pentru stabilirea situației fiscale reale a persoanei fizice verificate.

În scopul efectuării acestor activități organul fiscal central va proceda, în principal, la:

a) solicitarea, în condițiile legii, de informații de la autorități și instituții publice;

b) analiza tuturor informațiilor, documentelor și a altor mijloace de probă referitoare la situația fiscală a persoanei fizice verificate;

c) confruntarea informațiilor obținute prin administrarea mijloacelor de probă cu cele din declarațiile fiscale depuse, conform legii, de persoana verificată sau, după caz, de plătitorii de venit ori terțe persoane;

d) solicitarea, în condițiile legii, de informații, clarificări, explicații, documente și alte asemenea mijloace de probă de la persoana fizică verificată și/sau de la persoane cu care aceasta a avut ori are raporturi economice sau juridice;

e) discutarea constatărilor organului fiscal central cu persoana fizică verificată și/sau cu împuterniciții acesteia;

f) stabilirea, dacă este cazul, a bazei de impozitare, ajustată pe fiecare categorie de venit, prin utilizarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor, aprobate prin Ordinul președintelui Agenția Națională de Administrare Fiscală nr. 3.733/2015 privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor și a procedurii de aplicare a acestora, precum și a obligațiilor fiscale corespunzătoare acesteia;

g) dispunerea măsurilor asigurătorii, în condițiile legii.

Durata efectuării verificării fiscale este stabilită de organul fiscal central și nu poate fi mai mare de 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informații din străinătate, potrivit Codului de procedură fiscală.

Stimate contribuabil,

Pe timpul desfășurării verificării situației fiscale personale aveți următoarele drepturi:

1. Conform prevederilor art. 138 alin. (6) din Codul de procedură fiscală, aveți dreptul de a fi înștiințat despre acțiunea de verificare a situației fiscale personale prin comunicarea unui aviz de verificare.

Avizul de verificare va fi comunicat potrivit dispozițiilor art. 47 din Codul de procedură fiscală cu cel puțin 15 zile înainte de data începerii verificării fiscale.

Avizul de verificare cuprinde:

a) temeiul juridic al verificării;

b) data de începere a verificării;

c) perioada ce urmează a fi supusă verificării;

d) posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării;

e) locul desfășurării verificării și persoana de contact la care vă veți prezenta;

f) solicitarea de informații și înscrisuri relevante pentru verificare.

Aveți la dispoziție 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, sub sancțiunea decăderii, pentru prezentarea documentelor justificative și a altor clarificări relevante pentru situația dumneavoastră fiscală personală.

2. Conform prevederilor art. 141 alin. (1) lit. d) din Codul de procedură fiscală, aveți dreptul de a solicita amânarea datei de începere a verificării situației fiscale personale.

Amânarea datei de începere a verificării situației fiscale personale se poate face o singură dată, la solicitarea scrisă a dumneavoastră, pentru motive justificate.

În acest caz vi se va comunica data la care a fost reprogramată acțiunea de verificare a situației fiscale personale.

3. Conform prevederilor art. 141 alin. (3) și art. 124 alin. (3) din Codul de procedură fiscală, pe toată durata exercitării verificării situației fiscale personale aveți dreptul de a beneficia de asistență de specialitate sau juridică.

4. Conform prevederilor art. 140 alin. (3) din Codul de procedură fiscală, aveți dreptul de a solicita în scris schimbarea locului de desfășurare a verificării situației fiscale personale la:

a) domiciliul dumneavoastră;

b) domiciliul/sediul persoanei care vă acordă asistență de specialitate sau juridică, dacă domiciliul acestei persoane reprezintă și sediul său profesional.

Solicitarea pentru desfășurarea verificării situației fiscale personale la domiciliul dumneavoastră sau la domiciliul/sediul persoanei care vă acordă asistență se depune la organul fiscal central înainte de data începerii verificării situației fiscale personale înscrisă în avizul de verificare.

5. Conform prevederilor art. 138 alin. (7) din Codul de procedură fiscală, aveți dreptul de a solicita prelungirea termenului de prezentare a informațiilor și înscrisurilor relevante pentru verificare cu 30 de zile, o singură dată, pentru motive justificate.

6. Conform prevederilor art. 138 alin. (7), (14), (15), (16) și ale art. 143 din Codul de procedură fiscală, aveți dreptul de a colabora la stabilirea stării de fapt fiscale și de a numi persoane pentru a furniza informații.

Aveți dreptul să colaborați la constatarea stărilor de fapt fiscale, aveți dreptul să dați informații, să prezentați înscrisuri relevante pentru verificarea situației fiscale personale, precum și orice alte date necesare clarificării situațiilor de fapt relevante din punct de vedere fiscal, în condițiile legii.

La începerea verificării fiscale, aveți dreptul să numiți persoane care să dea informații.

Dacă informațiile date de dumneavoastră sau cele ale persoanei numite de dumneavoastră sunt insuficiente, atunci organul fiscal central se poate adresa și altor persoane pentru obținerea de informații în condițiile legii.

7. Conform art. 66 din Codul de procedură fiscală, soțul/soția, rudele ori afinii dumneavoastră până la gradul al 3-lea inclusiv au dreptul de a refuza furnizarea de informații, efectuarea de expertize, precum și prezentarea unor înscrisuri.

De asemenea, au dreptul de a refuza furnizarea de informații și alte persoane conform prevederilor art. 67 din Codul de procedură fiscală.

Persoanele prevăzute la art. 67, cu excepția preoților, pot totuși furniza informații, dar numai cu acordul dumneavoastră.

8. Conform prevederilor art. 140 alin. (2) din Codul de procedură fiscală, aveți dreptul de a fi verificat numai pentru impozitele și taxele aflate în cadrul termenului de prescripție.

9. Verificarea situației fiscale personale se efectuează o singură dată pentru impozitul pe venit și pentru fiecare perioadă impozabilă conform prevederilor art. 138 alin. (18) din Codul de procedură fiscală.

Potrivit dispozițiilor art. 144 din Codul de procedură fiscală, prin excepție de la prevederile art. 138 alin. (18), conducătorul organului fiscal competent poate decide reverificarea unei anumite perioade dacă, de la data încheierii verificării fiscale și până la data împlinirii termenului de prescripție, apar date suplimentare necunoscute organelor fiscale la data efectuării verificărilor.

10. Conform prevederilor art. 11 din Codul de procedură fiscală, aveți dreptul de a fi protejat pe linia secretului fiscal.

În categoria informațiilor de natura celor considerate a fi secret fiscal intră datele referitoare la dumneavoastră, cum ar fi: datele de identificare, natura și cuantumul obligațiilor fiscale, natura, sursa și cuantumul veniturilor, natura, sursa și valoarea bunurilor, plăți, conturi, rulaje, transferuri de numerar, solduri, încasări, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net sau orice fel de informații obținute din declarații ori documente prezentate de către dumneavoastră, plătitori sau terți.

11. Conform prevederilor art. 145 alin. (3) din Codul de procedură fiscală, aveți dreptul de a cunoaște rezultatele verificării situației fiscale personale.

Aveți dreptul de a fi informat pe parcursul desfășurării verificării situației fiscale personale asupra constatărilor rezultate potrivit dispozițiilor art. 138 alin. (17).

La finalizarea verificării fiscale, organul fiscal vă prezintă constatările și consecințele lor fiscale, acordându-vă posibilitatea de a vă exprima punctul de vedere, potrivit prevederilor art. 9 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, cu excepția cazului în care bazele de impozitare nu au suferit nicio modificare în urma verificării situației fiscale personale sau în cazul în care dumneavoastră renunțați la acest drept și notificați, în scris, acest fapt organelor fiscale.

Data, ora și locul prezentării concluziilor vă vor fi comunicate, în scris, în timp util.

Aveți dreptul să vă exprimați, în scris, punctul dumneavoastră de vedere cu privire la constatările verificării situației fiscale personale, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data prezentării acestora de către organul fiscal.

Decizia de impunere sau de încetare a procedurii de verificare a situației fiscale personale vi se va comunica potrivit dispozițiilor art. 47 din Codul de procedură fiscală.

12. Conform prevederilor art. 268, 269 și ale art. 270 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, aveți dreptul de a contesta actul administrativ fiscal emis în urma verificării situației fiscale personale.

În cazul în care vă simțiți lezat de rezultatul verificării situației fiscale personale, aveți dreptul să contestați actul administrativ fiscal emis cu această ocazie de organul de verificare fiscală.

Contestația se formulează în scris și va cuprinde:

a) datele dumneavoastră de identificare;

b) obiectul contestației;

c) motivele de fapt și de drept;

d) dovezile pe care se întemeiază;

e) semnătura dumneavoastră sau a persoanei împuternicite. Contestația se depune în scris, în termen de 45 de zile de la data comunicării actului administrativ fiscal în urma verificării situației fiscale personale, la organul fiscal emitent al actului atacat și nu este supusă taxelor extrajudiciare de timbru.