În Monitorul Oficial nr. 204 din 18 martie a.c. a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 7/2016 privind unele măsuri pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
În extras
Art. I.
(1) Prezenta ordonanță de urgență reglementează măsurile necesare pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport cu scopul de a asigura interconectivitatea între rețeaua de transport de interes național/regional cu cea europeană, precum și măsuri de eliminare a blocajelor în procesul de implementare a acestor categorii de proiecte.
(2) Proiectele de infrastructură transeuropeană de transport din domeniul rutier includ componentele de infrastructură definite la art. 17 din Regulamentul (UE) nr. 1.315/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport și de abrogare a Deciziei nr. 661/2010/UE, inclusiv variantele ocolitoare ale localităților urbane, drumurile de legătură la proiectele de infrastructură transeuropeană de transport, și sunt definite potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.
(3) Proiectele de infrastructură transeuropeană de transport din domeniul feroviar includ componentele de infrastructură definite la art. 11 din Regulamentul (UE) nr. 1.315/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 și sunt definite potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.
(4) Proiectele de infrastructură transeuropeană de transport din domeniul naval includ componentele de infrastructură definite la art. 14 și 20 din Regulamentul (UE) nr. 1.315/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 și sunt definite potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.
(5) Proiectele de infrastructură transeuropeană de transport din domeniul aerian includ componentele de infrastructură definite la art. 24 din Regulamentul (UE) nr. 1.315/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 și sunt definite potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.
Art. II.
În înțelesul prezentei ordonanțe de urgență, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
- infrastructură transeuropeană de transport – infrastructura rutieră, infrastructura feroviară publică, infrastructura aeroportuară și infrastructura de transport naval, situate pe rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) centrală (Core) și globală (Comprehensive), astfel cum este definită la art. 9 alin. (1) lit. b) și art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 1.315/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013;
- aviz/acord de principiu sau, după caz, aviz de amplasament favorabil condiționat – documentul scris emis de autoritatea/entitatea cu competențe potrivit legii în domeniul scoaterii terenurilor din fondul forestier sau în domeniul relocării sistemelor/rețelelor de transport și de distribuție a energiei electrice, gazelor naturale și a țițeiului, precum și a altor rețele de utilități situate pe coridorul de expropriere, înainte de data încheierii procedurilor prevăzute de legislația specifică în vigoare pentru emiterea avizelor/acordurilor sau avizului de amplasament, document care stă la baza autorizării lucrărilor de construcții pentru proiectele de infrastructură transeuropeană de transport. Actul administrativ al autorității competente pentru protecția mediului și punctul de vedere al acesteia nu reprezintă avize/acorduri de principiu;
- aviz/acord sau, după caz, aviz de amplasament – documentul scris emis de către autoritatea/entitatea competentă în domeniul scoaterii terenurilor din fondul forestier sau în domeniul relocării sistemelor/rețelelor de transport și de distribuție a energiei electrice, gazelor naturale și a țițeiului, precum și a altor rețele de utilități situate pe coridorul de expropriere, după încheierea procedurilor prevăzute de legislația specifică în vigoare privind analiza soluțiilor funcționale, a indicatorilor tehnico-economici și sociali ori a altor elemente prezentate prin documentațiile tehnice care stau la baza proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport;
- beneficiarul proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport – administratorul infrastructurii rutiere, infrastructurii feroviare publice, infrastructurii aeroportuare și infrastructurii de transport naval, situate pe rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) centrală (Core) și globală (Comprehensive), astfel cum este definită la art. 9 alin. (1) lit. b) și art. 38 din Regulamentul (UE) 1.315/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013, care se află sub autoritatea/coordonarea Ministerului Transporturilor;
- coridorul de expropriere – suprafața de teren afectată de lucrarea de construcție a infrastructurii transeuropene de transport cu sau fără alte imobile aferente, stabilit conform prevederilor art. 5 alin. (3) din Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, cu modificările și completările ulterioare;
- sume aferente disputelor – sume stabilite în favoarea executantului de lucrări de către comisiile de adjudecare a disputelor, potrivit contractelor de execuție lucrări/prestări servicii, legal încheiate, care au mecanismele de plată și de garantare definite conform prevederilor prezentei ordonanțe de urgență;
- accesorii – sume suplimentare constând în majorări de întârziere, penalități de întârziere, dobânzi și altele asemenea stabilite pe baza contractelor de execuție/prestări de servicii, în condițiile legii, pentru neîndeplinirea termenelor contractuale;
- Comisia de adjudecare a disputelor – comisie pentru soluționarea disputelor dintre beneficiari și executanții de lucrări/prestatorii de servicii, astfel cum acestea sunt stabilite potrivit contractelor FIDIC legal încheiate de către beneficiari.
Art. III.
După alineatul (31) al articolului 47 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 373 din 10 iulie 2001, cu modificările și completările ulterioare, se introduce un nou alineat, alineatul (32), cu următorul cuprins:
„(32) Pentru infrastructura transeuropeană de transport, planul urbanistic zonal se elaborează numai dacă afectează teritoriul intravilan al localităților.”
Art. IV.
Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 933 din 13 octombrie 2004, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
- La articolul 7 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, litera d1), cu următorul cuprins:
„d1) pentru proiectele de infrastructură transeuropeană de transport, avizele/și acordurile stabilite prin certificatul de urbanism, punctul de vedere al autorității competente pentru protecția mediului și, după caz, actul administrativ al acestuia, avizele/acordurile de principiu sau, după caz, avizele de amplasament favorabile condiționate pentru relocarea sistemelor/rețelelor de transport și de distribuție a energiei electrice, gazelor naturale și a țițeiului, precum și a altor rețele de utilități situate pe coridorul de expropriere.”
- La articolul 7, după alineatul (13) se introduc două noi alineate, alineatele (14) și (15), cu următorul cuprins:
„(14) Se exceptează de la prevederile alin. (1) lit. b) lucrările de construcții care privesc realizarea, dezvoltarea sau relocarea sistemelor/rețelelor naționale de transport și de distribuție a energiei electrice, a gazelor naturale și a țițeiului, gazolinei, etanului, condensatului, realizate de către titularii de licențe, autorizații și acorduri petroliere pentru care licența, acordul de concesiune sau acordul petrolier sunt documentele pe baza cărora se eliberează autorizația de construire, cu notificarea și acordarea de indemnizații, rente, despăgubiri, după caz, proprietarilor, împreună cu dovada încheierii, în prealabil, a unei convenții între părți, având la bază extrasul de carte funciară, liber de sarcini, actualizat sau, după caz, în situația în care imobilele nu sunt înscrise în cartea funciară, titlul de proprietate și procesul-verbal de punere în posesie.
(15) În cazurile în care autorizația de construire s-a emis în baza avizelor prevăzute la alin. (1) lit. d1), beneficiarul are obligația depunerii la emitentul autorizației de construire a avizelor/acordurilor sau, după caz, a avizelor de amplasament, pentru scoaterea terenurilor din fondul forestier sau pentru relocarea sistemelor/rețelelor de transport și de distribuție a energiei electrice, gazelor naturale și a țițeiului, precum și a altor rețele de utilități situate pe coridorul de expropriere până la data semnării procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.”
- La articolul 7, după alineatul (5) se introduc două noi alineate, alineatele (51) și (52), cu următorul cuprins:
„(51) Pentru proiectele de infrastructură transeuropeană de transport, autorizațiile de construire, certificatele de urbanism, avizele, acordurile, după caz, avizele de amplasament își mențin valabilitatea pe toată perioada implementării proiectelor, până la finalizarea executării lucrărilor pentru care au fost eliberate, respectiv până la data semnării procesului-verbal de recepție finală a lucrărilor, cu condiția începerii execuției lucrărilor în termen de 12 luni de la data emiterii autorizației de construire.
(52) Prevederile alin. (51) nu se aplică dacă pe parcursul execuției lucrărilor sunt identificate elemente noi care să impună reluarea procedurilor de avizare prevăzute de lege, necunoscute la data emiterii acestora, precum și/sau modificări ale condițiilor care au stat la baza emiterii acestora, după caz.”
- La articolul 7, după alineatul (161) se introduce un nou alineat, alineatul (162), cu următorul cuprins:
„(162) Pentru proiectele de infrastructură transeuropeană de transport, autorizațiile de construire se pot elibera în baza documentelor prevăzute la alin. (1) și a avizelor de principiu pentru scoaterea definitivă din fondul forestier național.”
- La articolul 7 alineatul (20), după litera b) se introduce o nouă literă, litera c), cu următorul cuprins:
„c) pentru proiectele de infrastructură transeuropeană de transport, să emită avizele/acordurile de principiu pentru scoaterea terenurilor din fondul forestier sau, după caz, avizele de amplasament favorabile condiționate pentru relocarea sistemelor/rețelelor de transport și de distribuție a energiei electrice, gazelor naturale și a țițeiului, precum și a altor rețele de utilități situate pe coridorul de expropriere, în maximum 10 zile de la data depunerii solicitării la autoritatea emitentă pe baza planului de amplasament al obiectivului de investiții, și memoriului tehnic, care vor cuprinde în mod obligatoriu poziționarea rețelelor de utilități sau a terenurilor afectate de scoaterea din fondul forestier.”
- La articolul 7, după alineatul (24) se introduce un nou alineat, alineatul (25), cu următorul cuprins:
„(25) La cererea beneficiarului proiectului de infrastructură transeuropeană de transport se pot emite autorizații de construire pe loturi, secțiuni, sectoare sau obiecte de lucrări, condiționat de depunerea documentațiilor tehnice complete însoțite de punctul de vedere al autorității competente pentru protecția mediului/actul administrativ al acesteia, avizele/acordurile prevăzute de certificatul de urbanism sau de avizele/acordurile de principiu/avizele de amplasament favorabile condiționate aferente, după caz.”
- La articolul 27, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
„(11) Pe lângă autoritățile prevăzute la alin. (1), pentru lucrările aferente infrastructurii de transport de interes național, organele de control desemnate din cadrul Ministerului Transporturilor au obligația să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcții și, în funcție de încălcarea prevederilor legale, să aplice sancțiuni sau să se adreseze instanțelor judecătorești și organelor de urmărire penală, după caz.”
- La articolul 27, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu următorul cuprins:
„(31) Pe lângă autoritățile prevăzute la alin. (3), pentru lucrările aferente infrastructurii de transport de interes național, autorizate de către Ministerul Transporturilor, contravențiile prevăzute la art. 26 alin. (1), cu excepția celor de la lit. c), d), h)-l), se constată și se sancționează și de către organele de control desemnate ale Ministerului Transporturilor.”
- La articolul 28, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (21) și (22), cu următorul cuprins:
„(21) Pentru lucrările aferente infrastructurii de transport de interes național, decizia menținerii sau a desființării construcțiilor realizate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia se va lua de către Ministerul Transporturilor pe baza unor expertize tehnice întocmite în condițiile legii sau, după caz, de instanța judecătorească.
(22) În vederea fundamentării deciziei privitoare la menținerea sau desființarea construcțiilor executate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, rezultatele expertizei tehnice se supun aprobării Consiliului tehnico-economic al Ministerului Transporturilor pentru analiza conformității lucrărilor executate cu proiectul tehnic de execuție elaborat conform legii și cu respectarea condițiilor din acordul de mediu sau punctul de vedere al autorității competente emis cu respectarea legislației privind protecția mediului. Decizia menținerii/desființării construcțiilor se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor și stă la baza emiterii autorizațiilor de construire/desființare.”
- La articolul 29, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(3) Inspectoratul de Stat în Construcții și inspectoratele teritoriale încunoștințează autoritatea administrației publice pe teritoriul căreia s-a efectuat controlul și Ministerul Transporturilor, după caz, asupra constatărilor și măsurilor dispuse. În această situație, organele de control ale consiliilor județene, locale sau ale Ministerului Transporturilor, după caz, au obligația să urmărească modul de conformare privind cele dispuse de Inspectoratul de Stat în Construcții.”
- La articolul 43, litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:
„b) aferente infrastructurii de transport de interes național se face de către Ministerul Transporturilor, prin direcția de specialitate, cu respectarea prevederilor legale în domeniul autorizării construcțiilor.”