În Monitorul Oficial nr. 197 din 16 martie a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 144/2016 privind atribuțiile, organizarea și funcționarea caselor de pensii sectoriale din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații.


BECK HANDBOOK – Călăuza juristului. Cereri și acțiuni în justiție. Ediție online martie 2016. DOAR ÎN LEGALIS! Cere accesul la noua ediție!


În extras

Art. 1.
(1) Casele de pensii sectoriale sunt structuri cu personalitate juridică, înființate prin lege, în subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, precum și a Serviciului Român de Informații.
(2) Casele de pensii sectoriale administrează sistemul pensiilor militare de stat, în condițiile legii și cu respectarea prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 2.
Casele de pensii sectoriale se organizează și funcționează după cum urmează:
a) pentru Ministerul Apărării Naționale, la nivel de structură centrală, în subordinea acestui minister, potrivit prevederilor legale privind organizarea și funcționarea acestei instituții publice;
b) pentru Ministerul Afacerilor Interne, ca unitate în subordine, potrivit dispozițiilor legale privind organizarea și funcționarea acestei instituții publice;
c) pentru Serviciul Român de Informații, ca unitate militară în subordine, potrivit dispozițiilor legale privind organizarea și funcționarea acestei instituții publice.

Art. 3.
(1) Casele de pensii sectoriale au sediul în municipiul București, după cum urmează:
a) Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale – str. Drumul Taberei nr. 7-9, sectorul 6;
b) Casa de pensii sectorială a Ministerului Afacerilor Interne – str. George Georgescu nr. 3, sectorul 4;
c) Casa de pensii sectorială a Serviciului Român de Informații – str. Piața Amzei nr. 4, sectorul 1.
(2) Patrimoniul caselor de pensii sectoriale, organizate în baza prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, se preia, prin protocol, de către casele de pensii sectoriale prevăzute la alin. (1) în baza situațiilor financiare anuale întocmite la 31 decembrie 2015, în condițiile legii.
(3) Activele, datoriile și capitalurile proprii, existente în evidența contabilă a caselor de pensii sectoriale prevăzute la alin. (1) la data de 31 decembrie 2015 pe sectorul 03 „Bugetul asigurărilor sociale de stat”, sursa A „Integral de la buget”, se preiau în evidența contabilă a anului 2016, ca solduri inițiale pe sectorul 01 „Bugetul de stat (administrația centrală)”, sursa A „Integral de la buget”, potrivit prevederilor art. 28 alin. (11 ) din Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(4) La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, personalul caselor de pensii sectoriale din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, respectiv Serviciul Român de Informații, organizate în baza prevederilor Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, și ale Hotărârii Guvernului nr. 233/2011 privind atribuțiile, organizarea și funcționarea caselor de pensii sectoriale, se preia de către casele de pensii sectoriale prevăzute la art. 1.
(5) Încadrarea pe funcții a personalului prevăzut la alin. (4) se realizează în termen de minimum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, cu respectarea legislației specifice fiecărei categorii de personal.

Art. 4.
(1) Structura organizatorică a Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naționale se aprobă de către ministrul apărării naționale, având un număr de 120 de posturi finanțate integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale.
(2) În scopul recalculării/actualizării pensiilor potrivit prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, numărul de posturi prevăzut la alin. (1) se suplimentează cu 50, cu încadrarea în numărul total de posturi aprobate Ministerului Apărării Naționale, pe o perioadă de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, cu posibilitatea prelungirii perioadei sus-menționate, cu cel mult un an, cu aprobarea ordonatorului principal de credite.

Art. 5.
Numărul maxim de posturi finanțate integral de la bugetul de stat, pentru casele de pensii sectoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații se aprobă de către ministrul afacerilor interne, respectiv directorul Serviciului Român de Informații, potrivit reglementărilor legale în vigoare.

Art. 6.
În cadrul caselor de pensii sectoriale se pot organiza și funcționa, după caz, oficii, servicii, secții, sectoare, birouri și/sau compartimente de specialitate, în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 12 alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea și funcționarea Ministerului Internelor și Reformei Administrative, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 25 și 26 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 7.
Personalul caselor de pensii sectoriale este constituit, după caz, din următoarele categorii de personal:
a) pentru Ministerul Apărării Naționale: cadre militare în activitate, soldați și gradați profesioniști, precum și funcționari publici și personal contractual;
b) pentru Ministerul Afacerilor Interne: polițiști – funcționari publici cu statut special;
c) pentru Serviciul Român de Informații: cadre militare în activitate și personal contractual.