În Monitorul Oficial nr. 47 din 21 ianuarie a.c. a fost publicat Regulamentul nr. 1/2016 al Fondului de garantare a depozitelor bancare privind transmiterea către Fondul de garantare a depozitelor bancare a informațiilor necesare întocmirii listei compensațiilor de plătit și a celor necesare în procesul determinării contribuțiilor anuale ale instituțiilor de credit.


Nou în Legalis – Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole. Ediția 2. Accesează volumul!


În extras

CAPITOLUL I

Dispoziții generale

Art. 1

(1) Termenii și expresiile din cuprinsul prezentului regulament au semnificațiile prevăzute în Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor și Fondul de garantare a depozitelor bancare, denumită în continuare Lege, și în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare OUG 99/2006.

(2) În sensul prezentului regulament, soldurile temporar ridicate sunt depozitele eligibile prevăzute la art. 62 alin. (1) din Lege și care sunt acoperite de către Fond până la nivelul stabilit de către Banca Națională a României conform art. 62 alin. (2) din Lege.

Art. 2

(1) Prezentul regulament stabilește conținutul, structura și modul de raportare a informațiilor necesare pentru:

a) determinarea de către Fond a contribuțiilor anuale pe care instituțiile de credit participante la schema de garantare a Fondului urmează să le plătească conform art. 117 din Lege;

b) analizarea de către Fond a evoluției depozitelor acoperite și a depozitelor eligibile;

c) întocmirea și raportarea de către instituțiile de credit participante la schema de garantare a Fondului a listei compensațiilor de plătit.

(2) Prezentul regulament se aplică instituțiilor de credit participante la schema de garantare a Fondului, denumite în continuare instituții de credit participante.

Art. 3

Pentru aplicarea prevederilor prezentului regulament, instituțiile de credit menționate la art. 2 alin. (2) vor avea în vedere următoarele:

a) categoriile de deponenți reprezentate de persoane fizice autorizate, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent, persoane fizice având profesii liberale, conform legii, precum și alte persoane fizice a căror activitate economică este reglementată prin legi speciale; întreprinderile individuale și întreprinderile familiale sunt asimilate categoriei persoanelor juridice;

b) data de referință pentru transmiterea informațiilor necesare determinării contribuțiilor anuale, analizării evoluției depozitelor acoperite și întocmirii listei compensațiilor de plătit este ultima zi a semestrului sau orice altă zi pentru care Fondul solicită transmiterea raportărilor respective;

c) datele raportate Fondului conform prezentului regulament au la bază informațiile din evidența contabilă a instituțiilor de credit.

CAPITOLUL II

Dispoziții comune pentru întocmirea și transmiterea formularului de raportare a depozitelor acoperite și a listei compensațiilor de plătit

Art. 4

În aplicarea art. 46 și 48 din Lege, instituțiile de credit participante trebuie să respecte următoarele cerințe:

a) informațiile transmise Fondului trebuie să fie generate automat din sistemul informatic astfel încât riscul operațional să fie cât mai mic;

b) responsabilitățile/atribuțiile privind întocmirea și raportarea informațiilor către Fond, precum și persoanele desemnate în acest scop de către instituțiile de credit participante trebuie să fie prevăzute în cadrul unor proceduri/instrucțiuni/hotărâri formalizate conform reglementărilor interne ale instituțiilor de credit respective.

Art. 5

În aplicarea prevederilor art. 46 alin. (2) și ale art. 68 alin. (1) din Lege, instituțiile de credit vor include în categoria depozitelor eligibile în cazul cărora nu a avut loc nicio tranzacție în ultimele 24 de luni conturi care nu au rulaj, respectiv conturi în care nu s-au înregistrat sume rezultate din tranzacții instructate de client și automate.

Art. 6

(1) În scopul întocmirii de către instituțiile de credit a raportărilor transmise către Fond, echivalentul în lei al plafonului de acoperire și, respectiv, al sumelor în valută se calculează prin utilizarea cursurilor de schimb valutar pentru valutele respective, comunicate de Banca Națională a României pentru data de referință.

(2) Pentru depozitele constituite în alte valute decât cele pentru care Banca Națională a României comunică cursuri de schimb valutar, echivalentul în lei al sumelor în valută se calculează pe baza cursului de schimb oficial al respectivei valute comunicat la data de referință de banca centrală emitentă a respectivei valute, raportat la euro sau, dacă acesta nu este comunicat în raport cu euro, raportat la dolarul american.

Art. 7

Instituțiile de credit participante poartă întreaga răspundere asupra informațiilor preluate din evidența contabilă și înscrise în raportările prevăzute în anexele nr. 1, 2 și 3.

CAPITOLUL III

Întocmirea și transmiterea formularului de raportare a depozitelor acoperite

Art. 8

(1) În scopul determinării contribuțiilor anuale și al analizării în cursul anului de către Fond a evoluției depozitelor acoperite și a depozitelor eligibile, instituțiile de credit participante transmit formularul de raportare a depozitelor coperite, denumit în continuare formularul de raportare, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1, cu respectarea următoarelor termene de raportare:

a) până la data de 15 a primei luni din semestrul următor celui pentru care se transmite formularul de raportare, când data de referință este ultima zi a semestrului. Pentru această dată de raportare instituțiile de credit participante vor include în formularul de raportare întocmit pentru ultima zi a semestrului și informații privind depozitele acoperite determinate ca medie trimestrială în cadrul semestrului respectiv;

b) până la 15 zile de la data pentru care Fondul a solicitat întocmirea formularului de raportare, când data de referință este alta decât ultima zi a semestrului.

(2) În cazul în care termenul de raportare este o zi nebancară, formularul de raportare se transmite cel mai târziu în ultima zi bancară anterioară acesteia.

Art. 9

(1) Contribuția anuală a fiecărei instituții de credit participante se determină pe baza informațiilor cu privire la depozitele acoperite în echivalent lei, înregistrate în evidența contabilă a instituției de credit la data de 31 decembrie a anului precedent anului de plată, transmise de acestea Fondului prin formularul de raportare aferent semestrului II al anului respectiv.

(2) În situația în care după transmiterea formularului de raportare pentru data de 31 decembrie instituțiile de credit participante efectuează corecții ale datelor contabile privind depozitele acoperite sau au identificat erori în formularul de raportare respectiv, acestea au obligația să retransmită formularul de raportare corectat până cel târziu la data de 15 februarie a anului de plată.

Art. 10

La întocmirea formularului de raportare, instituțiile de credit participante vor respecta instrucțiunile prezentate în anexa nr. 1.