În Monitorul Oficial nr. 984 din 30 decembrie 2015 a fost publicat Ordinul nr. 3834/2015 al Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea obligațiilor fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare.


Nou în Legalis – Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole. Ediția 2. Accesează volumul!


În extras

CAPITOLUL I

Procedura privind stabilirea obligațiilor fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare

1. În situația în care contribuabilul/plătitorul nu a declarat sau a declarat incorect obligațiile fiscale principale, acestea se stabilesc de organul de inspecție fiscală prin decizii de impunere.

2. Pentru obligațiile fiscale principale prevăzute la pct. 1, contribuabilul/plătitorul datorează o penalitate de nedeclarare, fără a se mai calcula pentru acestea penalități de întârziere. Stabilirea penalității de nedeclarare, potrivit prezentei proceduri, nu înlătură obligația de plată a dobânzilor prevăzute de lege.

3. Penalitatea de nedeclarare se stabilește de către organul fiscal central competent în administrarea obligațiilor fiscale ale contribuabilului/plătitorului, denumit în continuare organ fiscal competent, și se comunică prin decizie referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1.

4. Prin excepție de la pct. 3, organul fiscal nu stabilește penalitate de nedeclarare dacă:

a) penalitatea de nedeclarare datorată pentru creanțele fiscale principale stabilite suplimentar de organele de inspecție fiscală, este mai mică de 50 lei;

b) obligațiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/plătitor și stabilite de organul de inspecție fiscală prin decizii de impunere rezultă din aplicarea unor prevederi ale legislației fiscale de către contribuabil/plătitor, potrivit interpretării organului fiscal cuprinse în norme, instrucțiuni, circulare sau opinii comunicate contribuabilului/ plătitorului de către organul fiscal central.

5. În urma constatării situației prevăzute la pct. 4 lit. b), organul de inspecție fiscală face mențiune în raportul de inspecție fiscală și anexa la decizia de impunere, cu privire la aplicarea sau neaplicarea penalității de nedeclarare, pentru fiecare scadență a obligațiilor fiscale stabilite suplimentar.

6. Penalitățile de nedeclarare se datorează pentru fiecare obligație fiscală principală reprezentând impozite, taxe, contribuții sociale, stabilită de organul de inspecție fiscală prin decizii de impunere, pe fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

7. Cu excepția situației prevăzute la pct. 10.1, penalitatea de nedeclarare se calculează până ce cuantumul acesteia atinge nivelul obligației fiscale principale la care se aplică, ori de câte ori prin aplicarea metodei de calcul prevăzute la pct. 6, penalitatea de nedeclarare depășește acest nivel.

8. Termenul de plată al penalităților de nedeclarare calculate de către organul fiscal competent prin decizii emise potrivit pct. 3, se stabilește în funcție de data comunicării acestor decizii, astfel:

a) dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare, inclusiv;

b) dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare, inclusiv.

9.1. Pentru obligațiile fiscale principale prevăzute la pct. 1, care au fost stinse prin plată sau compensare în termenul prevăzut la art. 156 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, sau prin eșalonare la plată, în condițiile legii, penalitățile de nedeclarare rămase nestinse se reduc cu 75%, la cererea contribuabilului depusă la organul fiscal central competent.

9.2. Reducerea penalităților de nedeclarare prevăzută la pct. 9.1 se acordă de organul fiscal competent prin emiterea deciziei de reducere a penalităților de nedeclarare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2.

10.1. Pentru obligațiile fiscale principale rezultate ca urmare a săvârșirii unor fapte de evaziune fiscală, constatate de organele judiciare, potrivit legii, penalitățile de nedeclarare datorate se majorează cu 100%.

10.2. Majorarea penalităților de nedeclarare prevăzută la pct. 10.1 se comunică de către organul fiscal competent prin decizie de majorare a penalităților de nedeclarare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.

10.3. Diferența dintre penalitățile de nedeclarare majorate potrivit pct. 10.1 și cele stabilite prin deciziile comunicate potrivit pct. 3 se achită în termenul prevăzut la pct. 8.

CAPITOLUL II

Procedura privind emiterea și comunicarea deciziei referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare pentru debitorii care înregistrează penalități de nedeclarare sub o anumită limită

11. Deciziile prevăzute la pct. 3 se emit trimestrial, pentru toți debitorii, cu excepția:

a) debitorilor care înregistrează obligații fiscale care fac obiectul înlesnirilor la plată;

b) debitorilor care înregistrează obligații fiscale născute anterior sau ulterior datei înregistrării hotărârii de dizolvare în registrul comerțului;

c) debitorilor cărora li s-a deschis procedura insolvenței în baza Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, pentru care nu se calculează obligații fiscale accesorii pentru creanțele născute anterior deschiderii procedurii, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 80 alin. (2) și art. 103 din Legea nr. 85/2014;

d) debitorilor declarați insolvabili care nu au venituri și bunuri urmăribile.

12. Prin excepție de la pct. 11, deciziile se emit, prin aplicațiile informatice, după 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost înregistrate obligații fiscale principale prevăzute la pct. 1, în cazul în care cuantumul penalităților de nedeclarare nu depășește o anumită limită, astfel:

12.1. În cazul în care cuantumul penalităților de nedeclarare nu depășește 1.500 lei, pentru debitorul care are calitatea de mare contribuabil.

12.2. În cazul în care cuantumul penalităților de nedeclarare nu depășește 1.000 lei, pentru debitorul care are calitatea de contribuabil mijlociu.

12.3. În cazul în care cuantumul penalităților de nedeclarare nu depășește 500 lei, pentru celelalte categorii de debitori.

12.4. În cazul în care cuantumul penalităților de nedeclarare nu depășește 100 lei, pentru contribuabilul persoană fizică.

13. Pentru categoriile de contribuabili prevăzute la pct. 12, nu se emit decizii în cazul în care, cuantumul penalităților de nedeclarare nu depășește plafonul prevăzut pentru anulare de Codul de procedură fiscală.

14. Prin excepție de la dispozițiile pct. 13, la cererea debitorului sau în alte situații prevăzute de lege, se emit decizii și în cazul în care cuantumul penalităților de nedeclarare nu depășește plafonul prevăzut pentru anulare de Codul de procedură fiscală.

15. Decizia se poate emite și comunica debitorului din oficiu sau ori de câte ori acesta solicită achitarea penalităților de nedeclarare, cu condiția ca decizia să fie confirmată de primire, iar datele din confirmarea de primire să fie introduse în sistemul informatic.

16. Decizia se emite și se comunică debitorului și în cazul în care organul fiscal competent constată pericolul prescrierii dreptului de a stabili obligații fiscale.

17. Sumele reprezentând penalități de nedeclarare se rotunjesc la un leu pentru fracțiunile de peste 50 de bani inclusiv și se neglijează fracțiunile de până la 49 de bani inclusiv.

18. După emitere, deciziile se comunică potrivit art. 47 din Codul de procedură fiscală.

CAPITOLUL III

Dispoziții finale

19. Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta procedură.