În Monitorul Oficial nr. 895 din 27 noiembrie a.c. a fost publicată Decizia Prim-Ministrului nr. 312/2015 privind înființarea Comitetului Interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților.


Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!


În extras

Art. 1.

(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, se înființează Comitetul Interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților, denumit în continuare Comitetul, având componența prevăzută în anexa nr. 1.

(2) Comitetul are ca obiectiv integrarea refugiaților, conform obligațiilor pe care România le are în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

(3) Comitetul are următoarele atribuții:

a) integrarea și adaptarea refugiaților în societatea românească, precum și îndeplinirea de către România a obiectivelor și responsabilităților asumate în cadrul european;

b) identificarea corectă și completă a problematicii refugiaților, alegerea soluțiilor optimale, asigurarea implementării măsurilor și coordonarea lor pentru atingerea obiectivului stabilit.

(4) În vederea îndeplinirii atribuțiilor ce îi revin, Comitetul poate solicita informații de la persoane de drept public și privat din domeniile ce au legătură cu problematica refugiaților.

Art. 2.

(1) Coordonarea Comitetului este asigurată de către ministrul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, care poate delega atribuțiile unui secretar de stat.

(2) Ministerele vor fi reprezentate în cadrul Comitetului la nivel de ministru sau secretar de stat, iar instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și structurile asociative ale autorităților administrației publice locale, de către conducătorii acestora.

(3) La lucrările Comitetului participă, în calitate de invitați permanenți, reprezentanți ai societății civile, precum și, atunci când este cazul, în calitate de invitați, experți din cadrul altor autorități ale administrației publice centrale.

(4) În vederea îndeplinirii obiectivului prevăzut la art. 1 alin. (2), coordonatorul Comitetului asigură comunicarea și colaborarea cu Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul European și unitățile subordonate.

Art. 3.

(1) Ședințele comitetului au loc în prezența majorității membrilor. Comitetul adoptă decizii cu majoritatea simplă a celor prezenți.

(2) Comitetul prezintă, la solicitarea prim-ministrului, rapoarte cu privire la stadiul implementării măsurilor stabilite, precum și informări periodice.

Art. 4.

(1) În cadrul Comitetului își desfășoară activitatea grupuri de lucru la nivel tehnic, prevăzute în anexa nr. 2 la care participă persoanele menționate la art. 2 alin. (2) și experți din cadrul ministerelor, organelor de specialitate și instituțiilor administrației publice centrale care fac parte din Comitet.

(2) Experții desemnați în grupurile de lucru trebuie să dețină documente de acces la informații clasificate eliberate de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat.

Art. 5.

(1) Comitetul își desfășoară activitatea pe baza regulamentului propriu de organizare și funcționare, pe care îl aprobă în prima reuniune.

(2) Comitetul se întrunește lunar și ori de câte ori este necesar.

(3) Secretariatul tehnic al Comitetului este asigurat de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

(4) Agenda fiecărei ședințe a Comitetului se întocmește de Secretariatul tehnic pe baza propunerilor formulate și înaintate în acest sens de către membrii acestuia și se aprobă de către coordonatorul Comitetului.

(5) Ședințele Comitetului au loc la sediul Guvernului României – Palatul Victoria, Piața Victoriei nr. 1, sectorul 1, municipiul București.