În Monitorul Oficial nr. 823 din 4 noiembrie a.c. a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 51/2015 privind unele măsuri pentru realizarea de investiții la operatorii economici din industria de apărare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.


Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!


În extras

Art. 1.

(1) Prezenta ordonanță de urgență reglementează cadrul juridic privind realizarea investițiilor din industria națională de apărare necesare asigurării protecției intereselor esențiale de securitate ale României și care se referă la producția sau comerțul cu armament, muniție și material de război și instituie mecanismul de reținere la sursă a impozitelor și contribuțiilor sociale.

(2) Scopul prezentei ordonanțe de urgență îl constituie satisfacerea necesităților de înzestrare ale instituțiilor din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, în raport cu necesitatea protejării intereselor esențiale de securitate ale României și de angajamentele asumate în cadrul NATO și cel al Uniunii Europene, precum și crearea mijlocului legal de protejare a bugetului de stat și de protecție a persoanelor cărora li s-au reținut impozitele cu diferite destinații, dar nu au fost virate bugetului.

Art. 2.

În sensul prezentei ordonanțe de urgență, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:

a) interes esențial de securitate – acel interes național care asigură protejarea și apărarea elementelor constitutive ale statului – teritoriu, populație și formă de guvernare democratică, precum și a infrastructurii critice;

b) operator economic – persoană juridică autorizată să producă și/sau să desfășoare operațiuni cu produse militare, sensibile și strategice, la care statul este acționar integral sau majoritar;

c) investiții – cheltuială necesară protecției intereselor esențiale de securitate națională și care se referă la producția de armament, muniție și material de război, efectuată cu respectarea art. 346 TFUE, care duce la creșterea valorii activelor unui operator economic din industria națională de apărare, active destinate realizării uneia sau a mai multora dintre activitățile de cercetare, proiectare, dezvoltare, modernizare, încercare, testare, producere și reparare a sistemelor de armament și muniție, tehnicii de luptă, echipamentelor și materialelor cu destinație specifică apărării, ordinii publice și securității naționale și a pieselor de schimb necesare, pulberilor și explozibililor, inclusiv poligoanele de trageri și încercări, terenurile cu regim de spațiu de siguranță, precum și infrastructura de utilități aferente și care are ca scop satisfacerea intereselor esențiale de securitate;

d) interes național – acel interes care vizează promovarea și apărarea, prin mijloace legitime, a valorilor prin care statul român își garantează existența, identitatea, dezvoltarea și stabilitatea, în baza cărora își construiește viitorul și în temeiul cărora participă la realizarea securității internaționale;

e) minister de resort – instituția administrației publice centrale în coordonarea sau sub autoritatea căreia funcționează operatorii economici cu capital integral și sau majoritar de stat din industria națională de apărare abilitată să autorizeze operatorii economici în domeniu, prin care atestă dreptul acestora de a efectua operațiuni cu produse militare, sensibile și strategice.

Art. 3.

(1) Pentru realizarea investițiilor, operatorii economici din industria de apărare pot beneficia de transferuri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului de resort.

(2) La finalizarea investiției, cu sumele alocate de la bugetul de stat conform alin. (1) se majorează capitalul social al operatorilor economici.

(3) Instituția publică implicată, care exercită drepturile și obligațiile care decurg din calitatea de acționar al statului la data majorării capitalului social, exercită drepturile și obligațiile statului român în calitate de acționar pentru acțiunile emise în favoarea statului de operatorii economici și înregistrează în evidențele contabile aceste acțiuni.

Art. 4.

În cazul în care investiția este finanțată din fonduri alocate de la bugetul de stat prin ministerul de resort sau cofinanțată din surse proprii ale unui operator economic, aceasta se realizează în numele statului de către ministerul de resort, prin operatorul economic.

Art. 5.

(1) Ministerul de resort identifică necesarul de investiții pentru următoarele domenii de importanță strategică: pulberi și explozivi, muniții și armament de infanterie, blindate și sisteme de artilerie, aerospațial și rachete, sisteme de comandă și control, cercetare-dezvoltare și inovare, mentenanță pentru tehnica de apărare și securitate.

(2) Ministerul de resort propune Guvernului adoptarea prin memorandum avizat de instituțiile interesate, Consiliul Suprem de Apărare a Țării și Consiliul Concurenței, lista privind investițiile menționate la alin (1), însoțită de informații privind dimensionarea acestora din punct de vedere tehnic, economic, social, de mediu.

(3) Documentațiile tehnico-economice aferente investițiilor se aprobă potrivit art. 42 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, ulterior îndeplinirii etapei prevăzute la alin (2).