În Monitorul Oficial nr. 793 din 26 octombrie a.c. a fost publicată Legea nr. 243/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2006 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport.
Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!
În extras
Art. I.
Legea nr. 227/2006 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2014, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 3, după punctul 28 se introduce un nou punct, punctul 281, cu următorul cuprins:
„281. oficial pentru recoltarea probelor de sânge – ofițer de control doping autorizat care are și calificare medicală pentru efectuarea puncției venoase, obținută potrivit prevederilor legale;”.
2 Articolul 41se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 41.
(1) Laboratorul de control doping este persoană juridică de drept public, independentă din punct de vedere analitic și operațional față de Agenție și orice structură sportivă.
(2) Organizarea, funcționarea și finanțarea Laboratorului de control doping se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.”
3. La articolul 6, punctele 3, 4 și 17 se modifică și vor avea următorul cuprins:
„3. răspunde de efectuarea testărilor doping și asigură gestionarea rezultatelor și a procedurii de audiere;
4. elaborează și actualizează planul de distribuire a testărilor doping, în conformitate cu prevederile Codului Mondial Anti-Doping și ale Standardului internațional pentru testare și investigații;
………………………………………….
17. asigură organizarea și funcționarea comisiilor prevăzute la art. 12 alin. (1);”.
4. La articolul 6, după punctul 28 se introduc două noi puncte, punctele 29 și 30, cu următorul cuprins:
„29. dă publicității, anual, raportul statistic referitor la activitățile de control doping întreprinse, copia acestuia fiind comunicată Agenției Mondiale Anti-Doping;
colectează, stochează, prelucrează sau comunică date cu caracter personal cu privire la sportiv și alte persoane, atunci când este necesar și aplicabil în desfășurarea activităților anti-doping, în conformitate cu Codul Mondial Anti-Doping și legislația națională în vigoare.”
5. La articolul 12, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(4) Pentru activitatea prestată de comisiile prevăzute la alin. (1) se percepe o taxă al cărei cuantum se stabilește anual, prin decizie a Consiliului director, aprobată prin ordin al președintelui Agenției, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
6. Articolul 26 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 26.
Testările doping pot fi efectuate de către ofițerii de control doping, precum și de către personalul din cadrul Agenției împuternicit în acest sens de către președintele acesteia.”
7. La articolul 27, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (2) și (3), cu următorul cuprins:
„(2) Probele recoltate de la sportivi se află în proprietatea autorității de testare responsabile pentru respectiva ședință de recoltare a probelor.
(3) Autoritatea de testare poate transfera proprietatea asupra probelor către autoritatea pentru gestionarea rezultatelor sau o altă organizație anti-doping, la cerere.”
8. La articolul 28, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
„(11) Organizația anti-doping responsabilă cu gestionarea rezultatelor stabilește laboratorul acreditat sau aprobat de Agenția Mondială Anti-Doping pentru analiza probelor.”
9. La articolul 28, alineatele (4), (5) și (11) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(4) Înainte de informarea sportivului sau a persoanei, în cazul unei încălcări a reglementărilor anti-doping, Agenția, prin sistemul ADAMS și prin consultarea cu Agenția Mondială Anti-Doping și alte organizații anti-doping, verifică dacă persoana în cauză a săvârșit o altă încălcare a reglementărilor anti-doping.
(5) În situația în care verificarea nu evidențiază una dintre situațiile prevăzute la alin. (3), Agenția informează sportivul în cauză și federația sportivă națională responsabilă, Ministerul Tineretului și Sportului, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, federația internațională responsabilă și Agenția Mondială Anti-Doping asupra:
a) rezultatului constatat;
b) reglementărilor anti-doping încălcate;
c) dreptului sportivului de a cere, în scris, în termen de 48 de ore de la notificare, analiza probei B, precum și perioada aleasă, iar dacă refuză își pierde acest drept;
d) locului unde se desfășoară analiza probei B, precum și perioadele comunicate de laborator în acest sens;
e) dreptului sportivului de a solicita, contra cost, pachetul de documente pentru probele A și B;
f) dreptului sportivului de a accepta în scris suspendarea provizorie până la organizarea audierii, exceptând situațiile prevăzute la art. 351 (1);
g) dreptului de a fi prezent personal sau prin reprezentant la analiza probei B, dacă aceasta este solicitată;
h) dreptului sportivului sau al personalului asistent al acestuia de a renunța la audiere, fie în mod expres, fie când nu contestă acuzația Agenției referitoare la faptul că a avut loc o încălcare a reglementărilor anti-doping, în termen de 10 zile de la primirea notificării.
…………………………………………
11) Investigarea rezultatului atipic sau pozitiv, în cazul pașaportului biologic al sportivului, se va face conform Standardului internațional pentru laboratoare, iar procedura de gestionare va fi prevăzută în normele metodologice privind organizarea și desfășurarea controlului doping.”
10. Articolul 323 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 323.
În baza prevederilor art. 24 alin. (12), autoritatea de gestionare a rezultatelor este Agenția, în cazul efectuării de teste suplimentare, și organizatorul competiției internaționale, în cazul în care se solicită unui laborator doar efectuarea de analize suplimentare.”