În Monitorul Oficial nr. 786 din 22 octombrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 3194/C/2015 al Ministerului Justiției pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a examenului de promovare a personalului contractual din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale.
Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!
În extras
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1.
(1) Prezentul regulament reglementează promovarea salariaţilor în grade sau trepte profesionale şi promovarea salariaţilor într-o funcţie pentru care este prevăzut un nivel de studii superior.
(2) Promovarea în grade sau trepte profesionale se face, de regulă, pe un post vacant, iar în situaţia în care nu există un asemenea post, se face prin transformarea postului din statul de funcţii în care salariatul este încadrat într-unul de nivel imediat superior.
(3) Promovarea într-o funcţie pentru care este prevăzut un nivel de studii superior se face prin transformarea postului din statul de funcţii în care acesta este încadrat într-un post prevăzut cu studii superioare de scurtă sau de lungă durată, al cărui grad profesional este imediat superior celui de debutant, cu menţinerea gradaţiei avute la data promovării, ca urmare a obţinerii unei diplome de nivel superior şi a promovării examenului organizat în acest sens, cu respectarea prevederilor prezentului regulament.
CAPITOLUL II
Promovarea în grade sau trepte profesionale
SECŢIUNEA 1
Condiţii de participare la examenul pentru promovarea în grade/trepte profesionale
Art. 2.
(1) Promovarea în grade sau trepte profesionale a salariaţilor se face prin examen.
(2) Examenul se organizează anual, de regulă în ultimul trimestru.
(3) La examenul de promovare pot participa şi persoanele încadrate în funcţii contractuale de debutant.
Art. 3.
Pentru participarea la examenul de promovare în grade/trepte profesionale, salariaţii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a) au dobândit o vechime în specialitate de minimum 1 an pentru promovarea în gradul/treapta imediat superior/superioară celui/celei de debutant sau de minimum 3 ani pentru fiecare dintre gradele/treptele următoare;
b) au obţinut la evaluarea performanţelor profesionale individuale calificativele „foarte bine” cel puţin de două ori în ultimii 3 ani de activitate sau, după caz, calificativul „foarte bine” în anul de debut în profesie;
c) au fost propuşi pentru promovare printr-un referat de evaluare întocmit de şeful ierarhic superior şi aprobat de directorul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal, denumit în continuare ORCT/directorul direcţiei de specialitate din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, denumit în continuare ONRC.
Art. 4.
Referatul de evaluare întocmit de şeful ierarhic va cuprinde următoarele elemente:
a) descrierea activităţii desfăşurate de candidat;
b) nivelul de însuşire a legislaţiei specifice activităţii desfăşurate;
c) aptitudinile pe care le-a dovedit candidatul în modul de îndeplinire a atribuţiilor;
d) conduita candidatului în timpul serviciului;
e) propunerea de promovare.
Art. 5.
(1) În vederea promovării, compartimentul de resurse umane va informa conducerea ONRC cu privire la numărul total al salariaţilor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi promovaţi în gradul sau treapta profesională imediat superioară, centralizaţi în funcţie de domeniul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, precum şi cu privire la nivelul de încadrare, respectiv drepturile salariale de care urmează să beneficieze salariaţii în urma promovării.
(2) După obţinerea aprobării directorului general pentru organizarea examenului, compartimentul de resurse umane din cadrul ONRC va informa directorii ORCT/direcţiile ONRC asupra organizării examenului de promovare.
SECŢIUNEA a 2-a
Organizarea examenului pentru promovarea în grade/trepte profesionale
Art. 6.
(1) Anunţul privind examenul de promovare se afişează la sediul ORCT/ONRC şi pe pagina de internet a instituţiei, cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru organizarea acestuia.
(2) Anunţul va conţine următoarele elemente, aprobate prin decizia directorului general al ONRC de organizare a examenului:
a) data, ora şi locul desfăşurării examenului;
b) bibliografia şi, după caz, tematica;
c) modalitatea de desfăşurare a examenului.
(3) Bibliografia şi tematica pentru fiecare categorie de funcţii vor fi stabilite de către direcţiile de specialitate ale ONRC.
Art. 7.
(1) Înscrierea candidaţilor are loc la sediul fiecărui ORCT/sediul ONRC, unde aceştia îşi desfăşoară activitatea, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru susţinerea examenului de promovare.
(2) Cererile de înscriere la examenul de promovare vor fi centralizate pe domenii de activitate şi vor fi transmise după expirarea termenului-limită de înscriere la ONRC – compartimentul de resurse umane, însoţite de referatele de evaluare cu propunerea de promovare.
(3) Examenul de promovare se va desfăşura la sediul fiecărui/fiecărei ORCT/direcţii din cadrul ONRC la aceeaşi dată şi oră, comunicate prin anunţul de examen.
(4) În cazul în care, din motive obiective, nu se pot respecta data şi ora desfăşurării examenului, comisia de organizare a examenului are obligaţia de a afişa la sediul ORCT/ONRC şi pe pagina de internet a instituţiei modificările intervenite în desfăşurarea acestuia.