În Monitorul Oficial nr. 777 din 19 octombrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 2134/2015 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru stabilirea unor măsuri de sprijin excepţionale cu caracter temporar pentru producătorii din sectorul fructe şi legume.


Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!


În extras

Art. 1

(1) Prezentul ordin statuează cadrul legal necesar punerii în aplicare a prevederilor Regulamentului delegat (UE) nr. 1.369/2015 al Comisiei din 7 august 2015 de modificare a Regulamentului delegat (UE) nr. 1.031/2014 de stabilire a unor măsuri de sprijin excepţionale cu caracter temporar suplimentare pentru producătorii de anumite fructe şi legume şi se aplică direct.

(2) Sprijinul financiar excepţional se acordă organizaţiilor de producători din sectorul fructelor şi legumelor recunoscute în conformitate cu art. 154 din Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 şi (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului, cu completările ulterioare, precum şi producătorilor care nu sunt membri ai acestor organizaţii pentru activităţile desfăşurate începând cu data de 8 august 2015.

(3) Măsurile pentru care se acordă sprijin financiar sunt: retragerea de pe piaţă, nerecoltarea sau recoltarea înainte de coacere.

(4) Prevederile prezentului ordin se aplică pentru o cantitate de 3.000 tone pentru următoarele produse:

a) tomatele clasificate la codul NC 0702 00 00;

b) morcovii clasificaţi la codul NC ex 0706 10 00;

c) verzele clasificate la codul NC 0704 90 10;

d) ardeii dulci clasificaţi la codul NC 0709 60 10;

e) conopida şi conopida broccoli clasificate la codul NC 07 04 10 00;

f) castraveţii clasificaţi la codul NC ex 0707 00 05;

g) cornişonii clasificaţi la codul NC ex 0707 00 90;

h) ciupercile din genul Agaricus clasificate la codul NC 0709 51 00;

i) merele clasificate la codul NC ex 0707 0808 10;

j) perele clasificate la codul NC ex 0707 0808 30;

k) prunele clasificate la codul NC 0809 40 05;

l) fructe de tip bacă clasificate la codurile NC 0810 20, 0810 30 şi 0810 40;

m) strugurii de masă proaspeţi clasificaţi la codul NC 0806 10 10;

n) piersicile şi nectarinele încadrate la codul NC 0809 30.

(5) Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură monitorizează zilnic cantităţile de produse care fac obiectul măsurilor de la alin. (3) şi decide oprirea aplicării acestor măsuri în vederea încadrării în cantitatea stabilită la alin. (4).

Art. 2

(1) Cuantumurile sprijinului financiar pentru măsurile de retragere de pe piaţă, nerecoltare şi recoltare înainte de coacere sunt prevăzute în anexa nr. 1.

(2) Calculaţia cuantumului prevăzut la alin. (1) se face în baza devizelor tehnologice cadru întocmite de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală – Bucureşti pentru legume, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti–Mărăcineni pentru fructe, respectiv Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Valea Călugărească pentru strugurii de masă.