În Monitorul Oficial nr. 776 din 19 octombrie a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 846/2015 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 219/2007 privind promovarea cogenerării bazate pe cererea de energie termică utilă.
Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!
În extras
Articol unic.
Hotărârea Guvernului nr. 219/2007 privind promovarea cogenerării bazate pe cererea de energie termică utilă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 200 din 23 martie 2007, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 4, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(2) Valorile prevăzute la alin. (1), aplicabile la nivel național, sunt valorile de referință armonizate ale eficienței pentru producerea separată a energiei electrice și termice, stabilite prin legislația națională în vigoare de transpunere a deciziei Comisiei Europene de stabilire a valorilor de referință armonizate ale eficienței pentru producția separată de energie electrică și căldură, actualizată periodic.
(3) Valorile de referință armonizate prevăzute la alin. (2) și factorii de corecție aplicabili la nivel național se adoptă prin ordin al președintelui ANRE.”
2. La articolul 6, litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:
„b) cantitatea de energie electrică produsă în regim de cogenerare de eficiență înaltă acoperită de garanție, determinată în conformitate cu prevederile anexei nr. 3;”.
3. Articolul 7 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 7
Garanțiile de origine pentru cogenerarea de eficiență înaltă, emise în statele membre ale Uniunii Europene, sunt recunoscute pe teritoriul României pe bază de reciprocitate. Orice refuz de recunoaștere a garanției de origine, în special din motive care țin de prevenirea fraudelor, trebuie să se bazeze pe criterii obiective, transparente și nediscriminatorii.”
4. Mențiunea privind transpunerea normelor europene se modifică și va avea următorul cuprins:
„*
Prezenta hotărâre transpune Directiva 2004/8/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 11 februarie 2004 privind promovarea cogenerării pe baza cererii de energie termică utilă pe piața internă a energiei și de modificare a Directivei 92/42/CEE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 52 din 21 februarie 2004, precum și prevederile art. 2 pct. 30-39, art. 14 alin. (10) și (11), art. 24 alin. (6) și anexele I, II și X ale Directivei 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind eficiența energetică, de modificare a Directivelor 2009/125/CE și 2010/30/UE și de abrogare a Directivelor 2004/8/CE și 2006/32/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 315 din 14 noiembrie 2012.”
5. La anexa nr. 1 „Tehnologii de cogenerare reglementate de prezenta hotărâre”, litera j) se modifică și va avea următorul cuprins:
„j) cicluri Rankine pentru fluide organice.”
6. La anexa nr. 2 „Calculul energiei electrice produse în cogenerare”, după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:
„f) Pentru calcularea energiei electrice produse în cogenerare se utilizează orientările detaliate prevăzute în Decizia 2008/952/CE a Comisiei din 19 noiembrie 2008 de stabilire a orientărilor detaliate pentru implementarea anexei II la Directiva 2004/8/CE a Parlamentului European și a Consiliului.”
7. La anexa nr. 3 „Metodologie de stabilire a eficienței procesului de cogenerare” litera a) „Cogenerare de eficiență înaltă”, liniuța a 2-a se modifică și va avea următorul cuprins:
„- producția din unități de cogenerare de mică putere sau din unități de microcogenerare, care asigură realizarea unor economii de energie primară față de valorile de referință ale eficienței producerii separate de energie electrică și energie termică, se consideră ca provenind din cogenerarea de eficiență înaltă.”
8. La anexa nr. 3 litera f) „Valorile de referință ale eficienței pentru producerea separată de energie electrică și termică”, după prima teză se introduce o nouă teză, cu următorul cuprins:
„Aceste valori de referință armonizate ale eficienței constau dintr-o matrice de valori diferențiate prin factori relevanți, printre care anul construcției și tipurile de combustibil, și trebuie să se bazeze pe o analiză bine fundamentată care să ia în considerare, între altele, datele de exploatare în condiții realiste, combinația de combustibili și condițiile climatice, precum și tehnologiile de cogenerare aplicate.”