În Monitorul Oficial nr. 712 din 22 septembrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 177/2015 al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare pentru aprobarea Normelor privind politica de securitate nucleară şi evaluarea independentă a securităţii nucleare.


Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!


În extras

CAPITOLUL I

Domeniu, scop, definiţii

SECŢIUNEA 1

Domeniu şi scop

Art. 1.

(1) Prezentele norme sunt emise în conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Prin prezentele norme se stabilesc cerinţele generale privind politica de securitate nucleară şi evaluarea independentă a securităţii nucleare pentru instalaţiile nucleare.

(3) Îndeplinirea prevederilor prezentelor norme constituie o condiţie necesară pentru autorizarea de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, denumită în continuare CNCAN, a activităţilor de construcţie, punere în funcţiune şi exploatare a unei instalaţii nucleare.

Art. 2.

Prevederile prezentelor norme se aplică atât titularilor, cât şi solicitanţilor de autorizaţie pentru fazele de construcţie, punere în funcţiune şi exploatare a unei instalaţii nucleare din următoarele categorii:

a) centrale nuclearoelectrice;

b) reactoare de cercetare, reactoare de putere zero şi ansambluri subcritice;

c) reactoare de demonstraţie;

d) fabrici de combustibil nuclear;

e) alte instalaţii nucleare pentru care CNCAN consideră necesară aplicarea, parţială sau integrală, a acestor norme în procesul de autorizare.

SECŢIUNEA a 2-a

Definiţii

Art. 3.

Termenii utilizaţi sunt definiţi în anexa care face parte integrantă din prezentele norme, cu excepţia acelora ale căror definiţii se regăsesc în textul prezentelor norme.

CAPITOLUL II

Cerinţe privind politica de securitate nucleară şi evaluarea independentă a securităţii nucleare

SECŢIUNEA 1

Politica de securitate nucleară

Art. 4.

(1) Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească şi să emită, în scris, politica de securitate nucleară aplicabilă în fazele de construcţie, punere în funcţiune şi exploatare pentru instalaţiile nucleare pentru care este responsabil.

(2) Politica de securitate nucleară reprezintă un document prin care titularul de autorizaţie se angajează să menţină standarde înalte de securitate nucleară, exprimate prin obiective clare şi susţinute de resurse adecvate pentru implementarea acestora.

(3) Politica de securitate nucleară trebuie emisă ca un document de sine stătător sau evidenţiată ca parte integrantă a politicii organizaţionale a titularului de autorizaţie şi a documentului care stabileşte politicile şi principiile de construcţie, respectiv de operare pentru instalaţiile nucleare respective.

(4) Răspunderea pentru stabilirea şi implementarea politicii de securitate nucleară revine titularului de autorizaţie.

Art. 5.

(1) Politica de securitate nucleară trebuie să specifice clar principiul conform căruia securitatea nucleară are prioritate în toate activităţile legate de instalaţiile nucleare şi prevalează asupra altor cerinţe, precum şi faptul că luarea deciziilor în chestiuni legate de securitatea nucleară trebuie să se facă în acord cu acest principiu.

(2) Politica de securitate nucleară trebuie să includă un set de principii şi linii directoare pentru procesul de luare a deciziilor, care să evidenţieze importanţa acordată securităţii nucleare.

(3) Politica de securitate nucleară trebuie să includă o declaraţie conform căreia titularul de autorizaţie se angajează să ia măsuri pentru îmbunătăţirea continuă a securităţii nucleare, prin:

a) evaluarea periodică de ansamblu a securităţii nucleare, luând în considerare experienţa de exploatare, rezultatele programelor de cercetare şi progresele ştiinţifice şi tehnologice;

b) implementarea în timp util a tuturor măsurilor de îmbunătăţire practicabile identificate;

c) implementarea promptă a măsurilor corective în situaţia apariţiei unor neconformităţi sau a măsurilor preventive în situaţiile în care apar noi informaţii care pot indica probleme de securitate nucleară.

Art. 6.

(1) Politica de securitate nucleară trebuie să specifice standardele şi cerinţele privind comportamentul întregului personal care desfăşoară activităţi cu impact asupra instalaţiilor nucleare sau cu potenţial impact asupra acestora.

(2) Politica de securitate nucleară trebuie să specifice responsabilităţile atât ale personalului de conducere, cât şi ale personalului de execuţie, pentru dezvoltarea şi menţinerea culturii de securitate nucleară la nivelul întregii organizaţii a titularului de autorizaţie.

Art. 7.

(1) Politica de securitate nucleară trebuie susţinută de cerinţe clare pentru implementarea acesteia şi pentru monitorizarea performanţelor de securitate nucleară la nivelul întregii organizaţii.

(2) Titularul de autorizaţie trebuie să definească obiective şi ţinte clar formulate pentru implementarea politicii de securitate nucleară, astfel încât îndeplinirea acestora să poată fi urmărită şi evaluată de către personalul de conducere.

Art. 8.

(1) Titularul de autorizaţie trebuie să se asigure că politica de securitate nucleară este comunicată întregului personal care desfăşoară activităţi cu impact sau cu potenţial impact asupra securităţii nucleare a instalaţiilor nucleare. Prevederile relevante din politica de securitate nucleară trebuie comunicate personalului contractorilor şi furnizorilor de produse şi servicii, după caz, astfel încât aceştia să le înţeleagă şi să le aplice în activităţile lor.

(2) Titularul de autorizaţie trebuie să se asigure că politica de securitate nucleară este înţeleasă şi aplicată de tot personalul care desfăşoară activităţi pe amplasamentul instalaţiilor nucleare.

(3) Politica de securitate nucleară trebuie afişată în mod vizibil în diferite puncte de lucru de pe amplasamentul instalaţiilor nucleare, cum ar fi camerele de comandă, birourile, centrele de pregătire, sălile de şedinţă.

(4) Titularul de autorizaţie trebuie să prevadă, ca parte a programului de pregătire pentru întreg personalul propriu, module de pregătire special dedicate dezvoltării, menţinerii şi îmbunătăţirii culturii de securitate nucleară. După caz, astfel de module de pregătire trebuie utilizate şi pentru personalul contractorilor şi furnizorilor de produse şi servicii importante pentru securitatea nucleară, în particular pentru acele categorii de personal care desfăşoară activităţi pe amplasamentul instalaţiilor nucleare.

Art. 9.

(1) Sistemul de management implementat de titularul de autorizaţie trebuie să susţină şi să promoveze cultura de securitate nucleară.

(2) Titularul de autorizaţie trebuie să dezvolte instrumente adecvate şi indicatori relevanţi pentru a monitoriza evoluţia culturii de securitate nucleară în cadrul organizaţiei proprii şi a principalilor contractori şi furnizori de produse şi servicii importante pentru securitatea nucleară, în conformitate cu standardele şi bunele practici internaţionale aplicabile.

Art. 10.

(1) Titularul de autorizaţie trebuie să încurajeze tot personalul din cadrul organizaţiei de exploatare, inclusiv personalul contractorilor şi furnizorilor de produse şi servicii care îşi desfăşoară activitatea pe amplasamentul instalaţiilor nucleare, să identifice şi să raporteze orice condiţie anormală, în conformitate cu procedurile stabilite în acest scop.

(2) Trebuie asigurat un mediu propice pentru raportarea condiţiilor anormale sau/şi neconformităţilor, astfel încât personalul să fie încurajat să identifice şi să semnaleze potenţiale probleme relevante pentru securitatea nucleară fără teama de repercusiuni din partea angajatorului.

(3) Titularul de autorizaţie trebuie să asigure mecanismele prin care angajaţii să îşi poată exprima opiniile şi să aducă la cunoştinţa conducerii orice nereguli, îngrijorări sau alte aspecte de interes, precum şi propunerile de îmbunătăţire, cu încredere şi în siguranţă.

(4) Aspectele raportate de personal trebuie evaluate prompt, cu o prioritate proporţională cu importanţa lor potenţială pentru securitatea nucleară, şi rezolvate. Modul de soluţionare trebuie comunicat persoanei care a efectuat raportarea, precum şi altor membri ai personalului, în funcţie de relevanţă.

(5) Titularul de autorizaţie trebuie să ia măsuri pentru a încuraja tot personalul să adopte o atitudine interogativă şi de învăţare continuă.

Art. 11.

(1) Titularul de autorizaţie trebuie să evalueze periodic politica de securitate nucleară şi modul în care aceasta este implementată. Aceste evaluări pot fi făcute ca parte a evaluării periodice a sistemului de management.

(2) Titularul de autorizaţie trebuie să asigure evaluarea periodică a culturii de securitate nucleară la nivelul întregii organizaţii, cel puţin o dată la fiecare 2 ani.

(3) Titularul de autorizaţie trebuie să ia măsurile necesare pentru efectuarea unor evaluări independente ale culturii de securitate, ţinând cont de experienţa şi bunele practici internaţionale.