În Monitorul Oficial nr. 649 din 27 august a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 685/2015 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011.


Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!


În extras

Art. I.

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 31 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

  1. La articolul 41, alineatul (7) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(7) Solicitarea concediului și a indemnizației pentru creșterea copilului prevăzute la alin. (1) se face pe bază de cerere și documente doveditoare, în condițiile prezentelor norme metodologice, cu cel puțin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu. În situația în care cererea este depusă peste acest termen, persoana îndreptățită poate solicita dreptul la indemnizație pentru creșterea copilului până cel târziu în ultima zi a perioadei concediului aprobat.”

  1. La articolul 41, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (71), cu următorul cuprins:

„(71) În cazul în care celălalt părinte nu respectă prevederile alin. (7), concediul și indemnizația pentru creșterea copilului se reduc cu o lună.”

  1. La articolul 41, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (10), cu următorul cuprins:

„(10) În situația prevăzută la alin. (9), la stabilirea nivelului indemnizației pentru creșterea copilului se iau în considerare veniturile realizate în ultimele 12 luni anterioare nașterii celui din urmă copil.”

  1. Articolul 5 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 5.

(1) În aplicarea art. 2 alin. (5) lit. m), o)-s) din ordonanța de urgență, cursurile preuniversitare, universitare, postuniversitare la nivelul studiilor universitare de masterat pot fi frecventate atât la unități de învățământ de stat, cât și particulare, autorizate sau acreditate, în condițiile legii, în țară sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educației și Cercetării Științifice.

(2) În vederea includerii în calculul celor 12 luni a situațiilor prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. m), o)-s) din ordonanța de urgență, persoana îndreptățită face dovada că a frecventat, fără întrerupere, cursurile de zi ale învățământului preuniversitar, universitar sau postuniversitar, organizate potrivit legii, doar pentru perioadele care sunt asimilate în vederea deschiderii dreptului la indemnizație pentru creșterea copilului sau, după caz, la stimulentul lunar.”

  1. La articolul 7, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:

„(21) În situația persoanelor care realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, concediul și indemnizația pentru creșterea copilului se acordă pe baza documentelor doveditoare privind suspendarea a cel puțin uneia dintre activități, cu respectarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanța de urgență.”

  1. La articolul 8, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) În cazul prevăzut la alin. (1), dacă cele 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanța de urgență sunt constituite și din perioade în care persoana a realizat venituri supuse impozitului, atunci indemnizația lunară pentru creșterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate în această perioadă, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele prevăzute la art. 2 alin. (5) și (6) și a celor realizate potrivit art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanța de urgență.”

  1. După articolul 9 se introduc două noi articole, articolele 91 și 92, cu următorul cuprins:

„Art. 91.

(1) În perioada concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) din ordonanța de urgență, persoana îndreptățită poate realiza venituri supuse impozitului până la nivelul prevăzut la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanța de urgență, prin desfășurarea efectivă a unei activități, cu condiția menținerii întreruperii/suspendării uneia dintre activitățile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizație.

(2) Persoanele care beneficiază de indemnizația pentru creșterea copilului în baza prevederilor art. 2 alin. (5) din ordonanța de urgență și care nu pot prezenta dovada suspendării activității pot realiza venituri supuse impozitului cu respectarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanța de urgență.

(3) În situația în care persoanele îndreptățite solicită succesiv dreptul la concediu și indemnizație pentru creșterea copilului, limita de venituri prevăzută la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanța de urgență se aplică fiecăruia dintre aceștia.

Art. 92.

(1) Pe perioada concediului și indemnizației pentru creșterea copilului prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanța de urgență, fiecare dintre persoanele îndreptățite poate realiza venituri supuse impozitului în baza art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanța de urgență.

(2) În aplicarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanța de urgență, veniturile pot fi realizate, după cum urmează:

  1. a) în perioada cuprinsă între data stabilirii dreptului la concediu și indemnizație pentru creșterea copilului și 31 decembrie a aceluiași an calendaristic, pentru oricare opțiune de concediu a persoanei îndreptățite;
  2. b) în perioada cuprinsă între 1 ianuarie a anului calendaristic și data încetării dreptului la concediu și indemnizație pentru creșterea copilului, pentru oricare opțiune de concediu a persoanei îndreptățite;
  3. c) în perioada cuprinsă între data stabilirii și data încetării dreptului la concediu și indemnizație pentru creșterea copilului, în situația în care această perioadă este cuprinsă în același an calendaristic, în cazul concediului pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 1 an;
  4. d) în perioada cuprinsă între 1 ianuarie și 31 decembrie a aceluiași an calendaristic, în cazul concediului pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
  5. e) în perioada cuprinsă între data stabilirii dreptului și data suspendării acestuia în vederea acordării stimulentului de inserție, indiferent de opțiunea de concediu a persoanei îndreptățite, cu respectarea perioadelor prevăzute la lit. a)-d).

(3) Agențiile teritoriale au obligația de a verifica respectarea de către persoana îndreptățită a limitei de venituri prevăzute la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanța de urgență, în termen de 6 luni de la încheierea fiecărui an calendaristic din perioada concediului pentru creșterea copilului, precum și de la încetarea dreptului la concediu și indemnizația pentru creșterea copilului, conform legii.”

  1. La articolul 12, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (71), cu următorul cuprins:

„(71) Pe perioada în care unul dintre părinți solicită concediul prevăzut la art. 6 alin. (1) din ordonanța de urgență, celălalt părinte nu poate beneficia de stimulentul de inserție.”

  1. La articolul 12, după alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu următorul cuprins:

„(9) În situația realizării de venituri nete în condițiile art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanța de urgență, persoana îndreptățită nu poate solicita stimulentul de inserție.”

  1. La articolul 21, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:

„(11) În cazul în care apare o nouă situație de natură a genera un nou drept, la stabilirea bazei de calcul al indemnizației pentru creșterea copilului se iau în considerare veniturile conform alin. (1), precum și cele realizate potrivit art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanța de urgență.”

  1. La articolul 32, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

„(3) În situația în care persoana îndreptățită nu respectă obligația prevăzută la art. 19 din ordonanța de urgență și după verificarea prevăzută la art. 92 alin. (3), agenția teritorială stabilește că au fost realizate venituri peste limita prevăzută la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanța de urgență, indemnizația pentru creșterea copilului se consideră a fi acordată necuvenit și se recuperează în condițiile art. 24 din ordonanța de urgență.”

  1. La articolul 34, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), contribuția de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra nivelului minim al indemnizației de 1,2 ISR. Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se efectuează începând cu luna transmiterii comunicării.”

Art. II.

Hotărârea Guvernului nr. 52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 31 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin prezenta hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

Deschide Hotărârea Guvernului nr. 685/2015 în Legalis