În Monitorul Oficial nr. 639 din 21 august a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 652/2015 rivind aplicarea de corecţii financiare în cadrul Programului operaţional sectorial „Dezvoltarea resurselor umane” (POSDRU) 2007 – 2013.


Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!


În extras

Art. 1.

Se aprobă decertificarea definitivă a sumei de 56.942.971,49 euro, certificată în Aplicaţia de plată nr. 39, în baza art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 1.154/2014 privind întreprinderea unor măsuri financiare aferente aplicaţiilor de plată nr. 33, 34 şi 36, transmise Comisiei Europene în anul 2013, şi altor aplicaţii de plată, în cadrul Programului operaţional sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (POSDRU) 2007— 2013, denumit în continuare POS DRU.

Art. 2.

Se aprobă metodologia privind modul de calcul al sumelor pentru care se aplică decertificarea definitivă din Aplicaţia de plată nr. 39 şi deducerea procentuală definitivă din declaraţiile de cheltuieli care se transmit Comisiei Europene, aferente cheltuielilor de personal realizate în cadrul proiectelor care au fost selectate prin apelurile de proiecte de la 1 la 114 inclusiv, finanţate din Axa prioritară 1 „Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”, Axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Axa prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”, Axa prioritară 4 „Modernizarea Serviciului public de ocupare”, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale” din cadrul POS DRU, prevăzută în anexa nr. 1.

Art. 3.

Se aprobă aplicarea procentului de 25% utilizat pentru stabilirea sumelor pentru care se aplică decertificarea definitivă şi deducerea procentuală definitivă, calculate conform metodologiei prevăzute în anexa nr. 1.

Art. 4.

Se aprobă metodologia privind modul de calcul al sumelor pentru care se aplică decertificarea definitivă din Aplicaţia de plată nr. 39, aferente cheltuielilor, altele decât cele de personal, realizate în cadrul proiectelor care au fost selectate prin apelurile de proiecte de la 1 la 114 inclusiv, precum şi cele realizate în cadrul proiectelor aferente Axei prioritare nr. 7 „Asistenţă tehnică”, finanţate din POS DRU, prevăzută în anexa nr. 2.

Art. 5.

Se aprobă aplicarea procentului de 15,55% utilizat pentru stabilirea sumelor pentru care se aplică decertificarea definitivă, calculate conform metodologiei prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 6.

Se aprobă metodologia privind modul de calcul al sumelor pentru care se aplică decertificarea definitivă din Aplicaţia de plată nr. 39 aferente cheltuielilor realizate în cadrul proiectelor care au fost selectate prin apelurile de proiecte începând cu 115, prevăzută în anexa nr. 3.

Art. 7.

Se aprobă aplicarea procentului de 6,15% utilizat pentru stabilirea sumelor pentru care se aplică decertificarea definitivă, calculată conform metodologiei prevăzute în anexa nr. 3.

Art. 8.

Se autorizează Autoritatea de certificare şi plată din cadrul Ministerului Finanţelor Publice să efectueze decertificarea definitivă, prin reducerea din sumele totale eligibile declarate în prima declaraţie de cheltuieli transmisă Comisiei Europene, ulterior intrării în vigoare a prezentei hotărâri, a sumei de 66.318.469,40 euro, conform metodologiilor prevăzute în anexele nr. 1—3.

Art. 9.

Se autorizează Autoritatea de certificare şi plată din cadrul Ministerului Finanţelor Publice să efectueze deducerea procentuală definitivă din declaraţiile de cheltuieli care se vor transmite Comisiei Europene, pentru perioada de programare 2007—2013, potrivit prevederilor art. 3, a sumelor calculate conform metodologiei prevăzute la art. 2.

Art. 10.

(1) Se autorizează Autoritatea de certificare şi plată din cadrul Ministerului Finanţelor Publice să efectueze deduceri procentuale de 7,5% asupra cheltuielilor declarate, aferente proiectelor selectate prin apelurile de proiecte începând cu 115, conform unei metodologii de calcul care se aprobă prin ordin comun al ministrului fondurilor europene şi al ministrului finanţelor publice în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) se aplică pentru Aplicaţia de plată nr. 40 care se transmite Comisiei Europene ulterior intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

(3) Impactul financiar rezultat ca urmare a aplicării alin. (1) se regularizează cu rezultatele verificărilor ex-post efectuate de către Autoritatea de audit.

Art. 11.

Aplicarea prevederilor art. 571 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 142/2012, cu modificările şi completările ulterioare, nu exclude obligaţia Autorităţii de management pentru Programul operaţional sectorial „Dezvoltarea resurselor umane” de a aplica prevederile legale în vigoare privind constatarea, recuperarea creanţelor bugetare şi stabilirea debitorilor.

Art. 12.

La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 1.212/2012 privind aplicarea corecţiilor financiare solicitate de Comisia Europeană asupra cheltuielilor finanţate din Programul operaţional sectorial Dezvoltarea resurselor umane, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 852 din 17 decembrie 2012, Hotărârea Guvernului nr. 680/2013 privind aplicarea de corecţii financiare în cadrul Programului operaţional sectorial „Dezvoltarea resurselor umane” (POSDRU) 2007—2013 conform solicitării Comisiei Europene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 575 din 10 septembrie 2013, şi Hotărârea Guvernului nr. 1.154/2014 privind întreprinderea unor măsuri financiare aferente aplicaţiilor de plată nr. 33, 34 şi 36, transmise Comisiei Europene în anul 2013, şi altor aplicaţii de plată, în cadrul Programului operaţional sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (POSDRU) 2007—2013, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 958 din 30 decembrie 2014.

Art. 13.

Anexele nr. 1—3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.