În Monitorul Oficial nr. 633 din 20 august a.c. a fost publicată Norma nr. 12/2015 a Autorităţii de Supraveghere Financiară privind capitalul social al administratorului de fonduri de pensii facultative.


Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!


În extras

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1.

Prezenta normă stabileşte prevederi referitoare la provenienţa capitalului social subscris şi vărsat de către fondatorii/acţionarii societăţii de pensii, de către acţionarii societăţii de administrare a investiţiilor şi ai societăţii de asigurare care sunt înfiinţate şi autorizate potrivit legislaţiei care reglementează domeniul lor de activitate, precum şi la modificarea capitalului social al administratorului de fonduri de pensii facultative, autorizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege.

Art. 2.

(1) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normă au semnificaţia prevăzută la art. 2 din Lege, la art. 2 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) De asemenea, prin situaţii financiare se înţelege bilanţul, contul de profit şi pierdere, situaţia modificărilor capitalului propriu, situaţia fluxurilor de trezorerie, politici contabile, note explicative şi raportul de gestiune.

CAPITOLUL II

Capitalul social al administratorului de fonduri de pensii facultative

Art. 3.

Societatea de pensii, la momentul depunerii cererii de autorizare de constituire, trebuie să aibă un capital social minim, în conformitate cu prevederile art. 20 din Lege.

Art. 4.

(1) Societatea de administrare a investiţiilor sau societatea de asigurare-reasigurare, la momentul depunerii cererii de autorizare ca societate de administrare a fondurilor de pensii facultative, trebuie să aibă alocat din capitalul său social, exclusiv pentru desfăşurarea activităţii de administrare a fondurilor de pensii facultative, un capital social minim reprezentând echivalentul în lei al sumei de 1,5 milioane euro, calculat la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României.

(2) Societatea de administrare a investiţiilor care intenţionează să administreze şi fonduri de pensii facultative trebuie să aibă un capital social minim calculat prin însumarea nivelurilor minime legale prevăzute de Lege şi de Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Societatea de asigurare-reasigurare care intenţionează să administreze şi fonduri de pensii facultative trebuie să aibă un capital social minim calculat prin însumarea nivelurilor minime legale prevăzute de Lege şi de Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

(4) În vederea autorizării ca administrator de fonduri de pensii facultative, societatea de administrare a investiţiilor sau, după caz, societatea de asigurare-reasigurare trebuie să aibă autorizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., completarea obiectului de activitate, conform legislaţiei specifice.

(5) După obţinerea deciziei de autorizare ca administrator de fonduri de pensii facultative este interzis orice transfer între activele, pasivele, veniturile şi cheltuielile privind desfăşurarea activităţii de administrare a investiţiilor sau, după caz, de asigurare-reasigurare şi activele, pasivele, veniturile şi cheltuielile aferente activităţii de administrare a fondurilor de pensii facultative.

Art. 5.

În analiza provenienţei capitalului social al societăţii de pensii/administratorului vor fi avute în vedere următoarele:

a) provenienţa fondurilor care vor fi utilizate ca participaţie la capitalul social al administratorului;

b) natura activităţii desfăşurate de fondatori/acţionari;

c) informaţii referitoare la activitatea fondatorilor/acţionarilor, la tranzacţiile desfăşurate de aceştia ori la influenţa de orice natură la care sunt supuşi şi care conduc la concluzia că există posibilitatea ca viitorul administrator să nu îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu prevederile Legii, conform anexei nr. 2.

Art. 6.

Sumele destinate participaţiei la capitalul social al administratorului trebuie să provină numai din surse proprii şi să nu reprezinte sume împrumutate ori puse la dispoziţie, indiferent cu ce titlu, de alte persoane fizice, persoane fizice autorizate, persoane juridice sau de alte entităţi fără personalitate juridică.

Art. 7.

Sumele destinate participaţiei la capitalul social al administratorului trebuie să nu provină:

a) de la persoane juridice ori alte entităţi înregistrate în state cu care România nu întreţine relaţii diplomatice;

b) din jurisdicţii care nu instituie obligativitatea organizării şi ţinerii contabilităţii şi/sau publicării situaţiilor financiare, ţinerii registrelor comerciale şi/sau care permit păstrarea anonimatului în ceea ce priveşte identitatea acţionarilor/asociaţilor şi administratorilor;

c) din activităţi care încalcă prevederile Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării terorismului, republicată, cu modificările ulterioare;

d) de la persoanele care justifică sursa fondurilor prin venituri obţinute din activităţi desfăşurate conform lit. a), b) şi c).

Art. 8.

Pentru fiecare dintre participanţii la capitalul social, persoane fizice şi juridice, administratorul transmite A.S.F., după caz:

a) extrasul de cont, ca dovadă a vărsării integrale şi în formă bănească a aportului la capitalul social;

b) declaraţia pentru participanţii la capitalul social prevăzută în anexa nr. 1, completată şi semnată de fiecare dintre participanţii la capitalul social al societăţii de pensii;

c) chestionarul pentru participanţii la capitalul social prevăzut în anexa nr. 2, completat şi semnat de fiecare dintre aceştia.

CAPITOLUL III

Modificarea capitalului social al administratorului de fonduri de pensii facultative

Art. 9.

Capitalul social al administratorului poate fi modificat doar cu respectarea dispoziţiilor prevăzute în Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale legilor speciale în vigoare.

Art. 10.

Orice modificare a capitalului social al administratorului se va face în prealabil, cu aprobarea A.S.F.

Art. 11.

(1) Administratorul de fonduri de pensii facultative trebuie să se asigure că, pe toată durata de funcţionare, valoarea capitalului său social nu scade sub valoarea capitalului social minim, prevăzut la art. 4.

(2) Reîntregirea capitalului social al administratorului de fonduri de pensii facultative se face în termen de maximum 6 luni de la data în care a înregistrat o valoare mai mică decât cea prevăzută de Lege.

(3) În situaţia în care capitalul social scade sub valoarea prevăzută de Lege, administratorul va notifica A.S.F. fără întârziere şi va proceda la reîntregirea capitalului social, în conformitate cu prevederile alin. (2).

Art. 12.

Capitalul social al administratorului trebuie majorat cu 0,2% din valoarea capitalului social minim impus de Lege pentru echivalentul în lei al fiecărui milion de euro care depăşeşte echivalentul în lei a 200 milioane euro, active totale nete ale fondurilor de pensii facultative aflate în administrare.

Art. 13.

Sumele destinate participaţiei la majorarea de capital social a administratorului de fonduri de pensii facultative trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în Lege şi în prezenta normă.