În Monitorul Oficial nr. 628 din 18 august a.c. a fost publicat Ordinul nr. 130/2015 al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru aprobarea Procedurii privind alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum aparținând furnizorilor, producătorilor sau operatorilor de rețea, altele decât consumul propriu tehnologic al rețelelor electrice.


Această decizie este citată în lucrarea Codul de procedură penală. Comentariu pe articole , disponibilă acum în Legalis® . Accesează volumul!


În extras

CAPITOLUL I

Dispoziții generale

SECȚIUNEA 1

Scop și domeniu de aplicare

Art. 1.

Procedura privind alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum aparținând furnizorilor, producătorilor sau operatorilor de rețea, altele decât consumul propriu tehnologic al rețelelor electrice, denumită în continuare procedură, reglementează relațiile contractuale stabilite în cazul alimentării cu energie electrică a locurilor de consum respective și instituie responsabilitățile celor care își asigură alimentarea cu energie electrică a propriilor locuri de consum.

Art. 2.

Prevederile procedurii se aplică în cazul alimentării cu energie electrică a:

a) locurilor de consum aparținând furnizorilor;

b) locurilor de consum aparținând producătorilor, pentru asigurarea consumului propriu tehnologic;

c) locurilor de consum aparținând operatorilor de rețea, altele decât consumul propriu tehnologic al rețelelor electrice.

SECȚIUNEA a 2-a

Definiții și abrevieri

Art. 3.

(1) În înțelesul prezentei proceduri, termenii de mai jos au semnificațiile următoare:

autofurnizare – situație în care titularul licenței de furnizare/producere/distribuție/transport asigură furnizarea energiei electrice pentru locul de consum propriu, în condițiile prezentei proceduri;

consum propriu tehnologic al producătorului – consumul de energie electrică al unei centrale, necesar pentru realizarea producției de energie electrică.

(2) Definițiile prevăzute la alin. (1) se completează cu definițiile din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, și cu definițiile din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Abrevierile utilizate în cadrul prezentei proceduri au următoarele semnificații:

ANRE – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei;

RET – rețeaua electrică de transport;

OR – operator de rețea.

CAPITOLUL II

Alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum aparținând furnizorilor, producătorilor sau OR

SECȚIUNEA 1

Condiții generale

Art. 4.

(1) Furnizorii și producătorii alimentează locurile proprii de consum, după cum urmează:

a) prin intermediul unui furnizor, conform reglementărilor în vigoare privind alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum;

b) din energia electrică achiziționată de pe piața angro, respectiv din energia electrică produsă de aceștia.

(2) OR alimentează locurile proprii de consum unde se desfășoară activități administrative, precum și locurile de consum reprezentând serviciile interne din stațiile electrice, prin intermediul furnizorilor sau prin achiziții de pe piața angro, conform reglementărilor în vigoare privind alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum.

Art. 5.

(1) Pentru alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum la care se referă prezenta procedură, deținătorii acestora încheie următoarele tipuri de contracte:

a) contracte de furnizare și contracte de rețea, pentru locurile de consum care sunt alimentate prin intermediul unui furnizor, în conformitate cu reglementările în vigoare privind alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum;

b) contracte de rețea, pentru locurile de consum care sunt alimentate prin autofurnizare, cu excepția celor prevăzute la art. 9 lit. a), în conformitate cu reglementările în vigoare privind alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum.

(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. a) operatorul de transport și de sistem încheie doar contract de furnizare și distribuție a energiei electrice, iar operatorii de distribuție încheie doar contract de furnizare și transport al energiei electrice.

SECȚIUNEA a 2-a

Alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum aparținând furnizorilor

Art. 6.

Alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum aparținând furnizorilor se realizează în următoarele modalități:

a) prin autofurnizare, utilizând rețeaua electrică de transport și rețelele electrice de distribuție corespunzătoare, pe baza contractelor specifice încheiate cu operatorii rețelelor respective;

b) prin intermediul unui alt furnizor, în condițiile reglementărilor în vigoare privind alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum.

Deschide Ordinul nr. 130/2015 în Legalis®