În Monitorul Oficial nr. 517 din 10 iulie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 76/2015 al Ministerului Afacerilor Interne privind regulile de eligibilitate aplicabile cheltuielilor în cadrul Fondului pentru securitate internă şi Fondului pentru azil, migraţie şi integrare.


Cea mai așteptată lucrare a acestui an. Codul de procedură penală. Comentariu pe articole , disponibilă acum în Legalis® . Accesează volumul!


În extras

ARTICOLUL 1

Scop

Prezentul ordin are ca scop stabilirea regulilor de eligibilitate aplicabile cheltuielilor realizate în cadrul proiectelor, acţiunilor şi componentelor de asistenţă tehnică finanţate integral sau parţial din programele naţionale ale Fondului pentru securitate internă şi Fondului pentru azil, migraţie şi integrare din Cadrul financiar multianual 2014-2020, domeniul Afaceri interne.

ARTICOLUL 2

Definiţii

(1) Prezentul ordin utilizează termeni şi expresii având semnificaţia prevăzută în cuprinsul art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 48/2015 privind stabilirea sistemului de management şi control în vederea gestionării fondurilor acordate României prin Cadrul financiar multianual 2014-2020, domeniul Afaceri interne.

(2) Referirile din prezentul ordin la „Fond” se înţeleg ca referiri la Fondul pentru securitate internă şi/sau Fondul pentru azil, migraţie şi integrare, în funcţie de context.

ARTICOLUL 3

Reguli generale de eligibilitate

(1) Pentru a fi considerate eligibile, cheltuielile trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

a) să se încadreze în domeniul de aplicare al Fondului, în obiectivul general şi obiectivele specifice ale acestuia, astfel cum sunt definite în regulamentul specific aplicabil;

b) să se încadreze în acţiunile eligibile stabilite prin regulamentul specific aplicabil;

c) să fie necesare pentru desfăşurarea activităţilor care fac obiectul proiectului, făcând parte din programul naţional aferent fiecărui Fond, aprobat de Comisia Europeană;

d) să fie rezonabile şi să respecte principiile transparenţei, bunei gestiuni financiare, în special raportul calitate/preţ şi cost/beneficiu;

e) să fie efectuate de către beneficiar sau de către partenerii din proiect. Normele aplicabile beneficiarului se aplică, în mod corespunzător şi obligatoriu, partenerilor proiectului;

f) în cazul proiectelor finanţate prin Fondul pentru azil, migraţie şi integrare să fie legate de grupurile-ţintă la care se face referire în cadrul regulamentului specific;

g) să fie indicate în bugetul general total estimat al proiectului sau al activităţii finanţate;

h) să fie efectuate în conformitate cu prevederile actului de finanţare;

i) să fie fundamentate prin documente justificative tehnice şi financiare corespunzătoare, care să fie păstrate cel puţin 5 ani de la ultima plată/recuperare de către UE pentru exerciţiul financiar anual din care a fost finanţat/ă proiectul/activitatea;

j) să fie realizate în perioada de eligibilitate, conform prevederilor art. 6;

k) să fie identificabile şi verificabile, în special să fie înregistrate în contabilitatea beneficiarului în conformitate cu practicile şi normele contabile aplicabile în ţara în care este stabilit beneficiarul şi să fie asigurată o pistă de audit corespunzătoare;

l) să respecte dispoziţiile legislaţiei aplicabile, inclusiv legislaţia privind protecţia datelor cu caracter personal şi confidenţialitatea;

m) să nu fi făcut obiectul altor finanţări din bugetul UE.

(2) Pe lângă condiţiile generale de la alin. (1), pentru a fi considerate eligibile cheltuielile trebuie să fie realizate în conformitate cu regulile specifice de eligibilitate prevăzute în anexele nr. 1-3.

ARTICOLUL 4

Categorii de cheltuieli eligibile

(1) În vederea implementării proiectelor finanţate din programele naţionale se definesc următoarele categorii de cheltuieli ca fiind eligibile:

Pentru Fondul pentru securitate internă:

a) costuri de personal;

b) costuri de deplasare şi şedere;

c) costuri cu echipamente şi alte bunuri mobile;

d) costuri cu bunurile imobile;

e) costuri cu consumabilele, furniturile şi serviciile generale;

f) costuri aferente activităţilor subcontractate;

g) costuri care derivă în mod direct din cerinţele finanţării UE;

h) costuri indirecte.

Pentru Fondul pentru azil, migraţie şi integrare:

a) costuri de personal;

b) costuri de deplasare şi şedere;

c) costuri cu echipamente şi alte bunuri mobile;

d) costuri cu bunurile imobile;

e) costuri cu consumabilele, furniturile şi serviciile generale;

f) costuri aferente activităţilor subcontractate;

g) costuri care derivă în mod direct din cerinţele legate de finanţarea UE;

h) costuri specifice grupurilor-ţintă;

i) costuri indirecte.

Pentru componentele de asistenţă tehnică: costurile sunt prevăzute în anexa nr. 3.

(2) Bugetul unui proiect se prezintă sub forma bugetului detaliat de cheltuieli şi a bugetului de venituri.

(3) Bugetul detaliat de cheltuieli se compune din costurile directe, detaliate pe linii şi sublinii (costuri specifice) bugetare şi costurile indirecte, care se prevăd ca sumă forfetară din costurile directe, într-o limită maximă procentuală, stabilită conform anexelor nr. 1 şi 2, valabile pentru fiecare Fond în parte.

(4) Costurile eligibile directe ale proiectului sunt acele costuri care, pe baza condiţiilor generale de eligibilitate, pot fi identificate ca fiind costuri specifice legate în mod direct de punerea în aplicare a proiectului. Costurile directe sunt incluse în bugetul total estimativ al proiectului.

(5) Liniile bugetare ale costurilor directe sunt prevăzute în anexele la prezentul ordin pentru fiecare Fond în parte.

(6) Bugetul de venituri se compune din cofinanţarea Fondului şi cofinanţarea naţională, în următoarele proporţii:

– pentru proiectele finanţate din Fondul pentru azil, migraţie şi integrare se asigură cofinanţarea Fondului de 75% şi cofinanţarea naţională de 25% din valoarea totală a bugetului; cofinanţarea Fondului poate fi majorată până la 90% în condiţiile stabilite prin regulamentul specific aplicabil.

– pentru proiectele finanţate din Fondul pentru securitate internă se asigură cofinanţarea Fondului între 75% şi 90%, în acord cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 514/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 aprilie 2014 de stabilire a dispoziţiilor generale privind Fondul pentru azil, migraţie şi integrare, precum şi instrumentul de sprijin financiar pentru cooperarea poliţienească, prevenirea şi combaterea criminalităţii şi gestionarea crizelor şi a Listei priorităţilor strategice ale Uniunii menţionate în anexa 1 la Regulamentul (UE) nr. 513/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 aprilie 2014 de instituire, în cadrul Fondului pentru securitate internă, a instrumentului de sprijin financiar pentru cooperarea poliţienească, prevenirea şi combaterea criminalităţii şi gestionarea crizelor şi de abrogare a Deciziei 2007/125/JAI a Consiliului şi cofinanţarea naţională între 10% şi 25% din valoarea totală a bugetului;

(7) Contribuţia de la bugetul Uniunii poate fi majorată la 90% în circumstanţe excepţionale justificate în mod corespunzător, altele decât cele menţionate mai sus, care sunt prevăzute în regulamentele UE specifice, după aprobarea prealabilă de către Comisia Europeană.

(8) Veniturile proiectului provin din toate contribuţiile financiare acordate acestuia de către Fond, din surse publice sau private, inclusiv propria contribuţie a beneficiarului, precum şi din orice încasări generate de proiect.

(9) În cazul proiectelor de monopol de drept atribuite direct din programul naţional unor autorităţi publice, cofinanţarea naţională se asigură integral de la bugetul de stat.

(10) În cazul proiectelor atribuite prin proceduri de evaluare şi selecţie a proiectelor de grant, cofinanţarea naţională se asigură de la bugetul de stat în proporţie de maximum 20%. Diferenţa până la procentajul de 25% din valoarea totală a proiectului reprezentând cofinanţarea naţională se asigură din sursele beneficiarului/partenerilor.

(11) În funcţie de importanţa proiectului de grant pentru politica de azil şi migraţie, contribuţia beneficiarului/partenerilor poate fi diminuată, în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (8) din Hotărârea Guvernului nr. 48/2015.