În Monitorul Oficial nr. 519 din 13 iulie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 102/2015 al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea soluţiilor de racordare a utilizatorilor la reţelele electrice de interes public.


Cea mai așteptată lucrare a acestui an. Codul de procedură penală. Comentariu pe articole , disponibilă acum în Legalis® . Accesează volumul!


În extras

CAPITOLUL I

Scop

Art. 1.

(1) Prezentul regulament reglementează etapele şi procedurile necesare pentru stabilirea soluţiei sau a variantelor de soluţie pentru racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public.

(2) Regulamentul stabileşte normele de conţinut pentru fişele şi studiile de soluţie pentru racordarea la reţeaua electrică a tuturor categoriilor de utilizatori.

Art. 2.

Aplicarea regulamentului contribuie la asigurarea accesului nediscriminatoriu al utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, oferind acestora posibilitatea de a alege varianta de soluţie pentru racordarea la reţea pe care, din punctul lor de vedere, o consideră cea mai avantajoasă, tehnic şi economic.

CAPITOLUL II

Domeniul de aplicare, definiţii şi abrevieri

Art. 3.

(1) Prevederile regulamentului se aplică la stabilirea soluţiilor de racordare a utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, respectiv pentru:

a) elaborarea fişelor de soluţie;

b) elaborarea studiilor de soluţie pentru utilizatorii noi sau existenţi care se dezvoltă;

c) elaborarea studiilor de modificare a soluţiilor de racordare a utilizatorilor existenţi;

d) avizarea studiilor de soluţie.

(2) Prevederile regulamentului nu se aplică la stabilirea soluţiilor de realizare a instalaţiilor de utilizare.

Art. 4.

(1) Termenii utilizaţi în prezentul regulament sunt definiţi în următoarele acte normative:

a) Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege;

b) Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulament de racordare;

c) Codul tehnic al reţelelor electrice de distribuţie, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 128/2008;

d) Codul tehnic al reţelei electrice de transport, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 20/2004, cu modificările ulterioare.

(2) Alţi termeni decât cei prevăzuţi la alin. (1) sunt definiţi în anexa nr. 1.

(3) Abrevieri:

ANRE — Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei;

JT — joasă tensiune;

kV — kilovolt;

kVA — kilovoltamper;

MT — medie tensiune;

MVA — megavoltamper;

MW — megawatt;

OTS — operator de transport şi de sistem;

PT — post de transformare;

SEN — Sistem electroenergetic naţional.

CAPITOLUL III

Clase de utilizatori şi principii de racordare la reţelele electrice de interes public

Art. 5.

Utilizatorii reţelelor electrice de interes public se clasifică în funcţie de puterea maximă absorbită sau evacuată în punctele de delimitare, considerată în analiza de stabilire a soluţiei de racordare şi dimensionare a instalaţiei de racordare astfel:

Clasa Putere maximă absorbită/evacuată (MVA)
A peste 50 MVA
B 7,5—50 MVA
C 2,5—7,5 MVA
D 0,1—2,5 MVA
E 0,03—0,1 MVA
F sub 0,03 MVA

Art. 6.

În funcţie de puterea solicitată, distanţa faţă de elementele reţelei electrice de interes public existente şi caracteristicile ei, racordarea instalaţiei utilizatorilor la aceasta se realizează, după caz:

a) direct la reţeaua electrică de distribuţie de joasă tensiune existentă aferentă unui post de transformare;

b) la reţeaua electrică de distribuţie de joasă tensiune, la barele unui post de transformare existent;

c) la reţeaua electrică de distribuţie de medie tensiune, direct sau prin racord şi post de transformare MT/JT nou;

d) la reţeaua electrică de distribuţie de 110 kV, direct sau prin staţie de transformare 110 kV/MT nouă;

e) la reţeaua electrică de transport, direct la tensiunea reţelei sau prin staţie de transformare nouă cu raport de transformare corespunzător.

Art. 7.

(1) Racordarea directă la reţeaua electrică de distribuţie de joasă tensiune aferentă unui post de transformare se realizează:

a) pentru utilizatori care se racordează prin branşament monofazat. Soluţia de racordare prin branşament monofazat se adoptă pentru puteri de până la 11 kVA;

b) pentru utilizatori care solicită branşament trifazat şi o putere sub 30 kVA.

(2) Pentru utilizatori care solicită branşament trifazat şi o putere de 30 kVA sau mai mare, racordarea se realizează, după caz:

a) la reţeaua electrică de distribuţie de joasă tensiune aferentă unui post de transformare existent;

b) la bara de joasă tensiune a unui post de transformare existent sau nou;

c) la reţeaua electrică de distribuţie de joasă tensiune redistribuită între posturile de transformare ca urmare a construirii unui post de transformare nou;

d) la reţeaua electrică de distribuţie de medie tensiune, prin racord şi post de transformare deţinut de utilizator.

(3) Racordarea conform alin. (2) lit. d) se admite şi pentru utilizatorii din categoriile prevăzute la alin. (1), numai în cazuri de excepţie, pentru locuri de consum izolate, unde nu există reţea electrică de distribuţie de joasă tensiune, cu condiţia ca acestea să nu fie locuinţe individuale.