În Monitorul Oficial nr. 481 din 1 iulie a.c. a fost publicată Legea nr. 173/2015 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea unor termene prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.


Cea mai așteptată lucrare a acestui an. Codul de procedură penală. Comentariu pe articole va fi disponibilă în Legalis® din luna iulie. Rezervă acum accesul la acest volum


În extras

Art. I

Se aprobă Ordonanţa Guvernului nr. 8 din 31 iulie 2014 pentru modificarea unor termene prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, adoptată în temeiul art. I pct. X din Legea nr. 119/2014 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 585 din 5 august 2014, cu următoarele modificări şi completări:

  1. Titlul ordonanţei se modifică şi va avea următorul cuprins:

ORDONANŢĂ

pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă“

2.Articolul I se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. I

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 110 din 24 februarie 2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, se modifică şi se completează după cum urmează:

1.La articolul 1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

«(2) Instituţiile publice definite conform Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi instituţiile publice locale definite conform Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, inclusiv cele care se finanţează integral din venituri proprii, care încadrează funcţionari publici şi/sau personal prin încheierea unui contract individual de muncă, după caz, acordă, în condiţiile legii, prime de vacanţă numai sub forma voucherelor de vacanţă.»

2.La articolul 1, după alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alineatele (21)–(24), cu următorul cuprins:

«(21) În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă, cu excepţia cazurilor în care se prevede în mod expres altfel, termenul „voucher de vacanţă“ va fi interpretat ca făcând referire atât la voucherul de vacanţă pe suport hârtie, cât şi la voucherul de vacanţă pe suport electronic.

(22) Voucherele de vacanţă pe suport electronic sunt bonuri de valoare emise în format electronic, reglementate exclusiv de prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă, fiind destinate exclusiv achiziţionării pachetelor de servicii turistice în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă.

(23) Voucherele de vacanţă pe suport hârtie şi pe suport electronic sunt emise în mod exclusiv pentru a fi folosite în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.

(24) Angajatorul stabileşte sub ce formă acordă voucherele de vacanţă de comun acord cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz.»

3.La articolul 1, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:

«(8) Prestarea serviciilor achiziţionate de către unităţile afiliate prin intermediul voucherelor de vacanţă se face în structuri de primire turistice, autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism.»

4.La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

«Art. 2

(1) Voucherele de vacanţă, atât pe suport hârtie, cât şi pe suport electronic, se emit numai de către unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice, denumite în continuare unităţi emitente.»

5.La articolul 2, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (11) şi (12), cu următorul cuprins:

«(11) Unităţile emitente desfăşoară această activitate numai în baza autorizaţiei de funcţionare, acordată de Ministerul Finanţelor Publice. Autorizaţia de funcţionare se acordă potrivit criteriilor stabilite de către Ministerul Finanţelor Publice, prin ordin al ministrului, astfel încât să se asigure dezvoltarea concurenţială a serviciilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.

(12) Pot avea calitatea de unităţi emitente persoanele juridice înfiinţate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi instituţiile de credit, persoane juridice române şi sucursalele instituţiilor de credit autorizate în state membre ale Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, potrivit legii, cu respectarea prevederilor alin. (1) şi (11).»

6.La articolul 2 alineatul (2), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:

«(2) Fiecare voucher de vacanţă pe suport hârtie este valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă şi cuprinde, cel puţin, următoarele menţiuni:».

7.La articolul 2 alineatul (2), după litera g) se introduc două noi litere, literele h) şi i), cu următorul cuprins:

«h) interdicţia de a utiliza voucherul de vacanţă în alte locuri decât în unităţile afiliate, definite potrivit art. 4 alin. (1);

  1. i) elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României.»

8.La articolul 2, după alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alineatele (21)–(25), cu următorul cuprins:

«(21) Fiecare voucher de vacanţă pe suport electronic este valabil numai dacă menţiunile prevăzute la alin. (2) lit. a), c), d), g), h) şi i) sunt înscrise pe voucherul de vacanţă pe suport electronic sau stocate într-un alt mod în acesta.

(22) Voucherele de vacanţă emise pe suport electronic pot fi alimentate exclusiv cu valoarea nominală a voucherelor de vacanţă acordate de către angajator şi pot fi utilizate doar pentru achiziţionarea pachetelor de servicii turistice.

(23) Voucherele de vacanţă emise pe suport electronic nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar.

(24) Unităţile emitente sunt obligate să deschidă conturi sau subconturi de plăţi distincte, prin care se vor derula sumele reprezentând încasările şi plăţile aferente valorii nominale a voucherelor de vacanţă, astfel încât să permită o evidenţă clară a sumelor utilizate în temeiul contractelor încheiate cu angajatorii şi cu unităţile afiliate.

(25) Unităţile emitente de vouchere de vacanţă pe suport electronic pot organiza platforme pentru emiterea voucherelor de vacanţă sau pot încheia contracte cu organizaţii care administrează scheme/aranjamente de plată ori alte organizaţii specializate, după caz.»

9.La articolul 2, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

«(3) Unităţile emitente sunt obligate să ia măsurile necesare pentru asigurarea circulaţiei voucherelor de vacanţă în condiţii de siguranţă.

(4) Voucherul de vacanţă are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înţelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic, în cazul în care voucherul a fost emis pe acest tip de suport.»

10.La articolul 3, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:

«(5) Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanţă pe suport hârtie sunt: 10, 20, 30, 40 şi 50 lei.»

11.La articolul 3, după alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (6)–(8), cu următorul cuprins:

«(6) Angajatorul care achiziţionează direct de la o unitate emitentă necesarul de vouchere de vacanţă pe suport hârtie achită atât contravaloarea nominală a voucherelor de vacanţă, cât şi costul imprimatului reprezentând voucherul de vacanţă.

(7) Angajatorul care contractează cu o unitate emitentă serviciul de emitere a voucherului de vacanţă pe suport electronic achită contravaloarea nominală a voucherelor de vacanţă distribuite angajaţilor, precum şi costul emiterii suportului electronic.

(8) Valoarea nominală a voucherelor de vacanţă acordată angajaţilor, fie pe suport hârtie, fie pe suport electronic, nu poate să fie diminuată în niciun mod.»

12.Articolul 31se modifică şi va avea următorul cuprins:

«Art. 31

Plafonul maxim cumulat al comisionului perceput de la angajator şi unitatea afiliată, de către unităţile emitente, este de 1% din valoarea voucherului de vacanţă.»

13.La articolul 4, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:

«(11) Autoritatea Naţională pentru Turism va transmite unităţilor emitente lista cu unităţile afiliate.»

14.La articolul 5, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

«(2) Orice plată se face numai prin intermediul societăţilor bancare sau prin unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, după caz, potrivit legii.

(3) Unităţile emitente vor plăti unităţilor afiliate cu care au încheiat contracte pentru decontarea voucherelor de vacanţă contravaloarea acestora după prestarea serviciilor de turism.»

15.La articolul 6, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

«(2) Contravaloarea serviciilor turistice prestate de către unităţile afiliate peste valoarea voucherelor de vacanţă se suportă de către angajat, titular al voucherelor de vacanţă.»