Şcoala de Vară este unul dintre cele mai importante proiecte ale Asociaţiei Tineretul ONU din România, aceasta fiind organizată anual. Scopul principal al acestui proiect este acela de a le oferi participanţilor atât cunoştinţe teoretice, cât şi practice în ceea ce priveşte domeniile Relaţiilor Internaţionale, al Ştiinţelor Politice sau al Studiilor de Securitate şi Diplomaţie.

Poster_UN-Youth-Summer-SchoolAşadar, între 20-26 iulie 2015, în Bucureşti, se va desfăşura cea de-a cincea ediţie, integral în limba engleză. Astfel, programul devine un bun cadru de comunicare interculturală, schimb de experienţă academică, dar şi un mediu propice dezvoltării competenţelor lingvistice şi abilităţii de a negocia şi de a te angaja în dezbateri constructive.

În acest an, pornind de la evenimentele din Ucraina, proiectul va avea tema generală The Ukraine: Beyond the Headlines (Criză Ucraineană: Dincolo de titlurile din ziare). Strategia geopolitică a Rusiei din urmă cu peste un an, specifică mai degrabă secolului XIX, a reprezentat un semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană, atrăgând după sine condamnările comunităţii internaţionale. În acest sens, se va pune accentul pe înţelegerea evoluţiei istorice a relaţiei dintre Ucraina şi Rusia, dar mai ales pe statutul Peninsulei Crimeea. Totodată, ne propunem aprofundarea şi consolidarea cunoştinţelor legate de provocările la adresa securităţii şi a păcii regionale şi globale, de analiză şi soluţionarea conflictelor, dar şi de arta diplomatică şi negocieri.

Pentru a le facilita participanţilor o înţelegere completă a realităţilor lumii ucrainene, vor fi organizate workshopuri şi prelegeri, grupate în module şi susţinute de cunoscuţi diplomaţi de carieră, specialişti sau profesori universitari consacraţi. Pe lângă dimensiunea educaţională şi de formare a Şcolii de Vară, accentul va fi pus pe formularea de soluţii viabile pentru problemele puse în discuţie prin privirea acestora dintr-o nouă perspectiva, prin prisma normelor de drept internaţional aplicabile şi a mizelor geopolitice ale conflictului.

De asemenea, programul oferă posibilitatea cunoaşterii lumii mediilor în care îşi desfăşoară activitatea diplomaţii şi oamenii politici, activităţile fiind structurate astfel încât să ofere o experienţă unică şi un instrument educaţional de care studenţii au nevoie pentru a-şi îmbogăţi cunoaşterea teoretică acumulată pe parcursul anilor universitari. Considerăm important contactul direct cu această sferă şi apreciem drept esenţială dorinţa de perfecţionare continuă a abilităţilor personale. Prin urmare, Şcoala de Vară va surprinde principalele aspecte ale evoluţiei metodei diplomatice, oferindu-le participanţilor cunoştinţe substanţiale din domeniile relevante.

În ceea ce priveşte Asociaţia Tineretul ONU din România, aceasta este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată şi condusă de către tineri, ale cărei scopuri sunt promovarea şi încurajarea valorilor şi activităţilor ONU în rândul tinerilor români, al societăţii româneşti şi al comunităţii internaţionale. În vederea realizării obiectivelor sale, Asociaţia îşi propune organizarea de conferinţe, workshop-uri, şcoli de vară, training-uri şi sesiuni de dezbateri ale problemelor sociale, economice, juridice, de drepturile omului, umanitare, de dezvoltare şi de securitate internaţională, precum şi organizarea de simulări academice ale instituţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Uniunii Europene sau NATO.

Pentru mai multe informații vizitați pagina oficială a evenimentului.