În Monitorul Oficial nr. 298 din 30 aprilie a.c. a fost publicată Decizia nr. 353/2015 a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio.


Codul insolvenței. Legea nr. 85/2014. Comentariu pe articole. Ediția 5 este acum Legalis®. Comandă cartea în Raftul Legalis®


În extras

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1.

(1) Prezenta decizie stabileşte procedura de acordare, modificare, încetare, prelungire şi cesionare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio.

(2) Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, denumită în continuare ANCOM,poate acorda dreptul de utilizare a unor frecvenţe radio unei persoane autorizate în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Ordonanţa-cadru.

Art. 2.

(1) Prezenta decizie se aplică pentru:

a) frecvenţele/benzile de frecvenţe radio cu utilizare neguvernamentală, conform Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe radio, denumit în continuare TNABF, utilizate pentru furnizarea de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice:

b) frecvenţele/benzile de frecvenţe radio cu utilizare în partaj neguvernamental/guvernamental, conform TNABF, utilizate pentru furnizarea de reţele neguvernamentale de comunicaţii electronice şi/sau servicii de comunicaţii electronice.

(2) Prezenta decizie nu se aplică pentru:

a) frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere, conform legii;

b) frecvenţele radio alocate/asignate pentru misiunile diplomatice, oficiile consulare şi reprezentanţele organizaţiilor internaţionale acreditate în România;

c) benzile de frecvenţe radio atribuite, conform TNABF, pentru serviciul de amator, atunci când sunt utilizate pentru aplicaţii în serviciul de amator;

d) benzile de frecvenţe radio atribuite, conform TNABF, serviciilor de radiodifuziune sonoră şi televiziune, atunci când sunt utilizate de către staţii de radiocomunicaţii în cadrul acestor servicii.

Art. 3.

(1) În cuprinsul prezentei decizii sunt aplicabile definiţiile prevăzute în Ordonanţa-cadru.

(2) În înţelesul prezentei decizii, prin autorizaţia de asignare a frecvenţelor, denumită în continuare AAF, care se constituie anexă la licenţa de utilizare a frecvenţelor radio, ANCOM stabileşte frecvenţe radio/benzi de frecvenţe radio, utilizate de una sau mai multe staţii de radiocomunicaţii, precum şi parametrii tehnici şi operaţionali asociaţi acestora.

Art. 4.

(1) Licenţa de utilizare a frecvenţelor radio, denumită în continuare LUF, cuprinde, în principal, datele de identificare ale titularului, drepturile de utilizare a spectrului acordate, care se concretizează în frecvenţa sau frecvenţele asignate, subbenzile de frecvenţe alocate sau, după caz, banda sau benzile de frecvenţe în care se vor realiza asignări în baza LUF, menţionarea serviciului de radiocomunicaţii şi desemnarea tipului de aplicaţie pentru care a fost acordată LUF, aria furnizării reţelei sau serviciului de comunicaţii electronice, condiţii tehnice şi operaţionale asociate drepturilor de utilizare, obligaţiile titularului, termenul de valabilitate a drepturilor de utilizare, termenul de punere în funcţiune a reţelei, data intrării în vigoare a drepturilor de utilizare (după caz), orice alte condiţii stabilite în conformitate cu prevederile art. 24 alin. (2) din Ordonanţa-cadru, precum şi alte obligaţii ce decurg din legislaţia în vigoare în domeniul comunicaţiilor electronice.

(2) AAF cuprinde, în principal, datele de identificare ale titularului, frecvenţa sau frecvenţele radio/benzile de frecvenţe radio asignate, parametrii tehnici şi operaţionali ai unei staţii de radiocomunicaţii sau, după caz, ai staţiilor de radiocomunicaţii din componenţa unei reţele, precum şi alte date relevante.

Art. 5.

(1) Utilizarea efectivă a frecvenţelor radio este permisă numai după obţinerea LUF, respectiv a AAF, în condiţiile prezentei decizii.

(2) Nu este necesară obţinerea LUF atunci când spectrul radio este utilizat prin intermediul unor echipamente de radiocomunicaţii care funcţionează în regim de recepţie, cu excepţia cazurilor în care spectrul radio este utilizat prin intermediul unor:

a) echipamente care operează în cadrul unor reţele în serviciile mobil maritim, mobil maritim prin satelit, mobil aeronautic, mobil aeronautic prin satelit, auxiliar meteorologic (inclusiv prin satelit), serviciile ştiinţifice prin satelit în regim activ sau pasiv (explorarea Pământului, cercetare spaţială, exploatare spaţială), radioastronomie;

b) echipamente din serviciul de radiodeterminare (inclusiv prin satelit), în cazul în care acestea sunt amplasate la ţărm/la sol şi operează în asociere cu nave/aeronave.

(3) Nu este necesară obţinerea AAF atunci când spectrul radio este utilizat prin intermediul unor echipamente de radiocomunicaţii care funcţionează în regim de recepţie, cu excepţia cazurilor în care spectrul radio este utilizat prin intermediul unor:

a) echipamente care fac parte integrantă din reţele ce includ staţii de emisie (în sensul că prin reţelele respective nu se pot furniza servicii de comunicaţii electronice în absenţa acestor echipamente de recepţie);

b) echipamente din serviciul de radiodeterminare (inclusiv prin satelit), în cazul în care acestea sunt amplasate la bordul navelor/aeronavelor.

(4) Nu este necesară obţinerea LUF în cazul în care spectrul radio este utilizat prin intermediul unor echipamente terminale de comunicaţii electronice care funcţionează în regim de emisie sau emisie/recepţie sub controlul unei reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia cazurilor în care spectrul radio este utilizat prin intermediul unor:

a) terminale care operează într-o reţea din cadrul serviciilor de radiocomunicaţii prin satelit pentru care nu există LUF în vederea furnizării de servicii de comunicaţii electronice în România;

b) terminale care operează în cadrul unor reţele în serviciul mobil terestru alcătuite din staţii mobile şi/sau portabile, fără staţie de bază.

(5) Nu este necesară obţinerea AAF în cazul în care spectrul radio este utilizat prin intermediul unor echipamente terminale de comunicaţii electronice care funcţionează în regim de emisie sau emisie/recepţie exclusiv sub controlul unei reţele de comunicaţii electronice pentru care există LUF, cu următoarele excepţii:

a) echipamente terminale care operează sub controlul unor reţele în cadrul serviciilor mobil maritim, mobil maritim prin satelit, mobil aeronautic, mobil aeronautic prin satelit, fix prin satelit, al unor reţele de comunicaţii mobile profesionale (inclusiv acelea cu acces public restrâns) în serviciul mobil terestru, precum şi al unor reţele de tip punct-multipunct pentru uz propriu în serviciul fix;

b) echipamente terminale care operează sub controlul unor reţele în cadrul serviciului de radiodeterminare (inclusiv prin satelit), în cazul în care acestea sunt amplasate la bordul navelor/aeronavelor sau atunci când operează la ţărm/la sol în asociere cu acestea.

(6) Pentru sistemele de comunicaţii globale prin satelit şi sistemele de comunicaţii mobile celulare la bordul navelor sau al aeronavelor, care nu deţin infrastructură (spre exemplu, staţii coordonatoare, staţii de calibrare etc.) pe teritoriul României, dreptul de utilizare a spectrului radio în vederea furnizării de servicii de comunicaţii electronice în România va fi conferit prin LUF.

(7) În cazul în care sistemele prevăzute la alin. (6) deţin şi infrastructură pe teritoriul României, dreptul de utilizare a spectrului radio în vederea furnizării de reţele şi servicii de comunicaţii electronice în România va fi conferit prin LUF şi AAF.

Art. 6.

Dreptul de utilizare a spectrului radio conferit prin LUF se poate concretiza în alocări de canale radio/subbenzi de frecvenţe radio pe o anumită arie geografică sau în asignări de frecvenţe radio/subbenzi de frecvenţe radio în funcţie de tipul reţelelor ori al serviciilor de comunicaţii electronice solicitate şi de serviciul de radiocomunicaţii în care acestea se încadrează, având în vedere şi strategia de dezvoltare a comunicaţiilor electronice şi politica de gestionare a spectrului de frecvenţe radio.