În Monitorul Oficial nr. 280 din 27 aprilie a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 257/2015 privind aprobarea Metodologiei de elaborare a planurilor de calitate a aerului, a planurilor de acţiune pe termen scurt şi a planurilor de menţinere a calităţii aerului.


Codul insolvenței. Legea nr. 85/2014. Comentariu pe articole. Ediția 5 este acum Legalis®. Comandă cartea în Raftul Legalis®


În extras

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1.

Metodologia stabileşte procedura prin care se asigură cadrul juridic, organizatoric, funcţional şi o concepţie unitară de întocmire a planurilor de calitate a aerului, a planurilor de acţiune pe termen scurt şi a planurilor de menţinere a calităţii aerului, de consultare a publicului, de aprobare, de punere în aplicare, de monitorizare şi de raportare a stadiului şi a efectelor realizării măsurilor din aceste planuri către instituţiile naţionale şi europene.

Art. 2.

Termenii şi expresiile folosite în prezenta metodologie au înţelesul prevăzut de Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, denumită în continuare lege.

Art. 3.

Atribuţiile şi responsabilităţile autorităţilor, instituţiilor şi organismelor, stabilite prin prezenta metodologie, sunt cele prevăzute la art. 7—24 din lege.

Art. 4.

(1) În conformitate cu prevederile legii şi ale prezentei metodologii se întocmesc următoarele tipuri de planuri:

  1. a) planuri de calitate a aerului;
  2. b) planuri de menţinere a calităţii aerului;
  3. c) planuri de acţiune pe termen scurt.

(2) Poluanţii pentru care se întocmesc planuri şi valorile-limită/valorile-ţintă sunt menţionate în anexele nr. 1 şi 3 la lege.

(3) În ariile din aglomerările şi zonele clasificate în regim de gestionare I, aşa cum este definit la art. 42 lit. a) din lege, se elaborează planuri de calitate a aerului.

(4) În ariile din aglomerările şi zonele clasificate în regim de gestionare II, aşa cum este definit la art. 42 lit. b) din lege, se elaborează planuri de menţinere a calităţii aerului.

(5) În zonele şi aglomerările în care există riscul de depăşire a pragurilor de alertă, prevăzute la lit. E din anexa nr. 3 la lege, se elaborează planuri de acţiune pe termen scurt.

Art. 5.

(1) Aglomerările şi zonele de evaluare a calităţii aerului înconjurător în care se delimitează arii clasificate în regimul de gestionare I sau II sunt prevăzute în anexa nr. 2 la lege.

(2 Centrul de Evaluare a Calităţii Aerului, denumit în continuare CECA, realizează clasificarea în regimuri de gestionare a ariilor din zone şi aglomerări, pe baza rezultatelor măsurărilor şi a studiilor de modelare, pe care o supune spre aprobare autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

(3) Lista unităţilor administrativ-teritoriale din fiecare arie se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

CAPITOLUL II

Planul de calitate a aerului

SECŢIUNEA 1

Dispoziţii generale

Art. 6.

(1) Planul de calitate a aerului reprezintă setul de măsuri cuantificabile din punctul de vedere al eficienţei lor, pe care titularul/titularii de activitate trebuie să le ia, astfel încât să fie atinse valorile-limită pentru poluanţii: dioxid de sulf, dioxid de azot, oxizi de azot, particule în suspensie (PM10), benzen, monoxid de carbon, plumb sau valorile-ţintă pentru arsen, cadmiu, nichel, benzo(a)piren şi PM2,5, astfel cum sunt ele stabilite în anexa nr. 3 la lege.

(2) În planul de calitate a aerului pot fi incluse şi măsuri din cadrul planurilor de acţiune pe termen scurt, precum şi măsuri specifice vizând protecţia copiilor şi a altor grupuri sensibile ale populaţiei.

(3) Setul de măsuri cuantificabile din planul de calitate a aerului se pot stabili pe o perioadă de maximum 5 ani.

Art. 7.

La elaborarea planului de calitate a aerului trebuie să se asigure, pe cât posibil, concordanţa cu alte planuri/programe întocmite potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.879/2006 pentru aprobarea Programului naţional de reducere progresivă a emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot, compuşi organici volatili şi amoniac, ale Hotărârii Guvernului nr. 440/2010 privind stabilirea unor măsuri pentru limitarea emisiilor în aer ale anumitor poluanţi proveniţi de la instalaţiile mari de ardere, ale Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale şi ale Hotărârii Guvernului nr. 321/2005 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.