În Monitorul Oficial nr. 23 din 13 ianuarie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 5204/2014 al Ministerului Educației Naționale privind aprobarea Metodologiei de înscriere şi înregistrare a calificărilor din învăţământul superior în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS).


Noul Cod civil. Comentariu pe articole. Ediția 2. Adăugită și revizuită – Comandă acum în Legalis®


În extras

1. Generalităţi

Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS) este parte integrantă a Registrului Naţional al Calificărilor (RNC) împreună cu Registrul Naţional al Calificărilor Profesionale (RNCP) şi reprezintă un instrument care stabileşte structura calificărilor, asigură recunoaşterea naţională, precum şi compatibilitatea şi comparabilitatea internaţională a calificărilor dobândite în cadrul sistemului de învăţământ superior şi vizează introducerea unei calificări din piaţa muncii, în concordanţă cu Registrul Naţional al Calificărilor şi Cadrul european al calificărilor.

Prin înscrierea în RNCIS a calificărilor pot fi recunoscute şi relaţionate toate rezultatele învăţării dobândite în cadrul sistemului de învăţământ superior şi este asigurată coerenţa calificărilor şi a titlurilor acordate.

Înscrierea calificărilor în RNCIS este o condiţie necesară autorizării/acreditării programelor de studii oferite de către instituţiile de învăţământ superior abilitate de lege în acest scop, pentru a demonstra legătura dintre calificările obţinute şi cerinţele pieţei muncii.

Se pot înscrie în RNCIS acele calificări dezvoltate pe baza standardelor ocupaţionale pentru educaţie şi formare profesională destinate calificărilor/ocupaţiilor aferente nivelurilor de calificare pentru învăţământ superior 5, 6, 7 şi 8 conform Cadrului Naţional al Calificărilor (CNC).

RNCIS asigură conformitatea competenţelor dobândite în învăţământul superior cu cele solicitate de ocupaţiile existente în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR).

Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC) menţine un dialog permanent cu instituţiile implicate în sistemul naţional al calificărilor şi se consultă cu toate organismele abilitate cu privire la:

— armonizarea calificărilor învăţământului superior cu cerinţele pieţei muncii;

— corespondenţa calificărilor din învăţământul superior cu nivelurile de calificare din CNC;

— proiectarea unui curriculum universitar pornind de la competenţele profesionale solicitate de piaţa muncii.

Fiecare calificare din RNCIS este definită în termeni de rezultate ale învăţării, exprimată prin competenţe aferente nivelurilor de calificare pentru învăţământ superior 5, 6, 7 şi 8, conform CNC.

Introducerea unor noi calificări în RNCIS se face condiţionat de existenţa a minimum o ocupaţie în COR destinată acelei calificări.

Informaţiile solicitate la înscrierea programelor de studii universitare de licenţă sau maşter în RNCIS necesită date care demonstrează eficienţa şi eficacitatea învăţării în cadrul acestora. O parte dintre aceste informaţii sunt cuprinse şi în suplimentul de diplomă în format Europass utilizat pentru înregistrarea unei calificări în RNCIS sau actualizarea celor existente.

Termenii şi definiţiile utilizate în formularele necesare înscrierii sau actualizării informaţiilor din RNCIS coincid cu cele utilizate în ISCED (Standardul Internaţional pentru Educaţie) — 2013.

Instituţiile de învăţământ superior acreditate şi cele autorizate să funcţioneze provizoriu sunt obligate ca la autorizarea/ acreditarea sau evaluarea periodică a oricărui program de studiu să înscrie/actualizeze datele în RNCIS.