În Monitorul Oficial nr. 964 din 30 decembrie 2014  a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital.


Codul penal. Comentariu pe articole – Comandă acum în Legalis®


În extras

Art. I

Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 571 din 29 iunie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 2 alineatul (1) punctul 33, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„b) obligaţiuni şi alte titluri de creanţă, inclusiv titluri de stat, negociabile pe piaţa de capital;“.

2. La articolul 2 alineatul (1), după punctul 36 se introduce un nou punct, punctul 37, cu următorul cuprins:

„37. administrare de portofolii individuale – gestionarea discreţionară şi individualizată de portofolii incluzând unul sau mai multe instrumente financiare, în cadrul unui mandat acordat de client.“

3. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 7

(1) Capitalul iniţial al unei S.S.I.F. va fi determinat cu respectarea reglementărilor Uniunii Europene, putând fi format din unul sau mai multe din elementele prevăzute la lit. a)–e) ale paragrafului 1 al art. 26 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi societăţile de investiţii şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012.

(2) S.S.I.F. care nu efectuează tranzacţii cu instrumente financiare pe cont propriu sau care nu se angajează să subscrie în cadrul emisiunilor de instrumente financiare pe baza unui angajament ferm, dar care deţine fondurile băneşti şi/sau instrumentele financiare ale clienţilor şi oferă unul sau mai multe dintre următoarele servicii va dispune de un nivel al capitalului iniţial egal cu echivalentul în lei al sumei de 125.000 euro:

a) preluarea şi transmiterea ordinelor investitorilor privind unul sau mai multe instrumente financiare;

b) executarea ordinelor investitorilor, cu privire la instrumente financiare;

c) administrarea portofoliilor de investiţii individuale în instrumente financiare.

(3) S.S.I.F. care execută ordinele investitorilor referitoare la instrumente financiare poate să deţină asemenea instrumente în cont propriu dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:

a) asemenea poziţii apar numai ca rezultat al incapacităţii societăţii de a executa întocmai ordinele investitorilor;

b) valoarea totală de piaţă a tuturor poziţiilor de acest fel este supusă unui plafon de 15% din capitalul iniţial al societăţii;

c) societatea îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 92–95 şi partea a IV-a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

d) asemenea poziţii au caracter accidental şi provizoriu şi sunt limitate în mod strict la timpul necesar de a duce la îndeplinire tranzacţia în cauză.

(4) S.S.I.F. dispune de un nivel al capitalului iniţial egal cu echivalentul în lei a 50.000 euro în cazul în care nu este autorizată să tranzacţioneze pe cont propriu sau să subscrie în cadrul emisiunilor de instrumente financiare în baza unui angajament ferm şi nu deţine fondurile sau instrumentele financiare ale clienţilor.

(5) Deţinerea de către o S.S.I.F. de poziţii pe instrumente financiare, care nu se află în portofoliul tranzacţionabil al respectivei S.S.I.F., cu scopul de a investi fondurile proprii nu va fi considerată tranzacţionare în legătură cu serviciile prevăzute la alin. (2) sau în cazurile prevăzute la alin. (3).

(6) S.S.I.F. care sunt autorizate să presteze numai consultanţă de investiţii şi/sau să preia şi să transmită ordinele investitorilor, fără a deţine fondurile sau instrumentele financiare ale clienţilor lor şi care din acest motiv nu se pot afla în poziţie debitoare faţă de respectivii clienţi, dispun după caz de:

a) un nivel al capitalului iniţial egal cu echivalentul în lei a 50.000 euro;

b) asigurare de răspundere civilă profesională cu acoperire pe întreg teritoriul Uniunii Europene sau o altă garanţie comparabilă de angajare a răspunderii pentru neglijenţă profesională, reprezentând cel puţin 1.000.000 euro pentru fiecare cerere de despăgubire şi în total 1.500.000 euro pe an pentru toate cererile de despăgubire; sau

c) o combinaţie de capital iniţial şi asigurare de răspundere civilă profesională sub o formă din care să rezulte un nivel al acoperirii echivalent cu cel prevăzut la lit. a) şi b).

(7) Prevederile alin. (6) se aplică în mod corespunzător şi S.S.I.F. care sunt autorizate să presteze servicii de administrare a portofoliilor individuale, fără a deţine fondurile sau instrumentele financiare ale clienţilor lor şi care din acest motiv nu se pot afla în poziţie debitoare faţă de respectivii clienţi, conform prevederilor legislaţiei Uniunii Europene.

(8) S.S.I.F., altele decât cele prevăzute la alin. (2)–(7), vor dispune de un nivel al capitalului iniţial egal cu echivalentul în lei a 730.000 euro.

(9) În scopul respectării cerinţelor prevăzute de legislaţia Uniunii Europene, A.S.F. modifică, prin hotărâre a Consiliului A.S.F., nivelul capitalului iniţial al S.S.I.F.

(10) Cursul de referinţă la care se face referire în acest articol se stabileşte anual conform prevederilor art. 218 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.“