În Monitorul Oficial nr. 881 din 4 decembrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 1846/2408/2014 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice privind punerea în aplicare a prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol.


Comandă acum cele mai noi volume din Raftul Legalis® – Noul Cod penal și Noul Cod de procedură penală


În extras

Art. 1.

(1) Se aprobă modelul atestatului de producător eliberat de primari persoanelor fizice care desfăşoară o activitate economică în sectorul agricol.

(2) Modelul şi conţinutul atestatului de producător sunt prevăzute în anexa nr. 1.

Art. 2.

(1) Formularul atestatului de producător are caracteristicile tehnice cuprinse în lista prevăzută în anexa nr. 2.

(2) Pe baza solicitărilor comunicate de primari, consiliile judeţene/Consiliul General al Municipiului Bucureşti solicită Companiei Naţionale „Imprimeria Naţională” — S.A. tipărirea necesarului de formulare.

Art. 3.

(1) Primarii eliberează atestate de producător cu respectarea următorului regim de completare a acestora:

a) numele şi prenumele titularului — se înscriu numele şi prenumele persoanei fizice care solicită atestat de producător;

b) datele de identificare ale titularului — se completează cu datele privind adresa de domiciliu, seria şi numărul CI/BI, CNP;

c) produsele pentru care se solicită emiterea atestatului de producător — se înscriu toate produsele vegetale rezultate din culturi de câmp, culturi în spaţii protejate, plantaţii, pepiniere, păşuni şi fâneţe, după caz, sau toate produsele zootehnice, piscicole, sericicole, după caz, suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale deţinute de titular.

(2) Atestatul de producător este valabil un an calendaristic de la data emiterii şi se vizează semestrial la cererea titularului.

Art. 4.

(1) La nivelul fiecărei primării se înfiinţează, se organizează şi se gestionează Registrul pentru evidenţa atestatelor de producător, pe suport hârtie şi în format electronic, care cuprinde cel puţin informaţii privind datele de identificare ale titularului atestatului de producător, suprafaţa de teren agricol utilizată şi/sau efectivele de animale deţinute.

(2) Modelul şi conţinutul Registrului pentru evidenţa atestatelor de producător sunt prevăzute în anexa nr. 3.

Art. 5.

(1) Atestatul de producător îşi încetează valabilitatea în următoarele cazuri:

a) la expirarea termenului pentru care a fost eliberat;

b) în caz de deces al titularului;

c) la solicitarea titularului.

(2) Eliberarea atestatului de producător cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol atrage după sine nulitatea acestuia.

(3) În situaţia pierderii/distrugerii/furtului atestatului de producător, titularul acestuia este obligat să anunţe în termen de 24 de ore unitatea de poliţie cea mai apropiată, precum şi autoritatea emitentă, care poate emite, la cerere, un duplicat cu aceeaşi valabilitate cu a atestatului iniţial, operând menţiunea corespunzătoare în Registrul pentru evidenţa atestatelor de producător.

Art. 6.

Anexele nr. 1—3 fac parte integrantă din prezentul ordin.