În Monitorul Oficial nr. 870 din 28 noiembrie a.c. a fost publicat Regulamentul nr. 17/2014 al Autorităţii de Supraveghere Financiară privind statutul juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe Piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate.


Comandă acum cele mai noi volume din Raftul Legalis® – Noul Cod penal și Noul Cod de procedură penală


În extras

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1.

Prezentul regulament stabileşte reguli şi proceduri cu privire la statutul juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe Piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe Piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate, denumită în continuare Legea nr. 151/2014.

Art. 2.

Termenii, abrevierile şi expresiile utilizate în prezentul regulament au semnificaţia prevăzută în Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 297/2004.

CAPITOLUL II

Reguli privind admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată/sistem alternativ de tranzacţionare

Art. 3.

(1) În situaţia în care adunarea generală extraordinară a acţionarilor aprobă iniţierea demersurilor pentru admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, societatea ale cărei acţiuni sunt tranzacţionate pe Piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate depune la Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., cererea de aprobare a prospectului de admitere la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, în termenul prevăzut la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 151/2014 şi cu respectarea prevederilor art. 89 alin. (6) din Regulamentul nr. 1/2006 privind emitenţii şi operaţiunile cu valori mobiliare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 23/2006, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul C.N.V.M. nr. 1/2006.

(2) Prospectul prevăzut la alin. (1) se întocmeşte în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 809/2004 al Comisiei din 29 aprilie 2004 de punere în aplicare a Directivei 2003/71/CE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte informaţiile conţinute în prospectele, structura prospectelor, includerea de informaţii prin trimiteri, publicarea prospectelor şi difuzarea comunicatelor cu caracter publicitar, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul (CE) nr. 809/2004. În cadrul prospectului pot fi încorporate informaţii prin trimitere la unul sau mai multe documente publicate anterior sau simultan şi aprobate de C.N.V.M./A.S.F. sau depuse la C.N.V.M./A.S.F., în conformitate cu prevederile art. 186 şi ale art. 211 alin. (3) din Legea nr. 297/2004, precum si cu prevederile art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 809/2004.

(3) Odată cu transmiterea către A S.F. a cererii de aprobare a prospectului, emitentul depune la operatorul de piaţă o cerere de admitere la tranzacţionare, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. (1) din Regulamentul C.N.V.M. nr. 1/2006.

(4) În vederea analizării cererii de aprobare a prospectului de către A.S.F., persoana care solicită admiterea la tranzacţionare transmite A.S.F. decizia operatorului de piaţă privind acordul de principiu referitor la admiterea la tranzacţionare a valorilor mobiliare pe piaţa reglementată aflată în administrarea respectivului operator de piaţă, în conformitate cu art. 89 alin. (61) din Regulamentul C.N.V.M. nr. 1/2006, sau, după caz, transmite A.S.F. decizia motivată a operatorului de piaţă privind neacordarea acordului de principiu.

(5) Prin decizia de aprobare sau de respingere a prospectului, A.S.F. se pronunţă cu privire la admiterea sau respingerea cererii de admitere la tranzacţionare, cu luarea în considerare a acordului de principiu sau a deciziei operatorului de piaţă privind respingerea acordului de principiu. A.S.F. poate aproba admiterea la tranzacţionare a acţiunilor în conformitate cu art. 214, respectiv art. 217 alin. (3) din Legea nr. 297/2004.

Art. 4.

(1) În situaţia în care adunarea generală extraordinară a acţionarilor aprobă iniţierea demersurilor pentru tranzacţionarea acţiunilor societăţii în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare, societatea ale cărei acţiuni sunt tranzacţionate pe Piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate depune la A.S.F., în termenul prevăzut la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 151/2014, cererea de tranzacţionare în cadrul unui sistem alternativ însoţită de acordul de principiu al operatorului de sistem cu privire la tranzacţionarea acţiunilor în cadrul sistemului alternativ pe care îl administrează sau, după caz, de decizia sa motivată privind neacordarea acordului de principiu, cu privire la tranzacţionarea acţiunilor în cadrul sistemului alternativ.

(2) Decizia A.S.F. de admitere la tranzacţionare sau de respingere a cererii de admitere la tranzacţionare în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare se ia în baza transmiterii de către societate a dovezii remiterii către operatorul de sistem a documentelor solicitate prin reglementările sistemului alternativ de tranzacţionare.