În Monitorul Oficial nr. 805 din 5 noiembrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 112/2014 al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru modificarea şi completarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 72/2013.


Comandă acum cele mai noi volume din Raftul Legalis® – Noul Cod penal și Noul Cod de procedură penală


În extras

Art. I.

Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 72/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 623 din 8 octombrie 2013, se modifică şi se completează după cum urmează:

  1. La articolul 15 se introduc două noi alineate, alineatele (2) şi (3), cu următorul cuprins:

„(2) În situaţii excepţionale care conduc la necesitatea modificării semnificative a planurilor de investiţii, cum ar fi: modificări importante ale legislaţiei primare, schimbarea controlului asupra operatorului de distribuţie din acţionar majoritar de stat în acţionar majoritar privat, reorganizare efectuată prin fuziune (comasare, absorbţie) sau divizare (totală sau parţială), operatorii de distribuţie au dreptul să solicite autorităţii competente, în primul an al unei perioade de reglementare, corectarea proiecţiei tarifelor de distribuţie pentru acea perioadă de reglementare sau pentru un an.

(3) Autoritatea competentă analizează solicitarea operatorilor de distribuţie şi poate corecta proiecţia tarifelor de distribuţie, cu respectarea principiilor prezentei metodologii.”

  1. Articolul 39 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 39

Câştigul de eficienţă obţinut de operatorul de distribuţie pe fiecare nivel de tensiune din realizarea unui CPT mai mic decât ţinta aprobată este lăsat la dispoziţia operatorilor de distribuţie la sfârşitul perioadei de reglementare în proporţie de 25% pentru nivelurile de înaltă şi medie tensiune, respectiv de 50% pentru nivelul de joasă tensiune, dacă CPT realizat este mai mic decât ţinta de CPT pentru fiecare nivel de tensiune şi pentru fiecare an al perioadei de reglementare.”

  1. La articolul 54, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:

„(11) Începând cu cea de-a patra perioadă de reglementare, valoarea BARp la data de 31 decembrie a anului de referinţă al unei perioade de reglementare p+1 nu se mai actualizează cu RI.”

  1. La articolul 56, alineatul (2) se abrogă.
  2. La articolul 59 alineatul (4), după litera c) se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:

„d) înlocuiri ale unor părţi componente ale mijloacelor fixe.”

  1. După articolul 61 se introduce un nou articol, articolul 611, cu următorul cuprins:

„Art. 611

(1) Operatorii de distribuţie au dreptul să încadreze în categoria investiţiilor cheltuielile aferente înlocuirii unor părţi componente ale mijloacelor fixe care au ca rezultat îmbunătăţirea parametrilor tehnici sau sunt indispensabile la intervale regulate, pentru a asigura continuarea exploatării mijloacelor fixe respective la parametrii normali.

(2) Investiţiile prevăzute la alin. (1) se includ în programul de investiţii anual şi reprezintă cel mult 10% din valoarea totală aprobată anterior a acestuia.

(3) Valoarea investiţiilor anuale de la alin. (1) reduce valoarea costurilor de operare şi mentenanţă controlabile recunoscute în venitul reglementat pentru anul respectiv.

(4) Pentru investiţiile prevăzute la alin. (1) se aplică o rată reglementată a rentabilităţii redusă cu 3 puncte procentuale faţă de rata reglementată a rentabilităţii precizată la art. 122.”

  1. Articolul 62 se abrogă.