În Monitorul Oficial nr. 709 din 29 septembrie a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 749/2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale.


Citește acum cele mai noi volume din Raftul Legalis® – Noul Cod penal și Noul Cod de procedură penală


În extras

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1

(1) Contractul de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale se atribuie prin procedura licitaţiei publice deschisă organizată de ministerul de resort, în calitate de autoritate contractantă.

(2) Principiile care stau la baza atribuirii contractului de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale sunt:

  1. a) nediscriminarea;
  2. b) tratamentul egal;
  3. c) recunoaşterea reciprocă;
  4. d) transparenţa;
  5. e) proporţionalitatea;
  6. f) eficienţa utilizării fondurilor;
  7. g) asumarea răspunderii.

(2) Comisia de evaluare a ofertelor este numită prin ordin al ministrului economiei, pentru fiecare licitaţie publică în parte.

Art. 2

În vederea atribuirii contractelor de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale se vor parcurge următoarele etape:

  1. a) iniţierea procedurii de concesionare, ulterior primirii unei solicitări de la o persoană sau autoritate publică interesată, potrivit prevederilor legii; solicitarea este însoţită de un studiu de fezabilitate aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, denumită în continuare ANRE;
  2. b) elaborarea de către concedent a studiului de fundamentare a deciziei de concesionare;
  3. c) aprobarea concesionării serviciului public de distribuţie a gazelor naturale pentru una sau mai multe zone delimitate – unităţi administrativ-teritoriale: comune, oraşe, judeţe;
  4. d) întocmirea documentaţiei de atribuire, conform anexei A „Documentaţia-cadru de atribuire“;
  5. e) organizarea şi desfăşurarea licitaţiei publice deschise;
  6. f) încheierea contractului de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale.

CAPITOLUL II

Iniţierea procedurii de concesionare

Art. 3

(1) Persoanele juridice sau autorităţile publice interesate solicită, potrivit prevederilor art. 104 alin. (2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, iniţierea de către ministerul de resort a procesului de atribuire a concesiunii.

(2) Studiul de fezabilitate avizat de ANRE potrivit prevederilor legii, care însoţeşte solicitarea prevăzută la alin. (1) este parte integrantă din documentaţia de atribuire a concesiunii.

(3) În cazul în care solicitantul este o unitate administrativ-teritorială, studiul de fezabilitate întocmit conform art. 2 lit. a) este pus la dispoziţie cu titlu gratuit.

Art. 4

(1) Solicitarea de concesionare a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale cuprinde datele de identificare ale solicitantului, obiectul concesiunii, precum şi hotărârile consiliului local privind:

  1. a) punerea la dispoziţia concesionarului a terenurilor necesare pentru realizarea obiectivelor aferente sistemului de distribuţie a gazelor naturale pe toată durata concesiunii, precum şi a terenurilor necesare organizării de şantier pe durata realizării investiţiei – din hotărârea consiliului local trebuie să rezulte clar modalitatea de punere la dispoziţie a terenurilor – cu privire la care consiliul local are competenţa legală de autoritate deliberativă. În cazul în care lucrările se vor desfăşura şi pe terenurile altor unităţi administrativ-teritoriale – reţeaua presupune lucrări pe terenuri şi traversarea altor unităţi administrativ-teritoriale învecinate – se vor prezenta şi hotărârile consiliilor locale aferente;
  2. b) regimul juridic al terenurilor adiacente reţelei de distribuţie a gazelor naturale şi părţile componente ale sistemului de distribuţie care sunt bunuri proprietate publică/privată a comunei/oraşului sau bunuri proprietate a unor persoane fizice/juridice;
  3. c) lungimi şi diametre de conducte, staţii de reglare de sector, valoarea şi finanţatorul acestora, precum şi pretenţiile acestuia şi/sau ale investitorului interesat privind punerea la dispoziţia concesionarului a acestora, în cazul în care există lucrări realizate până în momentul demarării procedurii de concesionare a serviciului public de distribuţie, pentru sistemul de distribuţie a gazelor naturale.

(2) Solicitarea de concesionare a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale este însoţită şi de:

  1. a) avizul Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale „Transgaz“ – S.A., în cazul în care soluţia de alimentare cu gaze naturale prevede alimentarea din Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.043/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind accesul la sistemul naţional de transport al gazelor naturale, a Regulamentului privind accesul la sistemele de distribuţie a gazelor naturale şi a Regulamentului privind accesul la conductele de alimentare din amonte, cu modificările şi completările ulterioare;
  2. b) dovada deţinerii de către solicitant a terenurilor necesare pentru realizarea obiectivelor aferente sistemului de distribuţie a gazelor naturale pe toată durata concesiunii, precum şi a terenurilor necesare organizării de şantier pe durata realizării investiţiei;
  3. c) în cazul în care alimentarea viitoarei reţele de distribuţie proiectată se va realiza dintr-un sistem de distribuţie a gazelor naturale existent într-o localitate vecină este necesar acordul de acces, cu respectarea art. 147 şi 148 din Legea nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare;
  4. d) certificatul de urbanism eliberat de primăria unităţii administrativ-teritoriale unde urmează a se concesiona serviciul şi avizele de principiu privind asigurarea utilităţilor;
  5. e) avizele/acordurile acordate conform lit. a) şi c) nu vor putea fi schimbate pe perioada execuţiei lucrărilor de investiţii decât în situaţii temeinic justificate.

(3) Pentru lucrările realizate în condiţiile prevăzute la lit. c) a alin. (1) este obligatoriu ca acestea să se regăsească în studiul de fezabilitate aprobat de ANRE.