În Monitorul Oficial nr. 692 din 22 septembrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 83/2014 al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei privind aprobarea Regulamentului pentru autorizarea persoanelor fizice care desfăşoară activităţi în sectorul gazelor naturale.


Citește acum cele mai noi volume din Raftul Legalis® – Noul Cod penal și Noul Cod de procedură penală


În extras

Cadru legislativ

Art. 1.

(1) Prezentul regulament, denumit în continuare Regulament, este elaborat în conformitate cu dispoziţiile art. 10 alin. (1) lit. e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, şi cu prevederile art. 121 alin. (3) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Activităţile de proiectare, execuţie şi exploatare a obiectivelor/sistemelor din sectorul gazelor naturale, precum şi a instalaţiilor de utilizare se realizează de către instalatori autorizaţi de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) sau de către personal calificat/necalificat sub coordonarea directă a instalatorilor autorizaţi.

(3) Activităţile de verificare a proiectelor şi expertiză tehnică a obiectivelor/sistemelor/instalaţiilor din sectorul gazelor naturale se realizează de către verificatori de proiecte şi experţi tehnici atestaţi de către ANRE.

(4) Activităţile de verificare a proiectelor şi expertiza tehnică a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale se realizează de către verificatori de proiecte, respectiv de către experţi tehnici atestaţi de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

CAPITOLUL II

Scop

Art. 2.

(1) Prezentul regulament are ca scop stabilirea condiţiilor, termenelor şi procedurilor de acordare, suspendare şi retragere a calităţii de instalator autorizat în domeniul gazelor naturale persoanelor fizice, pentru activităţile de proiectare, execuţie şi exploatare a obiectivelor/sistemelor/instalaţiilor din domeniul gazelor naturale, conform tabelului nr. 1:

Tabelul nr. 1

Activitate Tip obiectiv/sistem/instalaţie Tip autorizaţie
Proiectare Instalaţii de utilizare a gazelor naturale/biogaz/biometan PGIU
Instalaţii GNCV sau instalaţii GNC PGNC
Sisteme de distribuţie (SD) PGD
Instalaţii de producere/stocare biogaz/biometan (BG)
Sisteme de transport (ST) PGT
Instalaţii tehnologice de suprafaţă/conducte din amonte (CA)
Instalaţii tehnologice înmagazinare (IT)
Instalaţii de utilizare a gazelor naturale de înaltă presiune (IU)
Execuţie/Exploatare Instalaţii de utilizare a gazelor naturale/biogaz/biometan EGIU
Instalaţii GNCV şi instalaţii GNC EGNC
Sisteme de distribuţie (SD) EGD
Instalaţii de producere/stocare biogaz/biometan (BG)
Sisteme de transport (ST) EGT
Instalaţii tehnologice de suprafaţă/conducte din amonte (CA)
Instalaţii tehnologice înmagazinare (IT)
Instalaţii de utilizare a gazelor naturale de înaltă presiune (IU)