În Monitorul Oficial nr. 579 din 4 august a.c. a fost publicată Decizia nr. 27/2014 Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile pentru aprobarea Procedurii privind clasificarea auditorilor statutari şi firmelor de audit în funcţie de riscul de afectare a credibilităţii raportărilor financiare.


Descoperă Raftul Legalis® – cea mai flexibilă soluție de doctrină online


În extras

Art. 1

Obiectul prezentei proceduri îl constituie clasificarea auditorilor statutari şi firmelor de audit în funcţie de riscul de afectare a credibilităţii raportărilor financiare, în vederea planificării inspecţiilor privind revizuirea calităţii activităţii de audit statutar.

Art. 2

Clasificarea auditorilor statutari şi firmelor de audit se realizează de către Consiliul pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile (CSIPPC), prin Departamentul Monitorizare şi Investigaţii (DMI).

Art. 3

(1) Criteriile care stau la baza clasificării auditorilor statutari şi firmelor de audit în funcţie de riscul de afectare a credibilităţii raportărilor financiare sunt următoarele:

a) gradul în care rapoartele de audit statutar sunt conforme cu Standardele Internaţionale de Audit (ISA), adoptate de către Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR);

b) numărul de persoane (auditori statutari, stagiari în activitatea de audit statutar şi experţi) implicate în misiunea de audit statutar;

c) rezultatele inspecţiilor anterioare;

d) existenţa unui sistem de control al calităţii;

e) existenţa unei sancţiuni disciplinare rămase definitive;

f) numărul clienţilor auditorilor statutari sau firmelor de audit care intră în categoria entităţilor de interes public;

g) mărimea onorariilor stabilite prin contract de către auditorii statutari sau firmele de audit pentru prestarea serviciilor de audit statutar la entităţile de interes public;

h) cifra de afaceri din activitatea de audit statutar aferentă entităţilor de interes public;

i) valoarea contractelor de non-audit încheiate cu clienţientităţi de interes public supuse auditării;

j) depăşirea termenului de încasare a onorariilor prevăzut prin contract;

k) existenţa raportului privind transparenţa, prevăzut la art. 46 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2008 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate şi supravegherea în interes public a profesiei contabile, aprobată cu modificări prin Legea nr. 278/2008, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Pentru criteriile prevăzute la alin. (1) lit. f)–j), se are în vedere acelaşi exerciţiu financiar.

Art. 4

În măsura în care CSIPPC nu are colectate informaţii privind anumiţi auditori statutari sau anumite firme de audit, se consideră drept criteriu de clasificare calificativele acordate de CAFR.

Art. 5

Criteriile menţionate la art. 3 alin. (1) se ierarhizează pe 3 categorii, în funcţie de gradul în care pot afecta credibilitatea rapoartelor financiare, astfel:

a) principal – criteriile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a) şi b), fiecare având o pondere de 15%;

b) secundar – criteriile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. c), d), e) şi f), fiecare având o pondere de 10%;

c) terţiar – criteriile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. g), h), i), j) şi k), fiecare având o pondere de 6%.